Millor invertir en or o en criptomonedes?

Tant l’or com les criptomonedes han guanyat protagonisme en les carteres d’inversió. Es tracta d’actius molt diferents, gairebé antagònics. L’or és molt més estable i és considerat el valor refugi per excel·lència en moments de crisis com l’actual. En canvi, el mercat de les criptomonedes és altament volàtil, per la qual cosa pot generar grans guanys, però també enormes pèrdues.

 

L’or i les criptodivises són actius d’inversió amb unes característiques i un comportament molt diferents. Per començar, l’or és un actiu tangible, amb unes reserves limitades, mentre que les criptodivises són actius intangibles, el valor de les quals depèn en gran mesura de maniobres especulatives.

A més, el mercat de l’or és molt madur, mentre que el de les criptomonedes és molt més recent i dinàmic. La proliferació d’aquests actius ha fet que en tan sols dos anys el mercat s’hagi multiplicat per més de deu.

 

Demanda diversificada

Una característica de l’or que el diferencia de la majoria d’actius financers és que la demanda prové de diversos àmbits, des de bancs centrals i inversors privats, que acumulen lingots i monedes d’aquest metall preciós, fins a la indústria de la joieria i els fabricants de dispositius electrònics, que utilitzen l’or en la creació dels seus productes.

Després d’un petit descens en 2020, la demanda d’or en 2021 va tornar a superar les 4.000 tones. Una mica més de la meitat (53 %) es va dedicar a la creació de joies, un 28 % es va convertir en lingots i monedes, un 11 % va ser adquirit per bancs centrals i institucions similars i el 8 % restant es va emprar en la fabricació de dispositius electrònics.

El consum d’or va créixer en aquests quatre àmbits, tot i que va ser especialment acusada en la joieria, on va passar de 1.327 tones l’any 2020 a més de 2.220 l’any passat.

La gran demanda d’or en aquesta indústria es basa, a més d’en les seves qualitats estètiques, en la seva mal·leabilitat i ductilitat. Però aquest metall preciós també és un component clau dels dispositius electrònics, des dels telèfons mòbils fins als televisors, ja que es tracta d’un excel·lent conductor de l’electricitat i la calor.

Per la seva banda, els bancs centrals i inversors privats acumulen or per protegir la seva riquesa. De fet, els països disposen d’enormes reserves d’aquest metall preciós perquè saben que el seu valor no patirà grans variacions, ja que cada any s’extreu una quantitat limitada.

 

Propietat concentrada?

Malgrat el que es podria pensar, la propietat de l’or està molt fragmentada. Les reserves del major propietari d’or, que és el Govern dels Estats Units, només suposen el 4 % del total. De fet, gairebé la meitat d’aquest metall preciós forma part de joies escampades pel món i una mica més del 20 % pertany a inversors que acumulen lingots o monedes d’or. A més, l’extracció d’or tampoc està concentrada en poques mans, ja que cap continent representa més del 30 % de la producció mundial.

En canvi, si parlem del bitcoin, la criptodivisa més important, tant la propietat com el poder de càlcul estan menys estesos. Només el 2 % dels titulars de bitcoins acumulen el 95% de tots els bitcóins disponibles. I, en 2021, les entitats de cinc països controlaven el 80% de la potència de càlcul de la xarxa bitcoin.

Com l’or té múltiples utilitats, el seu preu és més resistent les fluctuacions de l’economia que el de molts altres actius. Quan arriben les èpoques de vaques flaques, els inversors compren or com a valor refugi. I, quan les economies van bé, els consumidors adquireixen més joies i aparells electrònics en els quals s’empra or.

 

Estabilitat o volatilitat?

Entre setembre de 2021 i setembre de 2022 l’or s’ha revaloritzat un 11 %. En canvi, en el mateix període el bitcoin va perdre la meitat del seu valor a causa de les maniobres especulatives. D’altra banda, l’or es pot considerar un actiu més líquid que moltes de les criptomonedes, ja que és molt fàcil de vendre.

Alguns estudis mostren que els inversors consideren les criptomonedes com una aposta especulativa d’alt risc i alt rendiment, ja que el seu preu experimenta grans oscil·lacions. En canvi, l’or és molt més estable. Per això, tots dos actius poden tenir cabuda en una cartera diversificada i equilibrada. Això sí, no convé destinar a criptomonedes més capital del que ens puguem permetre perdre.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

Bons governamentals o or

6min lectura

L’or és considerat tradicionalment com el millor

Estalvis

L’or, el refugi davant les crisis

5min lectura

Davant d’una inflació que continua augmentant, la

Estalvis

Invertir en metalls preciosos

4min lectura

Les inversions financeres sempre comporten riscos, però



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Ha quedat clar quan cal invertir en un o l’altre actiu,aquesta borratxera d’inversio amb criptos concretament el bitcoin per fer diners rapids ha causat moltes perdues per no conèixer el terreny
    Gràcies per l’article

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga says:
      Silvia

      Està clar Alícia, sempre s’han de tenir unes nocions mínimes abans de llançar-se a fer qualsevol inversió. Gràcies a tu per seguir-nos.

      Fa 1 any
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies per l’explicació 👌

  4. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
    Santiago

    Força interessant!!! Com sempre et dona la informació perque Tú decideixis quin tipus d’inversió s’adapta millor al teu perfil inversor!!!!👍🎂🎂

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Aquest és l’objectiu, Santiago! Transmetre la informació d’una forma clara perquè cadascú pugui prendre una decisió segons les seves circumstàncies.

      Fa 2 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Un article amb seny, sobretot pel que pertoca a les inversions en bitcoins.
    Em crida l’ atenció el % de titulars de bitcoins sobre el total, sent què les criptomonedes representen la descentralització del sistema financer.
    Potser es coneix només com un valor per especular.

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Per a mi, la part amb més seny, és on es parla de diversificació i, concretament, on diu que no s’ha de destinar més capital del que ens puguem permetre perdre en criptomonedes.

      Fa 2 anys
  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article. Gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play