Preu de l’or el 2023: un any de rècord

Impulsat per les compres dels bancs centrals i les tensions geopolítiques, l’or va assolir un nou màxim de 2.135,4 dòlars l’unça durant el 2023. Amb una rendibilitat anual del 15% i un preu mitjà, també de rècord, d’un 8% per sobre de l’any anterior.

 

Dades de l’informe anual del World Gold Council (WGC) mostren que l’or va tenir un rendiment apoteòsic el 2023. Especialment, durant tancament de l’any quan, gràcies a la caiguda del dòlar estatunidenc i a la possible retallada dels tipus d’interès per part de la Reserva Federal, va assolir un nou rècord de 2.135,4 dòlars l’unça el 4 de desembre. 

Així mateix, ha mantingut un preu mitjà un 8% superior que durant el 2022, assolint una rendibilitat anual del 15%, molt per sobre d’altres opcions d’estalvi o inversió de baix risc, com poden ser els dipòsits a termini fix o les lletres del Tresor. I el que és més important, compensant amb escreix la inflació general del 3,1% i la subjacent del 3,7% que va patir Espanya durant el 2023.

Encara que les compres d’or per part dels bancs centrals van continuar la tendència del 2022 amb “un ritme vertiginós”, la demanda d’aquest sector es va quedar en 1.037,4 tones de compres netes el 2023, unes 45 tones (4%) menys que l’any rècord de 2022, assenyala el WGC en el seu informe. 

Així i tot, cal tenir en compte que més de la meitat de les compres dels bancs centrals es van atribuir a compradors desconeguts. A diferència de molts bancs centrals que comuniquen les seves compres d’or a l’FMI cada trimestre, els bancs centrals de la Xina, Rússia i altres països, compren i emmagatzemen or sense declarar-ho com a reserves, per tant, ocultant el veritable volum de compres.

Per altra banda, les llars i els inversors xinesos han estat comprant or per protegir els seus estalvis enfront de la crisi del mercat immobiliari i el caos del sector borsari local, la qual cosa ha contribuït a sostenir els preus rècord d’aquest actiu refugi. Ergo, no és d’estranyar que, segons es desprèn de l’informe del WGC, la Xina hagi destacat en l’àmbit global com a un país clau en l’augment dels fluxos d’inversió i joieria en or durant el 2023.

 

Els conflictes geopolítics i les tensions comercials sostindran la demanda

Els analistes del WGC veuen probable que la inversió total en or (inclosa la OTC) augmenti durant el 2024, seguint la tendència i comportament dels mercats que s’han vist el 2023. S’espera que els bancs centrals continuïn comprant or “a un ritme impressionant”, probablement per sobre de la mitjana anual anterior a 2022 d’unes 500 tones.

Aquesta previsió coincideix amb una enquesta feta per Reuters a 30 analistes i operadors de mercats, segons la qual el preu de l’or pujarà durant el 2024 respecte a la mitjana d’enguany. Concretament, preveuen una mitjana de 1.986,5 dòlars l’unça en el 2024, per sobre dels 1.925 dòlars previstos per aquest any. Això es basa en la suposició que els bancs centrals mundials començaran a relaxar la seva política monetària i al fet que les tensions a Orient Mitjà encara impulsaran l’or com a valor refugi dels inversors.

En conclusió, sembla que, en termes generals, seguirà la tendència inversionista cap a l’or en detriment dels diners fiduciaris. El deute públic desbocat, especialment al món occidental, i les creixents tensions geopolítiques globals, fan preveure que l’or continuarà sent el valor refugi per excel·lència davant de la incertesa econòmica.

Preciosos 11Onze t’ho posa fàcil perquè puguis comprar or al millor preu i amb total seguretat. Protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: l’or. Si vols que els teus estalvis tinguin valor el dia de demà, Or Patrimoni.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Per què la Xina no declara tot l’or que té?

5min lectura

La Xina és el major productor d’or del món i fa anys que...

Estalvis

L’or de Preciosos 11Onze supera de nou la inflació

3min lectura

Tot i que va experimentar algunes fluctuacions al llarg...

Finances

Nou màxim històric de compres d’or

3min lectura

El Banc Popular de la Xina lidera el rècord de compres...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Està clar q és una inversió a M/P L/P.
  Gràcies per oferir-nos aquest producte.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, invertir en Or Patrimoni, en el nostre cas, és una inversió a mig / llarg, termini, però que de ben segur que donarà els seus fruits i en podrem treure un molt bon rendiment, però s’ha de tenir paciència i agafar-s’ho a llarg termini. A banda del bon rendiment, a futur, té l’avantatge que no és un risc, com d’altres inversions, perquè l’or és un valor refugi, i per tant un valor segur, i que sempre tindrà valor, només s’ha de mirar com ha pujat el valor de l’or en aquests últims 20 anys, més que qualsevol altre producte. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

   Fa 5 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play