Innovació, sostenibilitat i solidaritat, la cara positiva de la COVID-19

A mitjans del 2019 descobrim la paraula coronavirus i ho associem amb pandèmia, crisi, malaltia i mort, però si aprofundim, també podem treure el costat positiu d’aquests últims 15 mesos

 

Fa més d’un any mai haguéssim pensat que la nostra vida anava a canviar tan de sobte, que anàvem a estar setmanes confinats sense sortir de casa, que la mascareta seria obligatòria, que no anàvem a poder veure als nostres sers estimats en mesos, però sobretot, mai haguéssim imaginat que un virus respiratori sería el responsable de milions de morts a tot el món. Encara que comencem a veure la llum al final del túnel, cal que mantinguem les restriccions que estableixen les autoritats, que la vacunació no es demori i tot anirà millorant cada vegada més. Buscant el costat positiu de tot això podem destacar:

  • Units per una mateixa causa

Per primera vegada en la història de la humanitat hem pogut comprovar l’enorme capacitat de cooperació, coordinació i solidaritat que ha tingut lloc dins de la comunitat científica, molts articles publicats sobre el tema, molt de coneixement compartit va fer que es veiés ràpidament la identificació i l’evolució de la malaltia, independentment del país i científics.

Els països, juntament amb la indústria farmacèutica, han fet inversions importants per a desenvolupar les vacunes i així poder, en menys d’un any, començanr a vacunar a la població per a poder tornar a l’antiga normalitat com més aviat millor. Un exemple insòlit d’organització i coordinació per a la vacuna ha estat Israel, on més del 50% de la població ja ha rebut el total de dosi contra la COVID-19.

  • Menys contaminació

Que parés el món ha provocat una disminució de la contaminació ambiental per CO₂, derivat del gran descens en el transport aeri i terrestre que s’ha traduït en un millor clima pel planeta. Hem pogut respirar un aire més pur, menys contaminat. Sens dubte, ha estat un respir històric i sense precedents. Potser, la fita està a invertir en noves alternatives energètiques que siguin més sostenibles i ecològiques per al planeta.

  • Millorar la Sanitat Pública

Especialment els primers mesos de pandèmia, març-abril-maig de l’any passat, després de molts anys en els quals la salut pública havia estat invisible a Espanya, s’ha col·locat per primera vegada per sobre l’agenda política. Teníem una Llei general de salut pública de 2011 que no s’havia desenvolupat en aquests anys, així com un marc jurídic que segueix sense donar la necessària resposta per afrontar de les mesures restrictives de tal manera que hagut de recórrer a una Llei d’estat d’alarma.

Quan tot funciona bé la salut pública és una cosa invisible, però això ha tingut tal magnitud. Igual que en altres parts del sistema sanitari també ha vist tan reduïts els seus recursos i capacitats, que per això s’ha posat sobre la taula.

És positiu que s’hagi posat en l’agenda pública perquè es traduirà en una millor preparació general. S’ha detectat que abans no estàvem preparats i no érem conscients de la importància de tenir un bon sistema de salut pública.

  • Solidaritat i ajuda

Hem sentit de prop als nostres veïns i hem generat un clima d’ajuda i solidaritat el qual s’ha estès donant lloc a associacions sense ànim de lucre que ajuden i atenen persones en situació de pobresa i exclusió social generat per la pandèmia.

Per sortir d’aquesta pandèmia sabem que no depèn només del que fem cadascú de nosaltres, ningú està fora de perill si no ho estem tots. Superar això només ho podem fer com a societat globalitzada. Aquesta pandèmia posa sobre la taula que per afrontar problemes d’aquest tipus hem d’actuar com a societat per a vèncer.

Aquest virus ens ha portat una nova manera de viure, d’entendre la vida des d’un altre lloc on l’empatia ocupa un lloc important, ja que a tots ens ha tocat viure la seva cara menys amable. I, malgrat això, hem estat capaços de posar-nos davant del mirall i veure el que realment som: persones amb recursos, persones resilients que han fet d’aquest moment vital el seu mitjà per a superar-se i, en molts casos, reinventar-se.

