Saps com llegir una nòmina?

Et costa entendre tots els conceptes d’una nòmina? No ets l’únic. És important saber com es desglossen els pagaments del nostre salari, però no sempre és fàcil interpretar les diferents parts d’aquest document. Mireia Cano, Sales Lead B2C d’11Onze, explica els punts clau perquè no se t’escapi res.

 

La nòmina és un rebut del pagament que justifica la liquidació i abonament del teu salari. Alhora, serveix de justificant de la contribució a la Seguretat Social, així com de les retencions que t’han practicat a compte de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Primer de tot, a l’hora d’interpretar la nòmina hem de tenir en compte que la seva estructura sempre és la mateixa. De dalt a baix, a l’encapçalament hi trobarem les dades de l’empresa, les dades del treballador i el període de liquidació, o com apunta Cano, “els dies als quals correspon la nòmina”.

Percepcions salarials i no salarials

Conegudes com a les meritacions, hem de distingir entre les diferents contraprestacions que rebem per fer la nostra feina, per tant, hi trobem dos grans blocs.

 • Ingressos salarials: salari base, complements i prorrata de pagues extres. 
 • Ingressos no salarials: indemnitzacions, despeses com ara dietes, o si cobrem un plus.

Com explica Cano, cal tenir present que “els ingressos salarials tenen deduccions d’IRPF i cotitzen a la Seguretat Social, mentre que els ingressos no salarials no tenen deduccions”. Però, que són les deduccions? I les contingències comunes o professionals? Si no ho tens clar, mira el vídeo de més amunt per entendre la resta de conceptes.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Així seran les noves quotes d’autònoms

3min lectura

Els 294 euros de quota fixa mínima en la cotització

Comunitat

L’escletxa entre rics i pobres s’eixampla

6min lectura

No és una percepció, sinó una realitat: amb la globalització, els

Cultura

El salari

2min lectura

Cada gener, després dels tiberis nadalencs, tornem a la rutina laboral, a guanyar-nos el paEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bona explicació de nòmines 👏👏👏👏

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 2 anys
 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play