La febre de l’or continua imparable el 2024
El preu i la demanda d’or han assolit màxims històrics durant els últims dos anys i no donen senyals de decaure el 2024. Els bancs centrals van afegir 39 tones d’or a les reserves mundials al gener. Analitzem els principals factors macroeconòmics que afectaran els mercats borsaris i les seves implicacions per a actius d’inversió com l’or.
Encara que la demanda d’or durant 2023 es va quedar lleugerament per sota del rècord anual assolit el 2022, l’últim informe publicat pel Consell Mundial de l’Or (WGC) confirma que va ser un altre any de compres massives d’or per part dels bancs centrals.
La demanda anual d’or (excloent OTC) de 4.448 tones va ser només un 5% inferior a la de l’any anterior. Si incloem els fluxos OTC, es queda en 4.899 tones, la xifra total més alta registrada des de 2010. Mentre que les compres netes anuals de 1.037 tones pràcticament van igualar el rècord de 2022, quedant-se a només 45 t.
Tot i que va experimentar algunes fluctuacions al llarg de l’any, el preu de l’or va pujar un 15% el 2023 fins a assolir el seu màxim històric de 2.135,40 dòlars l’unça el passat 4 de desembre. La crisi bancària estatunidenca, les tensions geopolítiques, els conflictes bèl·lics i la postura de la Reserva Federal dels Estats Units de mantenir els tipus d’interès van ser alguns dels principals factors que van contribuir al fet que l’or continués sent un valor refugi per als inversors.
Així doncs, un any més es confirma que el mercat de l’or continua rebent el suport dels bancs centrals de països que volen diversificar les seves reserves per blindar les seves economies, la qual cosa fa preveure que el preu de l’or podria continuar augmentant significativament al llarg d’aquest any.
Els bancs centrals comencen l’any afegint més or a les seves reserves
Segons dades de l’FMI, les reserves mundials d’or dels bancs centrals van augmentar en 39 tones el gener d’aquest any. Això suposa més del doble de les compres netes del desembre i el vuitè mes consecutiu de compres netes.
El banc central de Turquia va liderar les compres, afegint 12 tones d’or a les seves reserves, amb un total acumulat de 552 tones. Seguit del Banc Popular de la Xina, que va continuar acumulant el metall daurat a un ritme constant amb una compra de 10 tones, el quinzè mes consecutiu de compres d’or per part del banc central xinès.
Per altra banda, el dimarts 5 de març, el preu de l’or assolia un nou màxim històric de 2.140,6 dòlars l’unça, superant el rècord de finals de l’any passat. I és que ben entrat el 2024, la incertesa econòmica i geopolítica no afluixa.
Per més que s’hagi reduït la inflació, el món afronta reptes similars als dels darrers anys. El WGC apunta que el repunt de les compres d’or al gener recolzen la seva previsió que el “2024 serà un altre any sòlid de demanda d’or per part dels bancs centrals”, i alerta que “el món no sembla menys incert” per tant, “les raons per a posseir or són tan rellevants com sempre”.
L’impacte de la conjuntura macroeconòmica actual en el mercat de l’or
Amb la mirada posada en l’esperada retallada de tipus de la Reserva Federal (Fed) i del Banc Central Europeu (BCE) a partir del mes de juny, i atès que la política monetària i fiscal és un dels principals motors dels preus dels metalls preciosos, les eleccions als Estats Units i a altres països poden tenir un impacte directe en el preu de l’or.
Recordem que l’or va experimentar un important repunt el 2020, augmentant de preu prop d’un 25% just abans les eleccions presidencials dels EUA. Mentre que quan Barack Obama va deixar la presidència el 2017, el preu de l’or era un 40% més alt que quan va assumir el càrrec el 2009.
En un pòdcast recentment publicat pel WGC on es debat l’actual entorn macroeconòmic, Karim Chedid, responsable d’estratègia d’inversió per a EMEA d’iShares i executiu en cap de BlackRock, apunta que “en el context del calendari electoral, històricament, un actiu refugi tradicional com l’or tendeix a tenir un bon rendiment i és probable que tingui demanda enguany”.
Pel que fa a la previsió del creixement econòmic global, després d’un any marcat per la contracció o l’estancament d’algunes economies, en què la Unió Europea es va escapar d’una recessió per poc, i una recuperació lenta, però més gran de la prevista als Estats Units, Rússia i al continent asiàtic, molts analistes preveuen un alentiment del creixement malgrat el descens de la inflació. Tanmateix, Karim Chedid explica que això dependrà de la regió, “quant a l’economia mundial, la nostra previsió és que el creixement continuarà sent baix” però en regions com Europa, “hi haurà una tendència a l’alça”.
Factors determinants dels resultats d’una cartera d’inversions
BlackRock ha introduït un marc que denomina “impulsors de l’assignació d’actius”, que van més enllà dels factors macroeconòmics, però que continuaran exercint un paper clau en l’economia a llarg termini. Aquests són: la transició energètica, la intel·ligència artificial, la fragmentació geopolítica, el futur de les finances i l’envelliment demogràfic.
“Cadascuna d’aquestes grans forces influeix en el creixement, influeix en la inflació i, per tant, influeix en els tipus d’interès i en l’assignació d’actius”, afirma l’executiu de BlackRock. Dit això, Chedid ens recorda que durant el 2023, “la compra d’or dels bancs centrals, va ser un motor de creixement més important que els fluxos monetaris”.
La correlació entre els rendiments de les accions i els bons ha estat positiva durant gran part de la història, però periòdicament és negativa i, com assenyala Chedid, ara mateix “no és fiable”, per la qual cosa la importància de diversificar la nostra cartera d’inversions amb or físic és més rellevant que mai. Una observació que coincideix amb l’anàlisi que feia Goldman Sachs el desembre de l’any passat, quan preveia un augment de la rendibilitat de matèries primeres, com l’or, en els pròxims 12 mesos.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies per l’article
Gràcies, Manel. Bona Pasqua!