El futur de la Nova Ruta de la Seda

Una dècada després que la República Popular de la Xina posés en marxa la Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda amb l’objectiu de desenvolupar una infraestructura global de comerç i cooperació internacional, el projecte s’enfronta a nous reptes geopolítics que marcaran el seu futur.

 

La Iniciativa del Cinturó i la Ruta de la Seda o Belt and Road Initiative (BRI, per les seves sigles en anglès), també coneguda com la Nova Ruta de la Seda, es va posar en marxa el 2013 pel president Xi Jinping. Es tracta d’un dels projectes d’infraestructures més ambiciosos mai concebuts, i, originalment, estava pensat per a incrementar el comerç i cooperació econòmica entre l’Àsia Oriental i Europa. Durant els últims deu anys el projecte s’ha ampliat a Àfrica, Oceania i Amèrica Llatina, incrementant exponencialment la inversió en infraestructures.

A més, en aquesta estructura logística s’hi suma la ruta de la seda marítima que inclou ports i infraestructura costanera des del litoral occidental de la Xina a Europa, l’Índia, Àfrica, el Pacífic i Llatinoamèrica. La qual cosa és d’una importància cabdal tenint en compte que la Xina té actualment 95 ports i sis d’ells figuren en el rànquing dels 10 més importants del món.

Amb l’objectiu de connectar al 65% de la població i a un terç del PIB mundial amb la Xina mitjançant la creació d’una xarxa de rutes marítimes i enllaços terrestres, ha captat l’atenció del món pel seu abast global i les seves implicacions econòmiques, polítiques i socials. El govern xinès va anunciar que la iniciativa significa “il·luminar una nova era de globalització”, i facilitarà una “època d’or del comerç que beneficiarà a tots”.

Al juliol d’aquest any, les inversions totals en el marc del projecte van superar el bilió de dòlars, fins al punt de competir directament amb el Fons Monetari Internacional (FMI). Aquests diners provenen principalment del Nou Banc de Desenvolupament, del Fons de la Ruta de la Seda i del Banc Asiàtic d’Inversió en Infraestructures (BAII). 

 

Un imparable món multipolar

Tot i que la iniciativa ha estat elogiada per a fomentar el desenvolupament econòmic i la cooperació entre països, oferint unes condicions beneficioses per totes les parts que no es donaven amb el monopoli dels poders occidentals, també han sorgit algunes veus crítiques. Alguns països participants han expressat preocupació sobre la transparència dels projectes, dubtes per si podran fer front a la càrrega de deute o de quina serà la dependència amb la Xina en cas que no puguin tornar els préstecs. 

Una gran part d’aquestes crítiques i pressió perquè certs països es neguin a col·laborar amb el gegant asiàtic venen per part dels Estats Units, que veu com s’esvaeix cada cop més la seva hegemonia com a poder econòmic i geopolític global en favor d’altres actors emergents, com Rússia i la Xina, que volen mantenir la seva sobirania lliure dels tentacles d’Occident.

L’èxit del projecte el converteix en una eina perfecta per expandir, encara més, la influència política i econòmica de la Xina, tenint accés preferent a nous mercats i recursos naturals fins ara dominats quasi exclusivament pels poders occidentals, que veuen amb desesperació com els cicles econòmics i els mercats financers se centren cada vegada menys amb ells.

En aquest context, l’última cimera dels BRICS, on s’ha anunciat que sis països més s’uniran al bloc econòmic, ha creat una gran expectació. Tanmateix, ha posat de manifest la dificultat d’unificar interessos tenint en compte les sensibilitats de tots els estats membres. L’expansió del BRI pot ser el punt d’unió que tapi les esquerdes, especialment entre els països africans que han demanat que la Xina passi de la construcció d’infraestructures a la industrialització local i d’una Índia també interessada a finançar projectes emblemàtics a països en vies de desenvolupament del sud global, com a contrapartida a Occident.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Cultura

Geopolítica: de l’hegemonia a la multipolaritat

4min lectura

L’estira-i-arronsa geopolític dels últims anys entre Orient...

Economia

Els Balcans: a prop de la Xina i lluny de la UE

7min lectura

Els Balcans Occidentals, una regió situada al sud-est...

Cultura

El poder creixent dels BRICS

4min lectura

Els cinc estats emergents que formen el grup dels BRICS...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Sembla una inversió molt interesant. Només poden invertir els bancs? O també els particulars?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Jo no ho sé, però penso que deu estar obert a inversors en general, però potser d’un cert nivell…, a no ser que acceptin a petits inversors. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 1 any
  3. Jaume JosaJaume Josa says:
    Jaume

    Ben resumit. Enhorabona. En aquest context de món multiplicar podeu afegir que l’Índia es planteja lliurar se del nom colonial i posar-se com únic nom oficial Bharat. A les invitacions per la cimera del G20 ja ho posa.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Interessant, sempre s’aprenen coses noves… Doncs moltes gràcies per la informació, i també pel teu comentari, Jaume!!!

      Fa 1 any
  4. Mensa Rovira Mensa RoviraMensa Rovira Mensa Rovira says:
    Mensa Rovira

    Comitiva d’onza, desprès d’estar totalmente fora de lloc, fa unes setmanes que no n varen donar l’alta, perquè estic en lista d’espera per un HIPRNEFROMA al rondó dret, i una operación d’una Herniorràfia inguinal/femoral

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Vaja, esperem que et recuperis ben aviat i que no sigui massa greu, i moltes gràcies pel teu comentari, Mensa!!!

      Fa 1 any
  5. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    👌molt interessant, gràcies

  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    👍Molt bon article

Deixa una resposta

App Store Google Play