La inflació i la banca llasten el rècord d’estalvi

Les xifres d’estalvi han marcat un rècord aquest 2021 a causa de la pandèmia i les restriccions. En total, el Banc d’Espanya calcula que les famílies han estalviat en dipòsits 943.700 milions d’euros, un 4,8% més respecte a l’any anterior. Tanmateix, no en poden treure profit. La inflació i la nul·la rendibilitat que ofereix la banca tradicional poden truncar la fita assolida amb tant d’esforç. En parlem amb l’assistent executiva d’11Onze, Núria Rambla.

 

Els experts avisen que, avui dia, omplir el sac dels estalvis a l’Estat espanyol no dona cap rendiment. I els motius són principalment dos. El primer, que la majoria de famílies estalvien els seus ingressos “en productes clàssics, en el mateix compte corrent o en efectiu”, argumenta Rambla. Per tant, no només no treuen cap profit, sinó que, a més, estan perdent diners! L’explicació és senzilla: en un context inflacionari com el que vivim, amb increments desmesurats del cost de la vida, la inflació s’està menjant aquests ingressos àrduament estalviats.

El segon motiu, i més important, és que encara que les famílies estalviïn els seus diners en un compte de dipòsit, les entitats financeres no estan oferint prou rendibilitat. “El sector financer ha retallat els interessos d’aquests dipòsits moltíssim, deixant-los quasi tots al 0%, fins i tot en productes a llarg termini”, explica Rambla. De fet, segons el mateix Banc d’Espanya, aquesta rendibilitat ha caigut els últims deu anys un 98%.

És a dir, perquè una persona aconsegueixi estalviar el mateix que fa deu anys necessita invertir 100 vegades més. Així, si fa una dècada la banca pagava de mitjana 500 euros per cada 10.000 euros anuals invertits en un dipòsit, avui dia només en traiem cinc. Al moll de l’os, afirma Núria Rambla, hi ha els tipus d’interès marcats pel Banc Central Europeu (BCE), que estimulen l’endeutament, i no pas l’estalvi.

“El BCE cobra interessos a la banca tradicional per guardar l’excés de diners, els aplica un interès negatiu, és a dir, fins i tot han de pagar al BCE perquè els guardi aquests dipòsits. Per això els bancs tradicionals no poden oferir bones rendibilitats als particulars. I a les corporacions o empreses més grans, si hi tens un saldo superior més d’un nombre determinat de dies, et comencen a cobrar”, detalla Rambla.

“El sector financer ha retallat els interessos dels dipòsits moltíssim, deixant-los quasi tots al 0%, fins i tot en productes a llarg termini”

El poder adquisitiu s’enfonsa en una dècada

Fa tan sols una dècada la rendibilitat mitjana que oferien els dipòsits era d’un 2,74%. El 2008 fins i tot va arribar a superar el 5%. En canvi, el setembre d’aquest any, la mitjana va ser del 0,05%. Una veritable estocada per als estalviadors. I això si els clients són capaços de trobar un producte financer que els ofereixi algun rendiment, perquè darrerament alguns bancs tradicionals a l’Estat espanyol ja han començat a comercialitzar dipòsits amb rendiment 0. “Els principals bancs a Europa ofereixen una rendibilitat nul·la. N’hi ha ben pocs que ofereixen quasi l’1%, però són una excepció”, argumenta Rambla.

I doncs, quina és la solució? “Per mantenir el poder adquisitiu, no has de deixar els diners aturats. Cal invertir”, defensa l’assistent executiva d’11Onze. Per això, a l’Estat espanyol molts estalviadors estan apostant per diversificar els estalvis i invertir en fons d’inversió, en ETF o paquets d’inversió més senzills de gestionar i, fins i tot, en criptomonedes o materials preciosos com l’or o la plata. Tanmateix, tots aquests productes sempre suposen un risc. Per això, pròximament 11Onze anunciarà nous productes que poden ajudar els més estalviadors. Us n’anirem informant!

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Com afrontar la pujada de preus?

3min lectura

El 2022 ens ha rebut amb la temuda inflació disparada.

Estalvis

Consells per començar l’any estalviant

2min lectura

Començar un any nou és com encetar una llibreta.

Economia

Al gener, vaques magres?

4min lectura

En català parlem de “pujada de gener”, de “gener costerut” o de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
    Santiago

    Esperarem, doncs, les noves propostes d’11onze

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, veurem tot com anirà avançant… Moltes gràcies pel teu comentari, Santiago!!!

      Fa 2 anys
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Merci. Eperarem expectants els nous productes d’estalvi!

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    A veure què ens podeu oferir més enllà de l’or físic, el mínim de 3000€, a mi m’ho posa difícil

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Francesc, estigues atent a La Plaça que és on publicarem les properes novetats. Gràcies pel teu comentari

      Fa 2 anys
  5. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Gran mostra de la tendència actual. Aixi resumit veus la deriva negativa del sistema. Gràcies.

  6. Daniela SimónDaniela Simón says:
  7. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    Però per a assegurar l’èxit en aquests productes d’estalvi que l’11onze ha de llançar, és bàsic que aquests nous productes puguin tenir més d’1 titular. Sinó, crec que molta gent no hi entrarà, perquè seran imports importants que ara estan en una altra entitat amb més d’1 titular

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Josep! Ens veiem per La Plaça

      Fa 2 anys
  8. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies per l’article

  9. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Gràcies Núria

  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Esperant poder invertir i sobre tot saber gestionar i prendre consciencia del que està passant i si cal a tots aquells que puguem explicar-ho

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Aviat podrem fer-ho, i esperem que la pèrdua de valor dels nostres estalvis sigui recuperable. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 2 anys
  11. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Si no ho veus en xifres gairebé ni t´adones de la deriva dels darrers 10 anys. Es diu: els bancs no donen res, però tret dels grans inversos gairebé professionals que sí que ho saben, no es capta la pèrdua. S’ està posant molt l’atenció en el mal servei de la banca tradicional i poc en la pèrdua de valor dels diners que s’hi tenen dipositats. Potser perquè s’excusen en la política del BCE. Si 11onze es capaç de donar solucions per petits i mitjans inversors a mig termini, és un gol per l’escaire. Gràcies per l’ anàlisi.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, Mercè, és el que hem de poder i saber fer, donar un bon servei als nostres clients, que en principi són i seran, els Catalans. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

      Fa 2 anys
  12. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Estem esperant en candeletes aquests nous productes.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, de mica en mica aniran sortint per donar més i millor contingut al Canut. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 2 anys
  13. Josep RuaixJosep Ruaix says:

Deixa una resposta

App Store Google Play