Fugida de capital privat estranger de la Xina

La Xina continua sent un mercat atractiu per a moltes empreses occidentals, però el primer dèficit trimestral en inversió estrangera de la seva història posa en relleu el repte que suposa per a Pequín atreure a empreses estrangeres, en un context de creixents tensions geopolítiques amb els Estats Units, baixos tipus d’interès i un debilitament de la demanda interior.

 

Tot i les bones dades macroeconòmiques de producció industrial i vendes al detall a la Xina presentades el mes passat, l’economia xinesa està donant símptomes d’esgotament que poden tenir ramificacions negatives per les finances públiques, atès el creixent deute governamental.

Més enllà de la crisi immobiliària, les sancions econòmiques dels Estats Units, la caiguda de les exportacions experimentada tots els mesos de 2023 respecte a l’any anterior, els baixos tipus d’interès i un debilitament de la demanda interior, les empreses estrangeres treuen diners del mercat xinès a un ritme més ràpid del que l’inverteixen.

En el període de juliol a setembre, segons dades preliminars de la balança de pagaments, les empreses estrangeres a la Xina van registrar un dèficit en inversions directes de gairebé 10.854 milions d’euros. És la primera vegada que el país registra tals dèficits des que es van iniciar els registres el 1998. 

 

Baixa rendibilitat de les inversions

El debilitament de la demanda interior i els baixos tipus d’interès han provocat que moltes d’aquestes empreses no estiguin obtenint dels seus negocis la rendibilitat que esperaven i optin per treure el capital del país per treure’n més rendibilitat o per reduir l’exposició al risc geopolític. Segons els analistes de Goldman Sachs, “Part de la feblesa de les entrades d’inversió directa a la Xina pot deure’s a la repatriació de beneficis per part de les empreses multinacionals”.

Tot i que això no són bones notícies per a la Xina, Pequín ha restat importància a la fugida de capital estranger. Wang Wentao, Ministre de Comerç xinès, destacava que la Xina continua sent un imant per als inversors mundials i va prometre més mesures per a expandir el consum, així com per estabilitzar el comerç exterior i la inversió, en un esforç per promoure una recuperació econòmica sostinguda.

Independentment de les mesures que pugui implementar el govern xinès i, tenint en compte els grans interessos o oportunitats comercials que presenta el mercat del gegant asiàtic, seria prematur treure conclusions definitives sobre si aquest dèficit d’inversió és un esdeveniment puntual o l’inici d’una nova tendència que s’allargarà en el temps.

 

Si vols descobrir com aconseguir guanys pels teus estalvis amb un producte de justícia social, 11Onze Recomana Finança Litigis.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Per què la Xina no declara tot l’or que té?

5min lectura

La Xina és el major productor d’or del món i fa anys que...

Economia

Xina: s’agreuja la crisi del sector immobiliari

5min lectura

Dos anys després del col·lapse d’Evergrande, el gegant...

Cultura

La Xina i els EUA, rivals davant la crisi global

7min lectura

Les dues grans potències mundials, la Xina i els Estats Units...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play