El paper de la Fed en l’economia mundial
La Reserva Federal (Fed), com a banc central dels Estats Units, és responsable d’estabilitzar l’economia nord-americana gestionant la política monetària i supervisant totes les activitats econòmiques del país. Les seves decisions no només afecten els Estats Units, sinó que tenen un impacte en l’economia global.
Els mercats borsaris tenen la mirada posada en la reunió de la Reserva Federal que tindrà lloc entre avui i demà. El panell que decideix la fixació de tipus d’interès anunciarà la seva decisió el 20 de març. Molts inversors no esperen sorpreses quant a la decisió i valoren amb una probabilitat del 99% que deixi sense canvis els tipus, en la franja compresa entre el 5,25% i el 5,5%.
El dijous 7, Jerome Powell, president de la Reserva Federal, va indicar que les retallades dels tipus d’interès podrien estar no molt lluny si hi ha una “cooperació” de la inflació, però no es va voler mullar concretant un calendari de quan preveu que es produeixin, les quals es podrien endarrerir fins a l’estiu.
Aguantant els tipus més alts durant una mica més de temps es podria mantenir la pressió sobre l’economia, protegint-la contra el risc que la inflació torni a repuntar. Les últimes dades sobre inflació indiquen que el ritme de la pujada dels preus es continua moderant, encara que l’IPC va sacsejar els mercats quan al gener va ser més alt del que es preveia.
Per altra banda, els Estats Units són en any electoral i els demòcrates volen una baixada de tipus per animar encara més l’economia, mentre que Donald Trump ho veu com una ingerència de la Casa Blanca i amenaça de canviar al president de la Fed quan recuperi la presidència si “ajuda” el seu rival.
En qualsevol cas, l’atenció dels inversors continua estant centrada en si el banc central proporcionarà orientació sobre el calendari previst de la qual suposaria la primera retallada de tipus des del març de 2020, quan l’economia estava en caiguda lliure a causa de la pandèmia, la qual cosa va portar a la Fed a retallar dràsticament els costos d’endeutament.
El BCE pendent de la Fed
La inflació experimentada en els últims anys ha estat un problema generalitzat que ha afectat les principals economies del món, tant als EUA com a Europa i els bancs centrals van pujar els tipus d’interès precisament per controlar aquest increment de preus.
Dit això, altres entitats, com el Banc Central Europeu, estan pendents de la decisió de la Fed abans de moure fitxa. El BCE va admetre que va cometre l’error en tardar massa a apujar els tipus d’interès quan es va desbocar la inflació l’any 2022, mentre que la Reserva Federal va reaccionar molt abans. Per tant, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, té tota l’atenció posada sobre la Reserva Federal per evitar cometre el mateix error.
Conseqüències globals
Les decisions de la FED tenen un impacte directe en els mercats financers globals, afectant el comerç internacional, els fluxos de capital, les economies emergents i modelant el panorama econòmic mundial. Això es produeix principalment gràcies al predomini del dòlar com a la moneda de reserva més important avui, a causa del llegat del sistema monetari de Bretton Woods.
Aquest predomini del dòlar en el comerç mundial significa que la seva fortalesa o feblesa pot tenir un impacte significatiu en els preus de les matèries primeres a tot el món. Això té un efecte directe en les cadenes globals de valor, a través de les quals, empreses de diferents països es coordinen per a la producció i distribució de béns a tot el món.
Un dòlar fort pot perjudicar països emergents que estan en una situació financera delicada, ja que la devaluació de la seva moneda enfront del dòlar encareix les importacions i eleva el deute extern. A més, aquests països necessiten una major quantitat de moneda local per a aconseguir dòlars amb els quals pagar el deute o comprar energia, aliments i matèries primeres de l’exterior
Tanmateix, quan el dòlar està baix, els preus del petroli tendeixen a pujar, ja que es necessiten més dòlars per a comprar-ne un barril. Aquest fet pot tenir conseqüències per a altres indústries, com el transport i la manufactura, que depenen en gran part dels hidrocarburs.
De la mateixa manera, un dòlar més feble pot significar una disminució de la competitivitat d’altres economies que fan servir les seves divises, com és el cas de la Unió Europea, especialment de l’eurozona i, per tant, una reducció de les seves exportacions.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
El BCE sempre l’enganxen amb el peu canviat.
Cert, algú podria pensar que ja no és casualitat.