  • Apostar per teletreball i l’educació virtual

Malgrat que existeix encara una certa reticència sobre aquest tema des d’alguns sectors empresarials, uns altres han començat a apostar pel teletreball més enllà dels períodes de confinament. I és que es tracta d’una alternativa avantatjosa que, a més d’estalviar costos corporatius, contribueix a la disminució de les emissions contaminants col·lectives derivades dels desplaçaments.

Igualment en l’educació virtual, si bé queda molt per millorar sobre aquest tema, hem vist que pot representar un útil complement a les classes presencials. Perquè resulti efectiva, tal com proposa la mestra Lourdes Rodríguez, seria necessari abordar 3 aspectes: la manca de recursos en les llars i centres escolars, la falta de competència digital en l’alumnat i el professorat i la desigualtat en atenció i dedicació de les famílies.

  • Higiene i prevenció individual

Estem veient que amb la introducció de bones pràctiques de prevenció individual s’estan prevenint malalties com la grip. La higiene de mans, la mascareta, la ventilació dels espais tancats i la distància, així com ‘una cosa molt incrustada’ en la societat del sud-est asiàtic, gràcies a les seves experiències prèvies, el fet que quan un treballador té algun símptoma respiratori no treballarà i es queda a casa. Així, previsiblement, aquests hàbits, aquestes bones pràctiques de prevenció individual que en algun moment quan controlem la pandèmia no seran obligatòries, sí que moltes es quedaran i les haurem incorporat en el dia a dia, havent pres consciència de la necessitat de fer-ho no sols a casa, sinó també extensible a comerços, restaurants i llocs de treball.

  • Hàbits saludables a casa

S’ha generat un nou canvi de rutines, implementant l’exercici físic com alguna cosa diari en molts casos. L’esport ens ha ajudat a conservar la salut física i mental al llarg d’aquesta pandèmia complicada que estem vivint. Realitzar-ho a casa o en les proximitats s’ha convertit en una vàlvula de fuita a la qual, en endavant, faríem bé de continuar recorrent. Si, a més, duem a terme una alimentació equilibrada i descansem adequadament, incrementarem la nostra qualitat de vida i minimitzem les probabilitats d’irrupció de nombroses patologies.

També hem incorporat nous vells hàbits com la lectura que per falta de temps s’havia perdut.

Fins i tot un escenari tan advers com el que ens ha tocat viure implica l’aprenentatge d’aspectes positius que poden resultar molt útils en el futur. Amb seguretat, de tot l’après és que no li donàvem el valor del que teníem abans de la pandèmia.

Accions com donar-nos una simple abraçada, sortir sense estar pendents de l’hora, barrejar-nos entre la multitud, desplaçar-se i viatjar lliurement les valorem més després del viscut. Esperem poder gaudir de totes elles aviat i, quan això es porti a terme, no oblidarem mai d’aprofitar fins a l’últim segon.

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    gracies vicente

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Esperem que no sigui una flor d’estiu

  4. Vicente Amoretty MarquezVicente Amoretty Marquez says:
    Vicente

    És un article molt didàctic amb el qual estic totalment d’acord.

  5. J.Carles PlanasJ.Carles Planas says:
    Josep Carles

    Totalment d.acord

  6. AlbertAlbert Chic Giménez says:
    Albert

    Les sacsejades com aquesta sempre són una oportunitat de fer balanç de com ho hem estat fent fins ara. Un altre fruit positiu de la pandèmia, a parer meu, és créixer en humilitat: un ésser tan petit, invisible a l’ull humà, fa atemorir l’espècie humana, que ha dominat el món, i que ens aturem i reflexionem sobre si potser no som tan poderosos com ens pensàvem.

  7. Laura Bunyol Bartrina says:

    Vaja, i tant! Molt positiu i constructiu el text, gràcies!

Deixa una resposta

App Store Google Play