Com afrontar la pujada de preus?

El 2022 ens ha rebut amb la temuda inflació disparada. La llum sembla més un bé de luxe que un servei essencial i, a causa de la crisi de l’energia i dels subministraments, el preu dels productes bàsics de consum, l’anomenat IPC, tampoc deixa de pujar. Com afrontaran les famílies aquest increment desmesurat? Ens ho explica el cap de producte senior Jordi Sánchez. 

 

Europa ha arribat al 4% d’inflació, una xifra històrica, sobretot si es té en compte que la Unió Europea (UE) marca un màxim del 2% perquè l’economia funcioni correctament. Com ha fet notar l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la pujada de preus del gas, l’electricitat i la gasolina ja comença a afectar greument l’IPC. La inflació provoca tanta preocupació que, sense anar més lluny, aquest desembre tots els ministres d’energia de la UE s’han reunit d’urgència. Però com afecta tot aquest context inflacionari a les famílies?

D’entrada, assenyala Sánchez, tot plegat es tradueix en una pèrdua de poder adquisitiu: al poc rendiment que dona la banca tradicional pels dipòsits s’hi suma la pujada de preu. “Com que tot és més car, però els diners que tenim al nostre compte són els mateixos, aleshores estem perdent diners”, argumenta. Alhora, aquesta inflació afecta, pel mateix motiu, als salaris, que no han augmentat al mateix nivell que ho està fent el cost de la vida. I aquesta crisi en cadena, és clar, també afecta les pensions i, de retruc, a la inversió dels Estats.

La lògica macroeconòmica diria que, davant d’aquesta situació, el millor que pots fer, si no pots rendibilitzar els teus estalvis, és gastar-los en tot de béns materials que necessitis. Però, evidentment, això ens pot dur a malgastar. Per això, el cap de producte senior adverteix que hem d’invertir sempre en un producte que iguali o superi aquest augment de la inflació. “Si hi ha una inflació del 4%, has de buscar productes que també hagin pujat o pugin aquest percentatge”, detalla. 

És en aquest sentit que molts estalviadors amb ganes de provar coses noves opten per invertir en borsa o diversificar els seus estalvis, una operació financera de risc que, tanmateix, no assegura assolir aquest percentatge d’augment en els ingressos. Per als perfils més conservadors, Sánchez recomana elaborar un pressupost familiar per mirar de controlar les despeses. Però, de solucions, n’hi ha moltes més. Les vols saber totes? Mira el vídeo de sota!

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

Consells per començar l’any estalviant

2min lectura

Començar un any nou és com encetar una llibreta.

Economia

Com afectarà l’òmicron a l’economia?

3min lectura

La forta recuperació econòmica postcovid segueix avançant

Estalvis

Davant la crisi que ve, diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “unaEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
 2. Daniela SimónDaniela Simón says:
 3. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Molt interessant. Hem d’aprendre a equilibrar ingressos, despeses, estalvi i inversió. Intentar viure bé, no cometre excessos uns dies i malviure la resta, ni anar ofegats sense necessitat i acabant sent els mes rics del cementiri. Cal dedicar temps ha avaluar la situació personal.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Sembla senzill, però en realitat no ho és, i ves per on que cada dos per tres surten despeses extres que forçosament hem de pagar…. Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

   Fa 2 anys
 4. Daniela SimónDaniela Simón says:
 5. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
  Joaquin

  Interessant.

 6. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Ben explicat

 7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies Jordi una bona informació

 8. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Caldrà assumir algun risc financer més amb molt de control pressupostari

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Segurament que sí, Francesc. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 9. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Difícil trobar algun producte financer q doni una rentabilitat del 3% i q no sigui de risc

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, Manel, és molt difícil… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 10. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 11. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play