L’èxit empresarial, compartir responsabilitats

Hem escoltat moltes vegades que els sous dels directius es troben per damunt del què seria raonable i just. Que, de fet, les diferències entre el que cobra més en una empresa i el que cobra menys no poden ser infinites. I de fet haurien de ser molt finites i acotades. No és raonable pensar que en una empresa hi hagi d’haver algú que tingui una responsabilitat infinitament més alta que la de la resta dels treballadors. Però si mirem la realitat veurem que acceptem que sigui al contrari. I això és bo?

 

Si mirem les empreses que han fet fallida sobretot per les accions irresponsables d’uns pocs, veurem que en general no se’ls pot fer tornar allò que han pres, o reparar allò que han espatllat. En alguns casos es poden perseguir certes responsabilitats de manera penal, però són els mínims, donat que el lucre o l’avarícia excessius no sembla que estiguin contemplats com a delicte en el codi penal. De fet, ser avariciós (però dient-li ambiciós), és una conducta que s’anima de manera bastant general a les empreses. 

Però no sempre el directiu negligent es mou per avarícia quan pren conductes que poden portar al desastre. I moltes vegades aquestes conductes i decisions de persones que es troben al càrrec de situacions de molt risc, no poden ser detectades a temps, per evitar les conseqüències indesitjables. Podríem trobar casos recents, com ho serien per exemple aquells on perilla el futur econòmic de persones que hi tenen estalvis per a la jubilació (casos de fallida d’entitats financeres) o encara més importants, aquells casos en què es poden perdre vides humanes (per exemple el recent cas de l’accident de tren que tenim present aquests dies).

Més control, menys problemes?

Ens preguntem com pot ser que es deixi en mans, de vegades, d’una sola persona qüestions tan importants, i que pugui ser la negligència d’una sola persona (per un excés d’avarícia o per una possible deixadesa), l’única causa d’una desgràcia que no s’ha pogut evitar. Aquests casos ens fan pensar en com es podria resoldre la situació per a poder evitar tan nefastes conseqüències. Es poden posar controls que fessin possible evitar aquestes conseqüències? I quins controls haurien de ser aquests? Però encara més important, té sentit que determinades decisions, accions i conductes es troben en mans de pocs directius? És aquesta la manera més eficaç d’exercir el control per tal d’evitar allò que no es vulgui de cap manera?

Sembla clar que en un sistema on el que té responsabilitat se’l premia de manera massa generosa, i se’l fa responsable i infal·lible, no és bo per a ningú. A llarg termini, ni pel directiu mateix, encara que a curt pugui semblar que sí. Crea una falsa motivació aspiracional, del tipus piràmide, on tothom vol arribar a dalt. Però quan hi arriba ha de ser infal·lible: zero defectes i cap possibilitat de fallar. En cas que no tingui mala fe pot acabar molt malament, si les conseqüències de la seva acció o omissió són desastroses. I tot i actuar de mala fe, si mesura bé les conseqüències de l’acció, i no són punibles, pot acabar amb el benestar de molta gent i resultar impune. I incorporar controls formals no resulta factible donat que crear controls que puguin preveure-ho tot no és possible. Com ho podem fer doncs? Sembla que una manera seria fomentar la cultura de la corresponsabilitat. Tots podem ser avariciosos, però si entre tots hem d’arribar a un objectiu, i ens hem de donar suport  els uns amb els altres, les temptacions són menors. De la mateixa manera, els errors humans es compensen perquè que una persona pugui ser negligent o tenir un excés de confiança és possible, però que tots el tinguem alhora, ja sembla més complicat. La pressió disminueix, el control dels uns als altres ens fa més cautelosos, i a més, i molt important, hem de compartir el mèrit quan les coses van bé. Això ens ajuda a ser realistes de què un de sol arriba molt menys lluny que un equip ben avingut.

 

Compartir per explotar el potencial de les persones

Les organitzacions funcionen millor quan les persones donen el màxim d’elles mateixes i ho fan motivades més enllà del sou percebut o de l’estatus que obtenen a la feina. I fan la seva feina sense seguir la lletra gran i petita del seu contracte laboral, i per tant, tenen una implicació que va més enllà de les seves obligacions contractuals.  

