Quant pagaré el 2022 per comprar un habitatge?

El 2022 arriba amb canvis fiscals en la compra d’immobles. A partir d’aquest gener, el cadastre fixarà un valor de referència que establirà què cal tributar. Així ho ha determinat el Ministeri d’Hisenda. Si fins ara liquidàvem els impostos segons el preu de mercat, ara ens pot costar una mica més car. Te’n donem les claus.

 

Fins ara, si es comprava un pis de segona mà, calia pagar el 10% d’impost de transmissions patrimonials (ITP); i quan se n’heretava un o es rebia una donació, el corresponent impost sobre successions i donacions. Tanmateix, si l’Agència Tributària demostrava que l’immoble s’havia venut per sota del valor de mercat, aleshores podia obligar a pagar més.

Per evitar els litigis que això suposava, el cadastre ha creat aquest nou valor de referència, sense efectes retroactius. Aquests canvis venen de la mà de la reforma de la Llei contra el frau fiscal, que afecta l’ITP, l’impost sobre actes jurídics documentats i l’impost de successions i donacions.

Així, a partir d’ara, el cadastre tindrà en compte les escriptures de compravenda de l’any anterior a cada zona. Per saber quin és el valor del nostre immoble, per tant, haurem de consultar aquest índex, que està ja penjat al web del cadastre. Serà sobre aquest import que haurem de liquidar els impostos de transmissions i successions. D’aquesta manera, l’impost ja no dependrà del valor del mercat, i alguns consideren que, en conseqüència, no es tindran en compte les condicions exactes de l’immoble en el moment de la compra.

 

Demanar una rectificació

De fet, si el comprador creu que el preu que s’ha assignat al seu immoble està per sobre del que val, i li surt a pagar més del que considera just, aleshores podrà rectificar la seva autoliquidació i demanar una devolució per ingressos indeguts. Posem per cas, per exemple, que el cadastre ha valorat en 280.000 euros el nostre habitatge, però nosaltres pensem que és de 180.000.

Aleshores, haurem d’aportar les proves necessàries per demostrar que les condicions de l’immoble no són les adequades i que el preu hauria de ser inferior. A partir d’aquí, el cadastre analitzarà el cas i acabarà de determinar si tenim raó i ens mereixem la devolució. Això no obstant, Hisenda avisa que el valor de referència ja està lleugerament per sota del valor de mercat

 

El venedor, a la declaració de la renda

En el cas del venedor, ha de fer constar la compravenda a la declaració de la renda i haurà de pagar els corresponents impostos per la diferència entre el preu de venda i de compra; o d’adquisició, en el cas d’herència o donació, si és positiva. De fet, a l’article 14 de la Llei general tributària s’explicita que l’impost de transmissions patrimonials no afecta el de la renda i, per tant, si s’ha venut l’immoble per sota del seu valor de referència, es tributa pel preu de la venda. 

L’impost de béns immobles, el conegut IBI, que es paga cada any al nostre municipi, depèn del valor cadastral, i no del valor de referència i, en conseqüència, no es veurà afectat per aquest nou valor de referència.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Dret de retracte

4min lectura

Si descobreixes que la teva entitat financera ha cedit la hipoteca del teu habitatge a un

Economia

L’habitatge: resolent el maldecap dels joves

6min lectura

Només el 15,8% de la població jove està emancipada, la pitjor

Comunitat

Què acceptar i què no en llogar un habitatge

4min lectura

En el mercat immobiliari, i concretament en el del lloguer



Equip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bona dada👍

 2. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Bona informaciò

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que ho hagis trobat interessant. Moltes gràcies pel teu comentari, Ricard!!!

   Fa 2 anys
 3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Va bé conèixer aquests canvis per poder estar al corrent. Gràcies

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Sí, sempre és millor estar al dia. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

   Fa 2 anys
 4. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Important estar al dia amb 11Onze ho fem.
  Gràcies

 6. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  A tenir en compte. Bona informació.

 7. Daniela SimónDaniela Simón says:
 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play