Quin poder té el BCE sobre l’economia europea?
Quines són les funcions del Banc Central Europeu? De quines eines disposa l’organisme que dirigeix Christine Lagarde? Com s’organitza? Lara de Castro, HR Business Partner d’11Onze, ofereix totes les claus en un curs sobre una de les institucions més importants de la Unió Europea.
El Banc Central Europeu (BCE), que té la seva seu a la ciutat alemanya de Frankfurt, és responsable de la política monetària dels països que formen l’eurozona i tenen l’euro com a moneda única.
Com explica Lara de Castro, es va constituir uns mesos abans que 11 Estats de la UE adoptessin l’euro com a moneda única l’1 de gener de 1999: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Portugal. Fins avui, la llista de països de l’eurozona s’ha ampliat fins a 19, amb Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Grècia, Letònia, Lituània, Malta i Xipre.
El BCE i els bancs centrals nacionals dels estats membres de l’eurozona constitueixen l’Eurosistema. Aquest no s’ha de confondre amb el sistema europeu de bancs centrals, que també integra els bancs centrals nacionals dels països de la UE que no tenen l’euro com a moneda pròpia.
A més, hi ha territoris que fan servir l’euro, però, com puntualitza De Castro, no pertanyen a l’eurozona i, per tant, “no participen de cap manera de la política monetària del BCE”. És el cas de San Marino, Ciutat del Vaticà, Mònaco, Kosovo, Montenegro i Andorra, l’únic que “té euros amb el text en català”.
Com explica De Castro, la posada en marxa del BCE “es va semblar a la d’una societat anònima” en el sentit que té accions i capital social. De fet, el seu capital social actual és de més de 10.800 milions d’euros, que “estan en mans dels bancs centrals dels estats membres, que actuen com a accionistes”. L’assignació de capital inicial es va basar en la població i el PIB dels estats fundadors, i ha estat modificada en sis ocasions.
El pilar de la unió monetària
“L’objectiu primordial del BCE és el manteniment del valor de l’euro”, com indica Lara de Castro. I amb aquest objectiu intenta mantenir estables els preus i que la inflació en el conjunt de la zona euro no superi el 2 % anual. En aquest sentit, és el responsable de fixar les grans línies de la política monetària i executar-la.
A més, “és el banc superior a tots els bancs centrals i privats que operen a la zona euro” i, per garantir que tot el sistema funcioni, té el dret exclusiu sobre l’emissió de moneda i supervisa les reserves dels estats membres i el seu estat financer, explica la HP Business Partner d’11Onze. També pot adquirir deute dels estats membres de la UE amb la finalitat d’impulsar-ne l’economia, com ha fet de forma massiva durant els últims anys.
Quines són les eines de política monetària que té a l’abast el Banc Central Europeu? Per començar, hi ha les operacions de mercat obert, que són de quatre tipus i serveixen per controlar el tipus d’interès i gestionar la liquiditat del mercat. A més, hi ha les “facilitats permanents”, que estan disponibles per als bancs de l’Eurosistema tant per a crèdits com per a dipòsits. I també cal mencionar el que es coneix com a “manteniment d’unes reserves mínimes”, que obliga als bancs privats de la zona euro a dipositar una part dels dipòsits en el banc central d’aquell país.
Tres grans òrgans de direcció
L’estructura administrativa del BCE gira entorn tres grans òrgans: el Consell de Govern, el Comitè Executiu i el Consell General.
El poder de decisió en matèria de política monetària per a l’eurozona recau en el Consell de Govern, integrat per sis membres del comitè executiu i els governadors dels bancs centrals dels Estats de l’eurozona. La seva funció és definir la política monetària, “mitjançant la fixació dels tipus d’interès al qual els bancs comercials poden obtenir diners del banc central”, com indica Lara de Castro.
El Comitè Executiu està format pel president i el vicepresident del BCE i altres quatre membres nomenats pel Consell Europeu. La seva funció és posar en pràctica la política monetària definida pel Consell de Govern i donar les instruccions necessàries als bancs centrals nacionals.
Pel que fa al Consell General, inclou el president i el vicepresident del BCE, juntament amb els governadors dels bancs nacionals dels estats membres de la Unió Europea. Com especifica De Castro, s’encarrega de donar suport al BCE en tasques de consulta i coordinació, i ajuda en la preparació de l’ampliació de l’eurozona”.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Gràcies!
Gràcies a tu, Joan, per ser-hi i per seguir-nos!!!
Cada cop més,s’esta veient que la crisis d’argentina no es curta i que va per a llarg i que es producte de la globalització i que aquesta sols beneficia a 4 amics rics ubicats a una part del món q viuen a costa de la pobresa ubicada a l’altra punta del món i la manera que té la globalització d’intentar solucionar-ho es mitjançant guerres sense sentit que acaben de dinamitar el poc sentit que tenia la globalization. La pregunta es quan ens costarà corregir aquesta errada? En Argentina porten desde 2002, 20 anys!! I en aquest ultim mes d’agost el ministeri Argentina d’economia a canviat 3 vegades per 3 dimisions! Vull dir que el problema està lluny de resoldres, requereixen solucions “globals” que de moment no sembla que els hi arribi.
Agrair-te, també, els teus extens comentaris, Jordi!!!
Gràcies per l’explicació, ara falta que les complisquen totes aquestes funcions…q amb la inflació cada cop sóc més escèptic, esperem q no arribi als nivells d’argentina, q des d’aleshores fins ara… han arribat al 71% d’inflació amb una pujada de tipus del 69’5% I així i tot encara no han sortit de la crisis. Per tant per mí es falç que la pujada de tipus sigui sinonim d’estabilitzar els preus.
Moltes gràcies a tu, Jordi, per ser-hi i per seguir-nos!!!
És bo saber que es I com funciona el BCE,
Gràcies Lara
Moltes gràcies a tu per ser-hi sempre i seguir-nos, Alícia!!!
Gràcies info
A tu Miquel, sempre, per seguir-nos.
👍
Gràcies, Manel!!!