Autoconsum fotovoltaic

L’impost al sol era una taxa obligatòria per als usuaris que tenien autoabastiment d’energia fotovoltaica, als quals se’ls feia pagar un impost per mantenir la xarxa elèctrica. El govern espanyol va eliminar aquest impost l’any 2018 i cada vegada són més les persones que instal·len plaques solars a les seves llars.

 

Nova normativa

Amb l’adeu a l’impost al sol l’any 2018, va entrar en vigor la nova llei d’autoconsum d’energia fotovoltaica 15/2018

I què fa aquesta llei per a facilitar la instal·lació de plaques solars a casa teva? Doncs segons el Col·lectiu Solar, el moviment social per a promoure l’energia solar a la societat, amb l’acabament de l’impost i l’entrada en vigor de la nova llei:

 • tenim la possibilitat d’injectar energia sobrant en xarxa,
 • podem fer autoconsum compartit d’energia,
 • s’elimina el límit de 10 kW/llar: si és fins a 15 kW, no cal permís de la companyia elèctrica (això sí, cal un certificat elèctric de baixa tensió),
 • se suprimeix l’obligatorietat d’un comptador de sortida,
 • es permet també l’ús de més potència solar que la contractada,
 • el titular que té la instal·lació no ha de ser el mateix que el que la consumeix,
 • es pot contractar la potència que es desitgi (sempre múltiples de 100 W),
 • es crea el registre d’administració per l’autoconsum simplificat,
 • i es racionalitzen les sancions d’autoconsum.

Augment d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Aquest canvi ha fet que a Catalunya es dispari el nombre d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, sobretot a partir de 2019 amb l’aprovació de la nova llei d’autoconsum. Segons dades de l’Institut Català d’Energia, fins al setembre d’aquest passat 2020, hi ha registrades 6.377 instal·lacions a les llars catalanes d’autoconsum fotovoltaic en funcionament, les quals tenen una potència total de 68,57 MW. També trobem un increment pel que fa a les instal·lacions aquest passat any 2020, gairebé el doble que el 2019. A més, són instal·lacions més petites, cosa que ens ve a dir que hi ha un auge en instal·lacions per l’autoconsum domèstic.

El municipi amb major nombre d’instal·lacions d’autoconsum a Catalunya és Sant Cugat del Vallès, seguit per Barcelona, Vallirana, Sabadell, Terrassa, Santa Eulàlia de Ronçana, Alella, Castelldefels i Lleida. 

Quant als municipis amb major potència instal·lada, ens trobem que Barcelona encapçala la llista, seguit de  Sant Cugat del Vallès, Balenyà, Granollers, Reus, Vic, Lleida i Terrassa. 

Com a curiositat, el municipi que disposa de més instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum a  Catalunya, segons el nombre d’habitants del municipi, és Santa Eulàlia de Ronçana, un petit municipi d’uns 7.200 habitants, de la comarca del Vallès Oriental. 

Ara que en sabem més, ja us heu decidit a fer una instal·lació per a generar energia solar a la vostra llar? L’Ajuntament de Barcelona disposa d’una guia pràctica amb tot el que necessitem si volem instal·lar plaques fotovoltaiques a casa nostra, amb una guia sobre costos, la seguretat, temes legals o els dubtes que ens poden sorgir si vivim en un edifici d’habitatges. 11Onze us volia donar quatre pinzellades del que és l’energia fotovoltaica i de la possibilitat actual de fer aquestes instal·lacions a la nostra llar. Ara, això sí, sou vosaltres els que heu de decidir com aprofitar la llum solar de casa vostra.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Economia sostenible

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social tot promovent un consum

Sostenibilitat

Alfredo Acosta

5min lectura

Ja fa uns anys que l’arquitectura sostenible ha passat de ser d’un conjunt de

Cultura

La Covid-19

7min lectura

A mitjans del 2019 descobrim la paraula coronavirus i ho associem amb pandèmia, crisiEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  L’autoconsum es una idea genial, jo ja el tindria posat, però als blocs de veins tot i que hi han maneres de posar l’autoconsum ens cal una organització, i sempre hi ha algú q ho evita, potser caldria un decret que ho fomentés una mica més per acabar de convèncer😁

 2. Daniela SimónDaniela Simón says:
 3. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Molt amena i interessant la explicació. Gràcies.

 4. Manel LopezManel Lopez says:
 5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 6. Jordi FerréJordi Ferré says:
  Jordi

  Mica en mica s’omple la pica.

 7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Finalment sembla que es podrà posar en marxa i de manera individual l’autoconsum, tot i que els ajuntaments no en fan massa ressò

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Moltes gràcies pel teu comentari Alícia, a poc a poc tot s’aconsegueix

   Fa 3 anys
 8. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 9. Pau Herrero RoéPau Herrero Roé says:
  Pau

  Una pregunta: sabeu com trobar finançament per a posar plaques solars fotovoltaiques?

 10. Laura León AmatLaura León Amat says:
  Laura

  Fantàstic que la llei s’hagi modificat, pensant en els usuaris, les energies renovables… Però estem decidides a fer el canvi?? Les inversions dels costos inicials, compensen, ho podem tothom a tot arreu??

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Gràcies pel teu comentaria Laura!! Ara ja només depèn de nosaltres fer el canvi i decidir si volem aquest tipus d’energia. Tothom qui vulgui ho pot fer.

   Fa 3 anys
 11. Vicente Amoretty MarquezVicente Amoretty Marquez says:
  Vicente

  Una molt bona notícia, el creixement de l’consum energètic particular a de seguir creixent entre els usuaris en la mesura que es pugui pel bé comú i l’estalvi particular.

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Moltes gràcies, Vicenç pel teu comentari. Ara tenim l’oportunitat de fer créixer aquest consum!!

   Fa 3 anys
 12. Elisabet Porqueras Garcia says:

  Un pas més…a poc a poc les coses es posen al seu lloc. Gràcies pel teu comentari Laura!!!

 13. Laura CarlúsLaura Carlús says:
  Laura

  Ja era hora, els diferents governs des del 2012 ha castigat i obstaculitzat molt el desenvolupament de les renovables. Falta molt per fer!

Deixa una resposta

App Store Google Play