Patrimoni Enoturístic, el llegat de la vinya
L’enoturisme a Catalunya explora el recorregut mil·lenari que ha fet l’explotació de la vinya i la producció de vi al nostre país, en un camí per cellers, sòls, terrers i varietats.
La història del cultiu de la vinya i l’elaboració del vi a Catalunya comença fa 2500 anys, amb els pobles ibers, grecs i romans que s’hi van assentar. Aquests últims, des del temps d’August, no van voler desaprofitar les condicions excepcionals d’aquesta terra per a la producció vinícola i en el segle I aC els vins de Tarragona eren els més apreciats per les legions romanes.
Amb aquest llarg recorregut, el patrimoni que ens ha quedat lligat a la cultura de la vinya i el vi s’escampa per gairebé tot el territori català. A la Denominació d’Origen Alella (DO), per exemple, es poden visitar les restes d’un celler romà i les dues premses romanes reconstruïdes més grans d’Europa, tot datat en el primer segle aC.
En la mateixa localitat del Maresme es va fundar Alella Vinícola, el primer celler cooperatiu de Catalunya, l’any 1906. El seu edifici, finalitzat el 1907, és obra de Jeroni Martorell i Terrats, arquitecte format en el modernisme a la vora d’altres com Josep Puig i Cadafalch. Potser no es tractava del més vistós ni el més destacable, però donava pas a una llista d’immobles modernistes associats a la producció de vi que impressiona.
Les catedrals del vi a Catalunya
Així va quedar impressionat l’escriptor Àngel Guimerà, que visitant el Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí, el va trobar tan monumental, que va batejar-lo exactament d’aquesta manera: «la catedral del vi». Avui aquest magnífic edifici acull un Museu del Vi, però no és l’únic celler convertit en element patrimonial del modernisme: trobem fins a sis viles més de la comarca que disposen de la seva «catedral», com per exemple Montblanc, Pira o Barberà de la Conca.
El modernisme, com a moviment arquitectònic, va trobar en aquest àmbit un espai immillorable per a expressar-se. Són cellers caracteritzats pel mateix estil, de grans dimensions, naus espectaculars amb sostres de volta catalana i façanes inconfusibles. En aquestes obres van treballar grans arquitectes com Cèsar Martinell (que fou deixeble d’Antoni Gaudí), Pere Domènech i Roura o el ja citat Jeroni Martorell.
En la zona compresa entre la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Priorat i la Terra Alta, on es troba el Celler Cooperatiu de Gandesa, es concentren el nombre més significatiu de Cellers Cooperatius que avui formen part del llistat de «Catedrals del Vi», tal com detalla en profunditat el llibre de Raquel Lacuesta i Angle Editorial. De fet, aquest patrimoni monumental s’estén a moltes altres comarques i DO catalanes, com poden ser l’Anoia i el Vallès, o la Costa Daurada.
L’impuls de l’enoturisme, un sector que mou milions
Per a moltes d’aquestes cooperatives centenàries el camí no ha estat mai fàcil, sinó ben treballat, i així segueix sent. La producció ha d’assolir uns nivells de qualitat per a un consumidor cada vegada més entès i exigent. La feina és dura i no tothom s’hi veu amb cor: la despoblació afecta en gran manera molts territoris rurals. Els cellers i les DO saben que l’aprofitament del patrimoni i l’impuls de l’enoturisme no es poden deixar escapar, i hi treballen. Els últims informes abans de la pandèmia de l’ACEVIN (Associació Espanyola de Ciutats del Vi), estimaven que la xifra de negoci generat per l’enoturisme arribava el 2019 als 240 milions d’euros, amb les rutes del Penedès entre les primeres posicions amb més visitants.
Avui podem trobar a Catalunya un sector enoturístic fort, amb una oferta de destinacions ben variada. Les dotze DO catalanes, que planten vinya des del Pirineu fins a l’Ebre i els límits de l’Aragó, ofereixen avui rutes, experiències i centres d’interpretació, tant per al viatger com per a l’amant del vi o el cava que hi vol aprofundir coneixement. I no falta la Ruta del suro a la vila de Cassà, una indústria de més de tres segles. Un esforç sostingut per preservar i ensenyar el llegat d’una cultura vinícola de molt llarga història.
11Onze dona suport al sector vitivinícola del país, com a patrocinador principal dels Premis Vinari 2021. Si vols conèixer els guanyadors dels premis d’estiu i les millors propostes enoturístiques, els trobaràs aquí.
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
Molt interessant el coneixement dels nostres recursos.
Gràcies, Anna! Seguim a La Plaça.
👍
Gràcies, Joan! Ens veiem per La Plaça!
Tenim tantes varietats de raïm, terrenys, climes, DO… Que no ens els acabarem mai. Salut!!
Segurament no, Laura. Ens veiem per La Plaça!
Bona guia, de nord a sud i de llevant a ponent. Potser no hi ha cap més element que uneixi el país com el món del vi
Hola, Mercè! Ara que ho dius sí que és un molt bon nexe entre totes les comarques, país i persones…
Està be conèixer el nostre patrimoni vinícola 👌🏽
Doncs si, Miquel, tot el que sigui aprendre del nostre país està bé… Moltes gràcies pel teu comentari.
Quina informació tan valuosa, i el nom’
“les catedrals del vi,” m’encanta
Gràcies
Hola, Alícia! Tens tota la raó del món… Moltes gràcies pel teu comentari.
Molt bona explicacio 👍
Celebrem que t’agradi, Josep!