És possible un món sense corrupció?

No importa el cas de corrupció que ara estigui ocupant el debat públic, l’important és que mai desapareix. Quin paper té la corrupció en el funcionament dels estats moderns? De quina manera la podem combatre?

 

La corrupció ens indigna perquè devora recursos públics que procedeixen directament dels impostos dels ciutadans. Però per molt que ens enfadi, per molt que les lleis la persegueixin, sempre hi ha un nou cas de corrupció. Un estudi de 2018 del Partit dels Verds europeus, calculava que la corrupció provoca a la Unió Europea danys econòmics per valor de 904.000 milions d’euros. Per posar-ho en context: són diners que gairebé tripliquen l’esforç en defensa de tota la UE. 

Al documental del canal Arte, “La corrupció, un mal necessari?” es pregunten per què no desapareix mai la corrupció. És possible que sigui un lubricant necessari per corregir la ineficiència del sector públic? L’historiador Jens Ivo Engels, defensa que sense el clientelisme no hauria sigut possible crear els estats moderns, perquè fomentava la lleialtat entre el patró i el proveïdor. Amb la Revolució Francesa i la creació del funcionariat als estats moderns, cap a l’any 1800, la corrupció hauria d’haver desaparegut. Ja hi havia treballadors públics amb un sou que no havien, per tant, de ser temptats per pràctiques corruptes. Però no va ser així. Per què?

 

La corrupció, contra l’esclavitud

Encara que sigui sorprenent, la corrupció va acabar amb l’esclavitud als Estats Units. El mític Abraham Lincoln no tenia majoria a la Cambra de Representants, així és que va subornar alguns rivals polítics perquè votessin a favor. Podríem pensar, doncs, que un cert grau de corrupció és necessari? No, evidentment. Un estudi de l’FMI avisava ja el 2002 que, com més corrupta és una societat pitjor els va als seus ciutadans. Neixen menys criatures, hi ha més abandonament dels estudis, els serveis públics són pitjors… Encara més, segons investigacions de les universitats de Newcastle i de Copenhaguen, el nivell de corrupció repercuteix directament en la salut mental de la ciutadania.

 

Com defensar-se de la corrupció

La pregunta és simple: com pot la societat combatre la corrupció? Si no se sap d’on surt, com es produeix i ningú vol ser titllat de corrupte? Com es combat un mal tan normalitzat que, sovint, ni es veu? Per mesurar la corrupció, existeix l’Índex de Percepció de la Corrupció. Actualment, Espanya està qualificada de la seixantena economia menys corrupta, empatada amb Botswana o Cap Verd. El camí cap a un país més net de corrupció el marca Estònia, amb una gran implicació de la ciutadania.

Si voleu conèixer millor la història de la corrupció, com funciona i com es pot combatre, podeu veure La corrupció, un mal necessari?del canal Arte.

Si t'ha agradat aquesta article, et recomanem:

Cultura

L’argot de la borsa estigmatitza la salut mental

5min lectura

“Psicosi a la borsa”. “Wall Street embogeix”. “El mercat...

Benestar

Les empreses felices són més rendibles

5min lectura

El raonament és senzill i potent alhora: l’actiu més...

Benestar

Els diners són més que números

2min lectura

Igual que anem al psicòleg quan no sabem explicar què...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Bon article

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies, Carles, i a tu també, gràcies, pel teu comentari!!!

      Fa 2 mesos
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play