Estalviar aigua de la manera més senzilla

Utilitzem l’aigua pràcticament en tots els estadis de la nostra vida, des de l’ús domèstic diari fins a l’abastiment d’indústries, l’agricultura o el sector turístic. L’aigua és un bé preuat sense el qual no podem concebre la vida, però en fem un consum conscient?

 

De mitjana, una persona pot arribar a consumir diàriament fins a 130 litres d’aigua, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Si ens aturem a pensar en les vegades en què obrim l’aixeta, posem en marxa una rentadora o netegem la casa, ràpidament ens adonarem que el nostre consum és, segurament, molt més alt del que ens pensàvem.

Estudis de l’ACA han determinat que una persona pot arribar a consumir entre 2 i 18 litres només per rentar-se les mans o les dents. Omplir una banyera consumeix fins als 200 litres, mentre que amb una dutxa podem estar parlant d’entre 30 i 80 litres. Fins i tot buidar la cisterna del vàter pot fer-nos perdre entre 6 i 10 litres per descàrrega.

Recollim algunes accions diàries que podem dur a terme per aconseguir un doble benefici: reduir la factura i evitar el malbaratament d’aigua.

 

Com reduir l’ús domèstic d’aigua:

  • Tancar l’aixeta. Durant l’estona de raspallar les dents, afaitar-se o ensabonar els plats. És la norma número u d’estalvi d’aigua.
  • Dosifica l’aigua que utilitzaràs. Per exemple, en rentar les dents es pot optar per omplir un vas d’aigua amb la quantitat que farem servir per esbandir-nos. En afaitar-se, es pot deixar uns centímetres d’aigua al fons de la pica per netejar la maquineta d’afaitar.
  • Revisar les fuites d’aigua. Una forma ràpida per a comprovar-ho és revisar el comptador abans d’anar a dormir i tornar-hi al matí. Si el comptador es mou, podem tenir una fuita.
  • No llençar res al vàter. A més d’obstruir les canonades, com més vegades tirem la cadena, més aigua malbaratem.
  • Dutxes de duració limitada. Substituir la banyera per una dutxa ens pot ajudar, sempre que la dutxa sigui del temps just. Per infants, pot ser més útil omplir fins a la meitat una banyera.

Els electrodomèstics, el consum silenciós

  • Fer càrregues completes. Engegar el rentavaixella o la rentadora pot arribar a consumir 90 litres. A la llarga, també surt més a compte invertir en aparells amb etiqueta ecològica, que redueixin el consum tant d’aigua com d’electricitat.
  • Reduir l’aigua de la cisterna del vàter. Especialment per a vàters d’una sola descàrrega, en què es pot reduir la càrrega a la meitat.
  • No cal esbandir els plats abans de posar-los al rentaplats. Actualment, tots els rentavaixelles estan programats per fer-ho.

Limitar l’ús d’aigua en espais exteriors i jardins

  • Evitar l’ús de mànegues. Per regar, és millor fer-ho al capvespre, i cal evitar el rec superficial, que s’evaporarà en poca estona i pot esdevenir malbaratament. Si hem de rentar el cotxe, prioritzem utilitzar una esponja amb sabó, i limitar l’aigua només per a l’esbandit final.
  • No regar en excés. Regar les plantes només quan ho necessiten, ja que fer-ho en excés els pot suposar una pèrdua de nutrients.
  • Adaptar el sistema de rec exterior. Segons la mida del jardí i l’aigua que necessària per a mantenir-lo, consultar els recursos disponibles per a disminuir el consum d’aigua, com pot ser recollir i aprofitar l’aigua de la pluja.
  • Triar plantes adaptades a la zona on vivim. Si és zona de secà, prioritzem les plantes amb més tolerància a la sequera, com ara: portulaca, buguenvíl·lea, litops o planta pedra, lantana, verbena o algun tipus d’arbust com el baladre.

Inculcar els valors de l’aigua als infants

Quan hi ha infants a casa el consum d’aigua pot augmentar considerablement, per això val la pena parar-hi atenció. Ensenyar-los a valorar l’aigua i a fer-la servir de forma eficient els suposarà un avantatge vital i, alhora, controlarem la factura d’aigua. Sense oblidar que el millor aprenentatge és l’exemple que els puguem donar.

 

Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Bàsics per gestionar els nostres diners

4min lectura

Sembla obvi, però, per aprendre a administrar els nostres diners

Sostenibilitat

Aigua, el líquid més preat

3min lectura

El Dia Mundial de l’Aigua ens recorda que més de dos mil

Benestar

“El que mengem també afecta al planeta”

2min lectura

La relació entre el que mengem i la nostra salut està més que



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
    Joan

    Gràcies, ara tindré més en compte de no malgastar l’aigua!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Hem de prendre consciència de que l’aigua és un bé necessari i que no la podem malbaratar de cap de les maneres. Moltes gràcies pel teu comentari, Joan!!!

      Fa 2 mesos
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bones mesures d’estalvi d’aigüa👌merci, caldrà aprendre-les i fer-les efectives dia a dia

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Absolutament d’acord amb el que has dit… Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies pels consells

  4. Silvia Granado says:

    Així és, Mercè! Tan sols és canviar costums i amb petits canvis aconseguirem estalviar molt!

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    La majoria de consells són els que faria que l’àvia et renyés si no li fessis cas.
    Hem viscut anys del campi qui pugui consumista.
    Hem de tornar a aplicar el sentit comú i és ben cert que el millor aprenentatge és l’exemple que es dona, més que els sermons.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Tal qual, Mercè, a veure si tots plegats anem agafant una mica de seny… Moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 2 anys
    • Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
      Pere Maria

      Tota la raó Mercè.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play