El cor de l’economia: com es mou el diner?

A 11Onze volem que la gent es formi per empoderar-se econòmicament. Pots començar-ho a fer amb la sèrie El Diner. 

 

El diner és una sèrie d’animació que podeu trobar a la Plaça, amb l’objectiu d’explicar de manera amena i molt senzilla el món de l’economia. La sèrie consta de nou capítols amb lliçons com “Història de la moneda”, “La creació monetària” o “La concentració de la riquesa”. En finalitzar cada capítol trobem un qüestionari per saber si n’hem entès els conceptes. Però, quina és la definició del diner? I de l’economia?

El diner és el cor de la nostra economia: és l’eina que ens facilita l’intercanvi de béns (el menjar que comprem, una casa, un ordinador o una bicicleta) i serveis (el temps que paguem pel temps que algú ha dedicat a fer alguna una cosa: un metge, una advocada, una mestra d’escola, un mecànic…) a través d’una moneda. 

Aquesta moneda acostuma a tenir forma de moneda central material (en forma de bitllet i de monedes, els diners que podem tocar i portar a la cartera), anomenada també moneda manual, líquida o efectiu. Aquestes monedes són fabricades al Banc Central Europeu (BCE), a banda d’afavorir que l’economia funcioni. 

L’altra moneda amb la qual podem pagar els béns i serveis és la moneda escriptural o secundària, és a dir, els números del nostre compte corrent, que no existeixen físicament i que tan sols existeixen dintre del sistema informàtic de la comptabilitat del banc. Aquests diners són gestionats pels bancs comercials privats, els que treballen directament amb la ciutadania i que trobem a la nostra ciutat o al nostre barri. Són els que distribueixen les monedes i els bitllets que crea el BCE.

El Diner

Satisfer l’oferta i la demanda

Si mirem la lliçó “Aprèn a avaluar l’economia”, de l’apartat Aprendre de la Plaça, també entendrem per què l’economia és un sistema de distribució i de gestió dels recursos limitats per satisfer la demanda de les persones.

Però el terme economia va més enllà, ja que tots contribuïm a fer-la possible. Els nostres actes s’hi reflecteixen: en allò que consumim, les hores que treballem, els béns que posseïm, els diners que podem arribar a estalviar. La suma dels actes que prenem individualment tota la ciutadania és el destí de l’economia global. Dit d’una altra manera: l’economia és el resultat del que nosaltres decidim. 

Esperem que amb aquesta petita introducció de la sèrie El Diner, i del resum dels seus conceptes, us hagin vingut ganes d’aprendre sobre economia i sobre el món de les finances. Ja ho diuen: “A la vida, unes vegades es guanya, i d’altres s’aprèn”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Aprèn a avaluar l’economia

1min lectura

En aquest curs aprendràs els pilars bàsics per avaluar les

11Onze

El món canvia, els diners també

2min lectura

La irrupció d’11Onze el proper 1 d’octubre suposa una nova

Estalvis

Guardar diners a casa és segur?

4min lectura

Tota la vida hem sentit a dir que tenir diners en efectiu és clau



11Onze 11Onze
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt xulos aquests 9 capitols, molt clars, distrets i formatius 👏👏👏

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que ho pensis així, i moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 2 anys
  3. Marc PadrósMarc Padrós says:
  4. Raül Martínez i CamposRaül Martínez i Campos says:
    Raül

    Molt bona sèrie

  5. Esther CanovasEsther Canovas says:
  6. EduMC

    Es una seriè ben resumida i molt fàcil d’entendre, m’agradat molt, Merci 11Onze!

  7. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Una sèrie molt bona i que fins i tot contràries al que pugui semblar et diverteixes

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Sí, Alícia, es fa molt amena. Jo miro de repetir-la tants cops com puc 😊

      Fa 3 anys
  9. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Molt encertat que recomaneu la sèrie. Ajuda a entendre el perquè de la creació d’ 11onze com entitat financera, senzillament perquè la economia com bé dieu és el resultat del que decidim.

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      És veritablement amena, entretinguda i formativa, Mercè. Fins i tot, hi ha comentaris a La Plaça que consideren que hauria d’usar-se com a material formatiu a les escoles!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play