La desigualtat s’aferma: els rics són més rics

Des de l’inici de la pandèmia, els 23 principals milmilionaris espanyols han vist créixer el seu patrimoni un 29%. Al mateix temps, tan sols el primer any de pandèmia, més d’un milió de ciutadans es van trobar en una situació de carència material severa a l’Estat. Així ho demostra Oxfam Intermón en un informe sobre les desigualtats creixents al món. 

 

Segons l’ONG, la riquesa dels deu homes més rics del món s’ha duplicat. El patrimoni d’aquests rics més rics ha passat, durant els primers dos anys de pandèmia, dels 700.000 milions de dòlars als 1,5 bilions, el que suposa 1.300 milions de dòlars al dia. Tot això alhora que els ingressos del 99% restant de la població s’han deteriorat sense aturador.

De fet, Oxfam Intermón també recorda que cada 26 hores sorgeix un nou milmilionari al món, mentre que les desigualtats provoquen la mort d’almenys una persona cada quatre segons. El director de l’ONG, Franc Cortada, ha assegurat que, actualment, els rics més rics acumulen sis vegades més riquesa que els 3.100 milions de persones més pobres del món plegats. I també han estat els responsables de més del doble de les emissions de carboni que aquests milions de persones pobres. “Si aquests deu homes més rics demà perdessin el 99,99% del seu patrimoni, continuarien sent els més rics del planeta”, ha asseverat.

Segons la revista ‘Forbes’, els homes més rics del món són: Jeff Bezos, d’Amazon; Elon Musk, de Tesla; Bernard Arnault, conseller delegat de Louis Vuitton, i la seva família; Bill Gates, fundador de Microsoft; Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, ara Meta; Warren Buffet, president de Berkshire Hathaway; Larry Ellison, cofundador d’Oracle; Larry Page i Sergey Brin, cofundadors de Google; Mukesh Ambani, de Reliance Industries; i Amancio Ortega, de Zara. No hi ha cap dona a la llista.

 

Les desigualtats maten

Així, tal com recull l’ONG a l’informe ‘Les desigualtats maten’, lluitar contra les desigualtats podria evitar la mort de 21.000 persones al dia. Oxfam Intermón també recorda a l’estudi que, a escala mundial, “els milmilionaris han augmentat la seva fortuna en cinc bilions de dòlars, més que en els últims 14 anys acumulats”. És, segons l’ONG, l’increment més gran des que es tenen registres.

El resultat, assegura Oxfam Intermón, és “més riquesa per a uns pocs i més deute públic per a tots”. A més, s’estima que la desigualtat entre països creixerà per primera vegada en tan sols una generació. Les desigualtats que ha causat la pandèmia, recull l’informe, s’acarnissen sobretot en les dones i les nenes, així com en totes les persones migrades o en situació d’exclusió. 

 

A l’Estat, plou sobre mullat

Oxfam Intermón també recull que, a l’Estat espanyol, les polítiques d’austeritat que es van engegar durant la crisi van suposar una xacra per al sistema sanitari, que ha aguantat el cop de la pandèmia en una situació extrema. “No podem permetre’ns veure com s’enfonsa el sistema públic de salut”, ha remarcat Cortada. Mentrestant, els rics més rics a l’Estat espanyol han vist augmentar el seu patrimoni.

Per això, l’ONG reclama als governs, entre altres, aplicar més impostos sobre les grans fortunes, reorientar les polítiques amb fons públics, combatre la bretxa de gènere i abordar la crisi climàtica d’una vegada per totes. I, en concret, li recorda a l’Estat espanyol que ha d’aprofitar l’oportunitat de la reforma tributària, ha de garantir que els fons europeus per la pandèmia siguin “una oportunitat real i efectiva”, que reforci les polítiques de protecció social i que inverteixi en sanitat i educació.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Els 25 empresaris més rics dels Països Catalans

9min lectura

Com cada any, la revista ‘Forbes’ ha publicat la llista dels

Economia

El mapa del poder

5min lectura

L’economia mundial està valorada en 94 bilions de dòlars. Al comú dels mortals la xifra

Economia

2022: l’any de la gran crisi

6min lectura

L’escenari amb què ens trobarem el 2022 pot fer por.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    Suposo que Oxfam ja sap que l’estat espanyol és l’eina extractiva de l’Ibex… o sigui que li diran que molt bé, que ja s’ho miraran… i al final res!! El que han de fer és denunciar!

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Josep! Ens veiem per La Plaça

      Fa 2 anys
  2. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Si aquests deu homes més rics demà perdessin el 99,99% del seu patrimoni, continuarien sent els més rics del planeta”, ha asseverat.
    La estructuracio del lobby de poder,el principal causant el neolliberalisme salvatge

  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  6. Jennifer Roca Civit says:

    Moltes gràcies pel teu comentari I per la teva aportació, Mercè.

  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    La recomanació d’ Oxfam sobre l’estat espanyol és de manual. No diu res de nou. Es clar que la seva feina és ajudar, no canviar el món, que difícilment farà cap tomb amb més del mateix sistema

Deixa una resposta

App Store Google Play