La lluita contra els oceans de plàstic
Els residus plàstics formen ja ingents illes al mar i han arribat fins i tot al més profund de l’oceà. Aquests abocaments suposen una tragèdia ecològica que algunes iniciatives pretenen mitigar. La salut dels nostres mars i de la pròpia humanitat està en joc.
L’ONU estima que en 2050 els oceans contindran més plàstic que peixos. I és que cada any acaben al mar deu milions de tones de residus plàstics de tota mena, com, per exemple, l’envàs de l’aigua embotellada.
Això ha generat la formació de grans “illes” de plàstic a l’aigua. Per a fer-se una idea de la magnitud del problema, només cal dir que la major d’aquestes illes se situa en el Pacífic i triplica l’extensió de França.
Les conseqüències són dramàtiques per al planeta perquè molts animals marins ingereixen aquest plàstic i més d’un milió acaben morint cada any per la seva culpa.
Els microplàstics, aquelles peces amb una grandària inferior als 5 mil·límetres, fins i tot poden arribar al nostre organisme a través dels peixos que mengem. Les conseqüències van des de l’estrès oxidatiu de les nostres cèl·lules fins a la deterioració de l’ADN.
Tres iniciatives d’èxit
Per això, des de la societat civil cada vegada sorgeixen més iniciatives per a reduir la quantitat de plàstic que acaba als oceans, danyant la vida marina, contribuint al canvi climàtic i embrutant un bé essencial com és l’aigua.
Un exemple és el programa Water Heroes FC, impulsat per Xylem i el Manchester City. Aquest projecte, en el qual participa Pep Guardiola, intenta conscienciar al públic sobre els problemes de l’aigua i promou accions per a mitigar-los. Una de les seves iniciatives, “Plogging with Pep”, anima al públic a recollir escombraries mentre camina, corre o realitza qualsevol altre esport a l’aire lliure.
Un altre cas d’èxit són les Ocean Initiatives, de la Surfrider Foundation Europe. Amb 25 anys d’història, aquest programa de voluntariat mobilitza cada any a 40.000 participants en 40 països, que s’organitzen per a retirar escombraries de platges i vies fluvials.
Un tercer exemple és el projecte Ocean Cleanup, fundat fa una dècada per un jove de tan sols 20 anys. En aquest cas es tracta d’estructures flotants que aprofiten els corrents per a recollir les escombraries de rius i oceans. El seu ambiciós objectiu és eliminar el 90 per cent del plàstic flotant d’aquí al 2040.
Es tracta de tres exemples de com es pot contribuir a contenir les escombraries marines i mitigar la contaminació dels oceans. Cal no oblidar que suposen el 97 per cent de l’aigua del planeta.
Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.
Un problema generat molt difícil de resoldre
Tens tota la raó del món, Francesc…, a veure què s’hi podrà fer, i moltes gràcies pel teu comentari!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!
👌
Gràcies, Joan!!!
Caldria que tots participéssim en aquestes iniciatives
Exacte, Jordi! El conjunt de les accions individuals, és el camí. Gràcies pel teu comentari. Ens veiem a La Plaça!😉
Cada vegada estem pitjor, tenir de recollir la merda que tirem entre tots. No caldria.
Tota la raó, Carles! Però la solució és ben senzilla, si en comptes de fer servir plàstic, féssim servir vidre, ja tindríem mig camí fet! I de totes maneres, el que està clar és que tirar brossa a terra, sigui la que sigui, no s’hauria de fer mai!…
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
Són iniciatives molt lloables, però si no fosim tant porcs e incívics no caldrien aquestes iniciatives.
Es urgent deixar de dependre tant del plàstic.
Sí, Manuel. Coincideixo amb tu al 100%. Calen, doncs, tres menes d’accions: la reducció (fins a zero) dels residus plàstics mitjançant conscienciació i formació, la recollida i reciclatge dels residus existents, i la transformació de la indústria dels plàstics en materials biodegradables. Gràcies per la teva reflexió!