Quins són els bancs més valorats del món?

L’enorme tamany del mercat xinès ha facilitat l’enlairament del sector bancari d’aquest país. Dues de les seves entitats encapçalen des de fa anys el rànquing de les marques bancàries més valuoses del món i són líders en facturació i beneficis. Els Estats Units i sobretot Europa s’han quedat enrere.

 

Quatre bancs xinesos copen un any més les primeres posicions de les marques bancàries més valuoses del món, segons l’informe “Banking 500 2023”. Aquest estudi, elaborat per la consultora Brand Finance, mesura el valor de la marca i no el del negoci en si.

Es tracta de l’Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), el China Construction Bank, l’Agricultural Bank of China i el Bank of China. Els segueixen les marques nord-americanes Bank of America, Wells Fargo, J.P. Morgan, Chase i City. El China Merchants Bank completa el ‘top 10’.

El domini de les marques xineses i nord-americanes ha estat incontestable en els últims anys. Europa, que fa una dècada tenia a HSBC, Santander i BNP Paribas en el ‘top 10’, fa ja cinc anys que s’ha quedat sense representants entre aquest selecte grup.

El ‘sorpasso’ xinès

Tot i que les quatre principals marques bancàries xineses han vist reduït lleugerament el seu valor en l’últim any, la veritat és que l’avanç dels bancs del gegant asiàtic ha estat espectacular en l’última dècada. En 2013, quatre marques estatunidenques (Wells Fargo, Chase, Bank of America i Citi) i una britànica (HSBC) encapçalaven la llista de Brand Finance, mentre que el primer banc xinès (ICBC) no apareixia fins al setè lloc.

Des de llavors, el valor de marca de l’ICBC ha passat de menys de 20.000 milions de dòlars a gairebé 70.000 milions. En l’actualitat, aquesta entitat financera fundada l’any 1984 compta amb diverses filials a tot el món i presta serveis a més de 500 milions de particulars i diversos milions d’empreses.

Curiosament, l’informe de Brand Finance assenyala que Silicon Valley Bank era la marca bancària de més ràpid creixement en el món, ja que el seu valor havia augmentat un 148% respecte a l’any anterior. Es considerava que aquesta entitat, especialitzada a prestar serveis bancaris a empreses de capital de risc per donar suport a l’ecosistema de les empreses emergents, tenia abans de la seva caiguda un valor de 2.800 milions de dòlars.

 

Auge dels neobancs

A més de la recuperació generalitzada del sector bancari després de la crisi provocada per la COVID-19, l’informe destaca el creixement dels neobancs o bancs digitals, els representants dels quals en la llista de Brand Finance han passat d’una valoració de 795 milions de dòlars a gairebé 1.612. Aquest tipus d’entitats financeres ha assolit l’èxit en els últims anys gràcies en gran part a la integració de la tecnologia i la sostenibilitat en un sector tan immobilista com el bancari.

L’estudi adverteix que marques de bancs digitals com Tymebank i Discovery Bank a Sud-àfrica, Nubank al Brasil o Maya Bank a Filipines estan revolucionant el sector. També destaca la irrupció en la llista de Revolut, el valor de marca del qual ha augmentat un 57% i ja supera els 194 milions de dòlars. L’estratègia de creixement d’aquest neobanc s’ha traduït en 25 milions de clients a escala internacional.

Les restriccions i confinaments dels últims anys han empès tant a les velles com a les noves entitats financeres a crear serveis bancaris basats en aplicacions mòbils fàcils d’usar, la qual cosa ha millorat la satisfacció i la captació de clients.

 

Amb diferents criteris, diferents classificacions

Més enllà del valor de les marques, la classificació dels bancs més importants del món varia segons els paràmetres que tinguem en compte.

Tant si ens fixem en la facturació com en els beneficis, l’ICBC i el China Construction Bank mantenen les dues primeres posicions. El primer factura 143.000 milions de dòlars i té uns beneficis de 55.000 milions, mentre que el segon factura 126.000 milions i els seus beneficis superen els 48.000 milions. Però, sobre la base d’aquests criteris, els següents llocs de la llista els ocuparien quatre entitats nord-americanes: el fusionat J.P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo i Citigroup.

Encara més rellevància obtenen els bancs dels Estats Units si ens guiem per les xifres de capitalització borsària. Dos d’ells, el J.P. Morgan Chase, amb 376.000 milions de dòlars, i el Bank of America, amb 225.000 milions, lideren el rànquing. Això sí, els segueixen els quatre grans bancs xinesos, amb un valor en borsa que oscil·la entre els 154.000 milions de l’Agricultural Bank of China i els 224.000 de l’ICBC.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

BlackRock: principal accionista de la banca

3min lectura

La gestora de fons d’inversió nord-americana es consolida...

Economia

L’impacte de Credit Suisse a la banca espanyola

3min lectura

La caiguda del Silicon Valley Bank i la por a la fallida...

Economia

Les fintech, el futur de la banca és ara

4min lectura

Cada vegada són més les empreses que fusionen...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  Que Europa hagi perdut el tren en aquesta cursa podria ser degut a la manca d’un mercat únic bancari. Cada país ha volgut preservar el seu espai, cosa que ha donat lloc a una banca més petita i menys competitiva. A corregir, “tamaño” en català és mida.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Potser una de les explicacions, però no pas l’única. Al cap i a la fi, aquí a Europa, amb les seves polítiques força vegades incomprensibles i com a subordinats dels EEUU, molt probablement tampoc ajuda a fer-nos valdre com a continent… Moltes gràcies pel teu comentari, Josep!!!

   Fa 7 mesos
 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per aquest article

 4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 5. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Sempre pensant que els europeus són millors.🤷

 6. James SeneJames Sene says:
 7. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bona novetat👍

Deixa una resposta

App Store Google Play