En moments de dificultat, les empreses poden tirar endavant si els treballadors tenen motivacions internes que fan que vagin més enllà de les seves obligacions, aportant aquella qualitat que no es pot mesurar però que és clau per crear un clima laboral favorable a la col·laboració i on treballar pot aportar satisfacció a tothom. Sembla utòpic dir això, però molts empresaris tenen clar que les seves empreses funcionen quan les persones es troben valorades al lloc de treball i poden realitzar-s’hi professionalment. I per tant, fomenten de manera activa aquest ambient de confiança on els treballadors tinguin ganes d’aportar aquest plus que no es troba ni remunerat econòmicament ni especificat en un contracte laboral.

La solidaritat  té una naturalesa espontània i voluntària. Fomentar-la s’ha de fer des del reconeixement que el treballador ho fa perquè vol, i que té mèrit, precisament, perquè ho fa així. El què és espontani per part del treballador pot ser reconegut. Però ho ha de ser reconeixent la seva naturalesa espontània, mai a través d’un incentiu associat al compliment d’un objectiu. Cal tenir-ho present per a no perdre aquella qualitat tan especial que requereix un reconeixement autèntic, sense forçar que hi sigui.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Ets emprenedor?

5min lectura

Les idees innovadores són vitals per a fer evolucionar l’economia d’un país.

Cultura

Educar els joves a ser empresaris

6min lectura

Els joves també han de tenir vocació empresarial.

Economia

Com aconseguir la independència econòmica?

6min lectura

“Independència econòmica és que no depens de ningú ni de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Sí, el compartir per norma general acaba sent molt més positiu que negatiu

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Ferran BoladerasFerran Boladeras says:
    Ferran

    Tant obvi i tant difícil que s’apliqui. Bravo per la claredat

  4. Manel LopezManel Lopez says:
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Sóc fan de treballar compartint responsabilitats gestors i treballadors
    Descobrir els potencials valorar-los i potenciar-los amb l’objectiu de der créixer als treballadors i per tan a l’empresa
    Revertir els coneixements individuals i els de formació a la comunitat on es treballa
    Aquest model és el.millor per treballar en equip ,base de la producció colaborativa

  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    S’ ha de diferenciar el que és una gran empresa :
    Inversors que contracten un equip directiu que es mou per objectius normalment a curt termini , de l’ empresa que la dirigeix el propi emprenedor ajudat per professionals : gestors i comptables, el qual tracta directament amb els treballadors de producció. Són mons completament diferents. En amdós casos, però, que els treballadors se sentin a gust i valorats és bàsic pel bon funcionament de les empreses. La setmana té 7 dies. No pot ser que 5 es passin esperant el dissabte i el diumenge

    • David LópezDavid López says:
      David

      Quanta raó tens Mercè. 😍
      Al treball passem un gran part de la nostra vida, hem de gaudir amb el que fem, a més, l’estat anímic dels treballadors repercuteix directament al client. Un professional feliç és un client feliç. Tots guanyen.

      Fa 3 anys
  8. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Una vegada més el paper lideratge de les organitzacions és la clau. Pot fer créixer aquests valors de corresponsabilitat o bé provocar que s’extingeixin.

    • David LópezDavid López says:
      David

      Totalment d’acord amb tu Laura, per això tractarem de donar-nos suport els uns amb els altres per no perdre els valors de corresponsabilitat. Gràcies per llegir-nos!

      Fa 3 anys
  9. Peter DelaneyPeter Delaney says:
    Peter

    Molt bon article!

  10. AlbertAlbert Chic Giménez says:
    Albert

    Segons la paleoantropologia, l’espècie humana actual ha estat la més exitosa de totes les precedents -ja extingides-, precisament per tenir una estratègia col·laborativa. I a les empreses, que no deixen de ser petites comunitats, no té per què ser diferent. Excel·lent article!

Deixa una resposta

App Store Google Play