Granges Bitcoin, les mines de criptomonedes

L’elevat augment que experimenta el preu i la rendibilitat de les criptomonedes, amb el Bitcoin al capdavant, ha originat una autèntica febre de l’or. Però, en aquest cas, les mines són de moneda digital.

 

A diferència del sistema monetari tradicional, on els Governs imprimeixen diners en funció de les seves necessitats, si ens centrem en el Bitcoin, la creació monetària està limitada. Cada deu minuts es posen en circulació bitcoins i, aproximadament cada quatre anys, el software disminueix a la meitat els blocs de moneda emesa, en un procés conegut com a halving. Es preveu que cap a 2140 s’hauran posat en circulació el total de 21 milions de Bitcoin.

 

Com funcionen les mines de Bitcoin

Els bitcoins no s’emeten i queden disponibles per a qui vulgui o arribi primer a agafar-ne. No, es posen en circulació en blocs encriptats que han de ser desxifrats. I aquí és on entra el concepte de la mineria de les criptomonedes: amb cada emissió, cada deu minuts, els miners connectats a la xarxa reben un nou algoritme per a resoldre un problema matemàtic que, un cop solucionat, els dona la recompensa de nous bitcoins o de comissions per a la transacció; els miners validen el bloc i l’afegeixen a la cadena de blockchain.

La competència cada cop més forta per a fer aquesta feina ha portat a la creació de les Granges Bitcoin arreu del món, on es diu que es cultiven les criptomonedes. Aquestes granges responen a la necessitat de construir autèntics superordinadors afegint en xarxa uns ordinadors a uns altres, perquè siguin capaços de desxifrar els algoritmes cada cop més complicats el més ràpid possible, per a fer-ho abans que els incomptables competidors.

Aquestes estructures generen un consum d’electricitat tan elevat que el més freqüent és que s’instal·lin en països on aquesta energia és més econòmica i amb climatologies fredes, que permetin evitar el sobreescalfament d’ordinadors i equips. Tanmateix, també han portat a la demanda intensiva de components informàtics imprescindibles per a crear aquestes xarxes, com les targetes gràfiques, fins al punt que algunes cadenes de venda en línia les han tret del seu catàleg obert per a evitar que s’esgotin.

A Catalunya, un problema de consum elèctric

Les Granges Bitcoin i l’afany pels presumibles guanys també han arribat a Catalunya. A casa nostra la implantació de Granges Bitcoin no és il·legal, però topa principalment amb l’elevat cost de l’energia que patim els consumidors en general, i que en el cas d’aquestes instal·lacions posa la factura elèctrica pels núvols. Això ha comportat que en alguns casos els seus propietaris optessin per punxar la llum o connectar-s’hi fraudulentament. Les consegüents denúncies han portat els Mossos a obrir investigacions, en la majoria dels casos amb la sospita errònia que es tractava de plantacions de marihuana.

Pisos, soterranis o magatzems semiclandestins plens d’ordinadors connectats en xarxa cultivant criptomonedes o minant bitcoins, expressions utilitzades per definir l’extracció i l’obtenció de monedes digitals. Pot semblar difícil d’entendre, però tot això té un sentit dins del seu sistema d’emissió.

És d’aquesta manera que han anat sortint a la llum casos com el conegut de Cambrils l’any 2018, una gran mina en un hotel en remodelació d’aquesta localitat costanera, o aquesta mateixa setmana, la descoberta en un pis de Sant Adrià de Besòs a la qual abans ens referíem. De moment són casos més aviat aïllats i semiclandestins, però tot indica que poden anar creixent, alhora que creixi la rendibilitat de les criptomonedes i la febre dels seus miners per obtenir-les.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

BCN

4min lectura

El Mobile World Congress és la punta d’un iceberg tecnològic instal·lat a la ciutat comtal.

Economia

Líder en empreses innovadores

3min lectura

Catalunya ocupa les millors posicions en rànquings.

Sostenibilitat

Autoconsum fotovoltaic

4min lectura

L’impost al sol era una taxa obligatòria per als usuaris.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Vaja, Quina noticia😮 si es així em sembla que ja cal una regulació😅

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga says:
      Silvia

      Doncs sí Jordi, comença a ser urgent que es reguli una mica tot aquest tema.

      Fa 1 any
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Anònim says:

    No avalareu les multes dels presos polítics, un banc tant compromés amb Catalunya

  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Será difícil tal i com heu explicat fer una mina de cripto, aquí
    Mentre tinguem el problema de l’energia no surt a compte

  6. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    De pel.lícula. Vejam com acaba o es recondueix, perquè aquí tothom va per ell

  7. Francesc Rossell EliasFrancesc Rossell Elias says:
    Francesc

    Jo crec que això és insostenible. Tant des del punt de vista econòmic com mediambiental. Crec que s’està creant una gran bombolla amb les criptomonedes.

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Francesc, hi ha milers de criptomonedes diferents i, entre elles, algunes amb molt menys consum energètic. A 11Onze també ho estem estudiant. Gràcies pel teu comentari!

      Fa 3 anys
  8. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    El meu cunyat treballava al Banc Santander i sempre em parlava molt malament de les criptomonedes. Jo pensava que era perque es como una competencia. El que en sorpren es que vosaltres no Ho mireu així.

  9. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Interessant!

Deixa una resposta

App Store Google Play