La jornada de quatre dies és més productiva?
Diverses empreses de l’Estat espanyol s’obren camí cap a la jornada laboral de quatre dies, com ja han fet països com Islàndia, on l’experiment ha estat un èxit. I la pregunta és obligada: aquesta reducció ens fa més productius, millora el nostre benestar?
“Les persones han de treballar vuit hores, descansar-ne vuit i gaudir-ne unes altres vuit”. Aquest era el lema de la campanya que va idear Robert Owen el 1817, fa gairebé dos segles, per regular unes jornades laborals que explotaven els treballadors a les fàbriques de tot el món, en plena industrialització. La proposta va acabar quallant, país rere país, i a Catalunya va arribar 100 anys més tard.
Concretament, ho va fer el 1919, gràcies a la vaga de La Canadenca, el moviment de reivindicació obrera que va conquerir la jornada laboral de vuit hores al nostre país. Avui, més de 100 anys després d’aquell moment històric, és hora que ens preguntem: seria més productiva una jornada laboral de quatre dies i 35 hores?
Èxit, experiment o imposició?
Islàndia, amb una població de poc més de 350.000 habitants, ha estat el país pioner a impulsar la reducció de les hores de treball. Entre el 2015 i el 2019, va realitzar una prova pilot entre els treballadors del sector públic, que van passar de treballar les habituals 40 hores a les 35, i amb el mateix sou. Els resultats van ser un èxit.
Segons analitza Iprofesional, els treballadors que van participar-hi van ser més productius i van millorar el seu benestar. En definitiva, van sentir un millor equilibri, tant laboral com personal, van reduir el nivell d’estrès a la feina i van tenir més temps lliure per a dedicar a les seves famílies i aficions. L’experiment va ser tan positiu, que, actualment, gran part dels treballadors d’Islàndia, aproximadament el 86%, gaudeixen de jornades de treball més curtes pel mateix salari.
Els exemples creixen com bolets
L’Estat espanyol tampoc ha volgut quedar-se enrere. La primera empresa que va instaurar la jornada de quatre dies va ser la marca de software Delsol, que el gener del 2020 va implantar el canvi a una plantilla de 200 treballadors sense cap reducció salarial. Al darrere hi han anat empreses com la consultora digital Good Rebels, la tecnològica Zacata Systems o el grup de restauració La Francachela.
A més, aquest juliol els sindicats UGT i CC.OO van signar un acord amb Telefònica Espanya, que impulsarà una prova pilot que ha començat aquest octubre i tindrà una durada de tres mesos. També hi ha el cas recent de la firma de moda Desigual, on el 86% treballadors han votat aquest mateix octubre a favor d’introduir la jornada de quatre dies, tres presencials i un de teletreball, a canvi d’una reducció del sou del 6,5%. Tot i que el canvi ja està en marxa per a una plantilla de prop de 500 empleats, els sindicats majoritaris consideren il·legítimes tant l’elecció dels representants dels treballadors com les reunions prèvies a la votació, i estan disposats a dur l’empresa als jutjats.
Empreses més productives, treballadors més feliços
Sembla que a poc a poc, però, es va donant pas a aquesta nova modalitat de treball. Ho veiem també amb exemples com la Fundació 4 Day Week, que ha impulsat una campanya amb la finalitat de recollir signatures de treballadors de tot el món. L’entitat assegura que el 78% dels treballadors que treballen quatre dies a la setmana se senten més feliços, mentre que el 64% de les empreses veu com creix la productivitat. La pàgina, que ja ha rebut més de 30.000 signatures, mostra una llista amb les empreses en què més treballadors han signat a favor de la mesura, les ciutats on més persones han firmat la petició i els noms de les persones que més diners han donat a la Fundació.
Estem davant d’un canvi real en la nostra jornada laboral? De moment, és clar que el futur d’una jornada laboral de quatre dies està sobre la taula i, mentre acabem de decidir si s’aplica o no, a casa nostra seguim sota la influència de Robert Owen: “Vuit hores per treballar, vuit hores per descansar i vuit hores per gaudir”.
11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.
👏👏👏👏
Gràcies, Jordi!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!
👍 ok
Gràcies, Josep!!!
Repartir els guanys que ens aporta la tecnologia hauria de permetre reduir els horaris de treball i poder augmentar el temps per a la conciliació familiar
Sí; del tot d’acord, Francesc!
Per què no treballar quatre dies “deu hores”?? El mateix sou i altres beneficis “com diferents descansos (dinar, berenar, cigarreta)”. Pregunto………….
Bé, suposo que jornades diàries de 10 hores poden ser més complicades de conciliar amb la vida familiar. Potser hi ha casos on serà possible i d’altres, on no. Tot és plantejable. Gràcies per la teva reflexió, Carles!
Son avenços que es van fent si mirem l’historia,si que crec que es bo pels treballadors i empresa la jornada de 4 dies ,com es va demostran
Aquesta mena de canvis costen d’arrelar perquè hi ha molta inèrcia en contra. És només qüestió de temps…
👌
Gràcies, Joan!!!
Fer un repàs a la història per veure d’on venim. Però cap on anem no és gens clar si no canviem el paradigma. La tecnologia redueix la mà d’obra necessària però enlloc de reduir el temps de treball, es redueix el nombre de treballadors. Crec que cada dia és més necessari reduir la jornada laboral
Comparteixo la teva reflexió, Francesc. Gràcies per comentar-ho!