Els bancs centrals es preparen per un nou patró or

Les compres rècord d’or per part dels bancs centrals, que estan igualant les seves reserves d’or amb relació al PIB amb altres països, reviven el debat sobre la possibilitat d’un reinici del sistema monetari actual que estigui basat en un nou patró or.

 

Els bancs centrals de tot el món han estat comprant quantitats rècord d’or des de principis de 2022. El ritme i la regularitat amb què els bancs centrals estan acumulant or no té precedents, ja que al llarg de la història recent han estat majoritàriament venedors del metall preciós.

Aquesta extraordinària demanda d’or per part dels bancs centrals, la més gran en els últims 55 anys, s’atribueix a la voluntat de diversificar les seves reserves i reduir la dependència del dòlar enfront d’un canvi de paradigma cap a un món multipolar que és cada dia més evident.

La crisi bancària estatunidenca, les tensions geopolítiques, els conflictes bèl·lics i la postura de la Reserva Federal dels Estats Units de mantenir els tipus d’interès han sigut alguns dels principals factors que han contribuït al fet que l’or continués sent un valor refugi per als inversors i bancs centrals al llarg d’aquest any.

Però més enllà de la capacitat intrínseca de l’or físic per mantenir el seu valor davant de la incertesa econòmica, hi ha indicadors que fan pensar que aquesta acumulació d’or per part dels bancs centrals no és res més que l’avantsala d’un reinici del sistema monetari internacional i d’un possible retorn al patró or.

Reserves d’or en relació amb el PIB

Aerdt Houben, Director de Mercats Financers del Banc Central Holandès (DNB), ha parlat recentment del valor que podria tenir l’or en un escenari de col·lapse financer, declarant que si es produeix una crisi financera, el preu de l’or es dispararà, i les reserves oficials d’or es poden fer servir per a sostenir un nou patró or

El DNB ha igualat les seves reserves d’or, en relació amb el PIB, a les d’altres països de l’eurozona i de fora d’Europa. El mateix cas del banc central polonès, que en els últims anys ha comprat unes 300 tones d’or per a equiparar la seva ràtio d’or i PIB amb la mitjana de l’eurozona.

No tots els bancs centrals de l’eurozona són transparents respecte a l’alineació de les seves reserves d’or amb el PIB, però tot i que no hi ha cap acord ni mandat oficial i que els bancs centrals europeus han comunicat que no existeix cap obligació legal de coordinar les reserves, sembla que existeix un acord extraoficial per equilibrar les reserves d’or entre si mateixos.

En tot cas, donada l’evident alineació de les reserves d’or dels bancs europeus en les últimes dècades, alguns analistes creuen que es tracta d’un pla B per estabilitzar les seves economies passant a un patró or en cas d’un col·lapse del sistema monetari global actual. No gaire diferent del que s’especula que la Xina i Rússia han estat fent en els últims anys amb les seves compres massives d’or.

Les males polítiques monetàries que van provocar la bombolla immobiliària i la manera en què s’ha administrat les divises fiat des de la crisi del 2008, depreciant el dòlar i exportant problemes interns dels Estats Units a la resta del món, juntament amb les sancions econòmiques a països no-alineats amb els interessos geopolítics i econòmics d’Occident, han soscavat la credibilitat del sistema monetari internacional. Una alternativa basada en un nou patró or, més multipolar, més estable i menys inflacionista, sembla més a prop que mai i els bancs centrals globals no es volen quedar enrere.

 

Protegir els estalvis amb or físic ha estat una de les principals aportacions d’11Onze a la seva comunitat. Davant de la volatilitat de l’encara alta inflació i de la creixent crisi de confiança en el sistema bancari, l’or torna a reforçar-se com a valor refugi. Descobreix l’Or Llavor a Preciosos 11Onze.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Estem tornant al patró or?

2min lectura

Països fora de l’esfera occidental estan comprant...

Cultura

Geopolítica: de l’hegemonia a la multipolaritat

4min lectura

L’estira-i-arronsa geopolític dels últims anys entre...

Economia

Rècord de compres d’or dels bancs centrals

4min lectura

La demanda d’or assolia màxims històrics al llarg de...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Bon article!!!!!

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play