Els algoritmes ara també fan d’economistes

L’automatització del treball està creant una metamorfosi ocupacional, en la qual es transfereixen tasques fetes habitualment per humans a un conjunt de tecnologies. L’economia no se’n salva, i la intel·ligència artificial també hi guanya terreny. Però, els algoritmes de predicció econòmica són una alternativa real als economistes?

 

A conseqüència del procés de digitalització de les últimes dècades es generen quantitats ingents de dades que estan transformant els mètodes amb què analitzem els models estadístics. Emmagatzemar, registrar i analitzar aquest flux constant d’informació s’ha convertit en una tasca essencial pel funcionament de molts sectors de l’economia.

Una revolució tecnològica que ha obert noves possibilitats en la capacitat de predicció econòmica i financera. L’anàlisi d’aquestes grans bases de dades, el que es coneix com el ‘big data’, no seria possible sense la intel·ligència artificial (IA). Un terme bastant ampli que engloba tot un conjunt d’idees.

Tanmateix, en aquest àmbit hi trobem dos conceptes: el ‘machine learning’ (ML) i el ‘deep learning’ (DL), algoritmes matemàtics que permeten als ordinadors identificar patrons en les dades i fer prediccions imitant els humans. Dos avenços computacionals que formen la base de la predicció econòmica amb intel·ligència artificial. 

 

Una bola de cristall algorítmica

Els experts solen comparar la predicció algorítmica amb “una bola de cristall”. I, de fet, aquesta metàfora és la que trobem en el títol d’un estudi intern publicat pel Fons Monetari Internacional (FMI), amb el qual els autors de la investigació, Jin-Kyu Jung, Manasa Patnam i Anna Ter-Martirosyan, miren d’establir si els algoritmes de predicció macroeconòmica poden millorar els resultats pronosticats pels mateixos economistes de l’FMI.

L’estudi aplica tres algoritmes diferents d’aprenentatge automàtic a un problema comú de previsió econòmica, i els resultats són sorprenents. En els tres casos, la predicció amb algoritmes va superar àmpliament en exactitud als economistes del Fons Monetari Internacional.

En les observacions, els autors avisen que encara hi ha factors que requereixen més investigació. També alerta que, perquè aquestes prediccions siguin realment efectives, s’haurien d’incloure observacions en temps real. Així mateix, expliquen que hi ha una certa llibertat en la introducció dels paràmetres que usen els algoritmes, i que això pot ser clau per determinar la seva efectivitat.

Tanmateix, en la seva conclusió coincideixen en el fet que el potencial del ‘machine learning’ en vers l’anàlisi estadística de dades econòmiques és evident; i que, encara que aquestes prediccions fetes per algoritmes no poden substituir totalment la feina dels economistes, representen una valuosa referència addicional a l’hora de prendre decisions sobre predicció econòmica.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

Monitoratge

5min lectura

Els sistemes digitals que fan ús de la intel·ligència artificial s’estan implantant de mica...

Tecnologia

Automatització del treball

4min lectura

Els economistes fan previsions de cap on portarà...

11Onze

Els serveis financers del futur, en un clic

8min lectura

A 11Onze comencem a revelar les condicions dels serveis...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    L’automatització del treball quedarà suboordinat al humà que desenvolupa la tasca habitualment, cap robot es perfecte i menys en l’àmbit que desenvolupa una persona. Això si, seria una bona ajuda l’automatització de correccions de builling que molt nens practiquen i ni surten a la televisió ni cap mitja de comunicació, cada any l’observatori augmenta els casos de builling però la premsa fà oides sordes I ni escriu articles. Una vergonya, ni els polítics esmenten el problema! https://www.20minutos.es/noticia/5056704/0/acoso-escolar-repunta-pandemia-tres-cuatro-casos-bulying-grupales/

  2. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Allisonadora exposició de la situació que ens toca viure, gràcies 11onze

  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
  4. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
    Joaquin

    Molt interessant.

  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Tot i que la IA avança encara hi han activitats que fan millor les persones

  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Impressiona les conseqüències que se’n poden treure…Podran ser neutres les “màquines”?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Ves a saber, en ser programables es pot aprofitar per fer-ne un mal us…, esperem que mai sigui així. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 3 anys
  7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt interessant

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  9. Josep RuaixJosep Ruaix says:

Deixa una resposta

App Store Google Play