Així seran les noves quotes d’autònoms

Els 294 euros de quota fixa mínima en la cotització d’autònoms deixaran pas a partir de 2023 a un sistema progressiu de 13 trams en funció dels guanys, les quotes del qual aniran variant cada any fins 2025. Així ho han acordat el Govern espanyol amb les principals associacions d’autònoms LLIGA, UPTA i UATAE.

 

La quota d’autònoms en 2023 oscil·larà entre els 230 i els 500 euros, en funció del rendiment anual de cada autònom. La forqueta s’anirà ampliant en els dos anys següents. Els grans beneficiats per la reforma seran aquells autònoms amb menys ingressos.

L’acord contempla que els autònoms que guanyin menys de 670 euros mensuals passin a pagar 230 euros de quota al mes en 2023, la qual cosa els suposarà un estalvi de 767 euros en el conjunt de l’any; 225 euros en 2024, pel que s’estalviaran 827 euros; i 200 euros en 2025, amb el que deixaran de pagar 1.127 euros.

En l’extrem oposat de la taula es troben els autònoms amb uns guanys superiors als 6.000 euros mensuals, el tram amb una cotització més elevada. En aquest cas, la quota serà de 500 euros en 2023, 530 euros en 2024 i 590 euros en 2025.

Un càlcul senzill

Per determinar la quota, els autònoms hauran de calcular els rendiments nets anuals, restant les despeses deduïbles als ingressos nets, i posteriorment sumar la quota a la Seguretat Social i restar un 7%, que és el percentatge estimat per a les despeses impossibles de justificar (per als societaris, aquest percentatge serà del 3%). A partir d’aquí, cal dividir-ho entre els 12 mesos de l’any per comprovar el tram i la quota que s’ha de pagar a la Seguretat Social. L’import es podrà modificar fins a sis vegades l’any en funció de l’evolució dels ingressos.

La reforma de la quota d’autònoms era un dels compromisos adquirits pel Govern espanyol per rebre el següent tram dels fons Next Generation i encara ha de superar el tràmit parlamentari. Amb el nou Règim Especial de Treballadors Autònoms, aquests treballadors passaran a cotitzar pel que guanyen, igual que els assalariats.

Les associacions d’autònoms han valorat positivament el canvi d’un sistema amb una quota mínima de 294 euros, que fins ara es podia incrementar voluntàriament per millorar les prestacions, a aquest sistema progressiu, que estableix les quotes en funció dels rendiments nets. En l’actualitat, nou de cada deu autònoms paguen la quota mínima.

Un dels pocs inconvenients del nou sistema per trams és que podria incentivar l’economia submergida, ja que alguns autònoms podrien ocultar part dels ingressos per no saltar de tram.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Innovació empresarial

4min lectura

Algunes empreses ja estan consolidades. Altres tot just comencen a créixer.

Management

Ets emprenedor?

5min lectura

Les idees innovadores són vitals per a fer evolucionar l’economia d’un país.

Cultura

Educar els joves a ser empresaris

6min lectura

Els joves també han de tenir vocació empresarial.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Com es pot viure amb aquests números ???
    “L’acord contempla que els autònoms que guanyin menys de 670 euros mensuals passin a pagar 230 euros de quota al mes en 2023”
    670-230 fan 440 € mensuals.

    • Mireia Cano says:

      Doncs sí, Mercè, per a molts autònoms continuarà sent difícil sobreviure en aquestes condicions… Seguim!

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play