Com afectarà l’òmicron a l’economia?

La forta recuperació econòmica postcovid segueix avançant, però la presència de la nova variant òmicron del coronavirus i la seva ràpida expansió podria tenir un impacte significatiu en la desacceleració del creixement econòmic global. Fem un repàs a les previsions dels experts.

 

Si bé és cert que les mesures imposades pels Estats eren necessàries per contenir la pandèmia, les restriccions van paralitzar l’economia global amb una caiguda històrica del PIB mundial. L’avanç en les vacunacions, especialment en els països més desenvolupats, i les polítiques fiscals expansives aplicades per governs i bancs centrals han assentat les bases d’una recuperació econòmica que va començar a finals del 2020 i que semblava imparable fins a l’entrada en joc d’aquesta nova variant del coronavirus.

Encara és massa aviat per saber amb certesa l’impacte final del rebrot d’una pandèmia que semblava controlada, però el Banc d’Espanya ha confirmat que la recuperació es desinfla i es preveu, que aquest any, l’economia espanyola creixerà un 4,5% (un punt i mig menys del 6% que es preveia al setembre). La incertesa també rebaixa mig punt, fins al 5,4%, la previsió de creixement per a l’any vinent i posa en dubte l’optimisme per al 2023.

Els pronòstics dels informes del Fons Monetari Internacional (FMI) coincideixen a l’hora de preveure una desacceleració econòmica global causada per l’òmicron. També ha revisat, a la baixa, les seves previsions de creixement, atesos els problemes continuats de logística en la cadena de subministraments i la vacunació desigual entre països.

Optimisme moderat

Tot i això, l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) afirma en el seu informe mensual: “S’espera que l’impacte de la nova variant òmicron sigui lleu i de curta durada, a mesura que el món s’equipa millor per gestionar la Covid-19 i els seus desafiaments relacionats”. Tanmateix, preveu un creixement continuat en la demanda de petroli per al 2022 amb una producció de 4,2 milions de barrils per dia.

Les declaracions encoratjadores de l’OPEP coincideixen amb els estudis que s’han publicat quant a l’eficàcia de les vacunes existents per combatre aquesta nova variant del coronavirus i que s’han vist reflectides en els índexs borsaris d’arreu del món. Grups de banca d’inversió com Goldman Sachs no han alterat significativament les projeccions de creixement, però no descarten escenaris més negatius depenent de si la velocitat de transmissió i hospitalitzacions de l’òmicron empitjora les xifres registrades amb la variant delta.

Encara que la majoria de la població mundial ja està vacunada contra la Covid-19, l’onada de l’òmicron està tornant a esquerdar les economies de molts països que tot just es començaven a recuperar. Els governs es veuen pressionats, una vegada més, per trobar un equilibri que permeti protegir l’economia, els llocs de treball i les empreses, sense al mateix temps posar en risc a les persones.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Els algoritmes ara també fan d’economistes

3min lectura

L’automatització del treball està creant una metamorfosi...

Economia

El cor de l’economia: com es mou el diner?

3min lectura

A 11Onze volem que la gent es formi per empoderar-se...

Estalvis

Davant la crisi que ve, diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Interessant. Però pot ser a banda de escoltar el experts hauríem de escoltar-nos nosaltres mateixos i fer el que creiem. De vegades escoltant els “experts” fem el que amb ells els interessa i no el que ens és més adequat.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Tota la raó, Pere, tothom ha de ser lliure de fer les coses tal com les senti o les pensi… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 3. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
  Joaquin

  Molt interessant.

 4. Javier CoidurasJavier Coiduras says:
  Javier

  Després del que estic veient en la banca tradicional(van a la dessesperada tancant oficines), crec que la gent que s’en surt mínimament amb la banca electrònica, farà canvis.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, avui en dia ja no és necessària la banca tradicional tal com l’hem tingut sempre entesa, això vol dir que en aquests pròxims anys hi haurà força canvis en l’àmbit bancari, veurem si seran àgils a l’hora de fer aquests canvis. Moltes gràcies pel teu comentari, Xavier!!!

   Fa 2 anys
 5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Sembla dons que anem sortint del túnel

 6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play