Espanya gairebé quadruplica el deute en 15 anys

Espanya ha passat d’un deute públic de 384.662 milions d’euros en 2007 a més de 1,445 bilions a l’abril de 2022, gairebé quatre vegades més. En tan sols un any el deute s’ha incrementat en 55.760 milions d’euros, la qual cosa suposa un augment de més de 150 milions al dia. El passiu de cadascun de nosaltres ja supera els 30.000 euros.

 

Tot i que el deute públic espanyol es va reduir a l’abril en 8.427 milions d’euros, segons dades del Banc d’Espanya, aquesta xifra no ha de portar-nos a engany: el nivell d’endeutament continua desbocat i la previsió és que continuï creixent a mitjà i llarg termini.

Malgrat el lleuger descens, el deute es mantenia a l’abril per sobre dels 1,445 bilions d’euros, la qual cosa suposa el 117,06 % del PIB. Es tracta d’un percentatge que no s’assolia des de finals del segle XIX. Les úniques economies desenvolupades que superen aquest percentatge en l’actualitat són el Japó (259 %), Grècia (193 %), Itàlia (150 %) i els Estats Units (134 %).

Espanya forma part, juntament amb Grècia, Itàlia, Portugal, Xipre, França i Bèlgica, del grup de països de l’eurozona amb un deute públic que supera el 100 % del seu PIB. I això que el Tractat de Maastricht marcava com a objectiu que el deute no havia de superar el 60 % del PIB. No es tracta d’economies irrellevants, ja que entre els set països sumen més de la meitat del PIB de l’eurozona.

 

Una llosa per a l’economia

Si prenem perspectiva, el creixement del deute públic espanyol ha estat brutal. En tan sols 15 anys el volum de deute gairebé es quadruplicarà, ja que en 2007 era de 384.662 milions, la qual cosa suposava el 35,8 % del PIB. I si analitzem l’evolució més recent, entre abril de 2021 i abril de 2022, el deute s’ha incrementat en 55.760 milions d’euros, la qual cosa suposa un creixement de més de 150 milions al dia.

Què suposa tot això per a les nostres butxaques particulars? Cadascun de nosaltres deu més de 30.000 euros, una xifra que en algun moment haurem d’abonar. Tenint en compte que el salari mitjà a Espanya l’any 2021 era de 26.832 euros, ni tan sols treballant un any sencer gratis saldaríem el deute. A més, aquest deute ha augmentat en l’últim any al voltant dels 1.200 euros per persona.

Liquidar l’actual deute públic espanyol és simplement una utopia. Un informe realitzat per Allianz l’any passat calculava que tornar als nivells de deute previs a la covid-19 li costarà a Espanya 89 anys, així que ja serà en el segle XXII, mentre que Alemanya recuperaria els nivells prepandèmics a la finals d’aquesta dècada.

 

Interessos més cars

L’actual nivell de deute ens obliga a pagar més de 30.000 milions d’euros a l’any només en interessos, la qual cosa equival a més de 600 euros per persona, i tot indica que aquest import creixerà per l’enduriment de les condicions de finançament.

L’agència de qualificació Moody’s advertia a principis de juny del deteriorament de la sostenibilitat del deute públic espanyol i estimava en més de 4.000 milions d’euros l’augment del cost dels interessos per l’increment de l’IPC, ja que un 5,7 % del deute espanyol està vinculada a la inflació. Cada punt percentual d’increment en els preus equival a 600 milions d’euros més en interessos, segons Moody’s.

Per la seva banda, la presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, afirmava fa uns dies que els canvis en la política monetària del Banc Central Europeu encariran el finançament del deute públic espanyol en 12.000 milions d’euros, que podrien arribar a 14.000 l’any 2025.

Segons l’Airef, les dificultats per a reduir el dèficit primari de l’Estat podrien fer que el deute públic arribi al 140 % del PIB l’any 2040. De fet, un informe d’aquest organisme ja alertava al maig que el deute iniciarà un camí ascendent a partir de l’any 2025 si no es redueix el dèficit estructural del 4 %.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Les claus de la inevitable crisi de deute

6min lectura

Tots els índex de previsió econòmica indiquen que ens

Economia

L’interès del deute, en màxims des del 2015

5min lectura

El deute públic a Europa està en màxims històrics i els interessos

Economia

Espanya, a la corda fluixa

5min lectura

La intervenció del Banc Central Europeu ha retornat una certa



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Veurem com reduïm aquesta lloça al 60% q mai tenia q haver passat del 60% al 2007

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      A veure, Jordi, el temps dirà… Gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play