2022: l’any de la gran crisi

L’escenari amb què ens trobarem el 2022 pot fer por. Però a la comunitat d’11Onze ens preparem per afrontar-ho. Parlem amb el president d’11Onze, James Sène, de l’endeutament dels països, de la possible fallida del sistema financer internacional i de la superinflació. Com ens en sortirem? El 2022 serà la nostra pedra de toc.

 

L’escenari a Europa és desolador. El Banc Central Europeu (BCE) fa mesos que avisa de l’excés de deute que acumula la banca tradicional en empreses energètiques en declivi. En un nou episodi del podcast Ens Interessa, el president d’11Onze, James Sène, analitza el context econòmic internacional, en conversa amb el director de continguts Toni Mata. I Sène és taxatiu: “Si el BCE és tan clar, és que les coses són molt pitjors del que volen fer creure. Hi ha un seguit de circumstàncies geopolítiques i una crisi del sistema monetari i financer internacional que provoquen la tempesta perfecta”.

No obstant això, les conseqüències econòmiques de tot plegat, avisa Sène, no arribaran d’un dia per l’altre, sinó que s’acumularan, si no hi posem remei, fins a arribar a una situació de col·lapse. Així s’explica que, a la pràctica, la banca tradicional es trobi ja en una situació de fallida, però encara se sostingui per la inèrcia que arrossega el BCE, que no ha deixat d’imprimir diners i d’oferir ajudes pandèmiques. 

“S’ha volgut tapar tant el forat, que hem imprès massa bitllets, i estem entrant en una fase de superinflació, amb valors del 7% al 10%. Això vol dir que els diners estalviats valen un 10% menys”, argumenta el president d’11Onze. A tot plegat cal sumar-hi unes estructures financeres anquilosades. “I tots en paguem les conseqüències: interessos desbocats, comissions per tot, reduccions de personal d’atenció al client, un servei cada vegada pitjor. És una mort anunciada”, afirma Sène.

Els Estats Units, a la corda fluixa

A l’altra banda de l’Atlàntic les coses no van millor. Els Estats Units estan, tal com admet el president d’11Onze, en una situació molt complicada. “Amb un deute absolutament fora de límit, una inflació declarada del 7,8% el trimestre passat, això vol dir que és probablement pitjor. L’economia americana representa, ara, el 24% de l’economia mundial, el percentatge més baix de la seva història”, resumeix. Això motiva que el dòlar perdi cada dia més valor i, de retruc, el poder adquisitiu de la ciutadania.

“Les conseqüències seran radicals i molt importants per a nosaltres, sense cap dubte. Els Estats Units hauran de defensar la seva economia, i les mesures que prendran és probable que deixin a molta gent a l’estacada”, argumenta Sène. El deute americà és, també, el deute d’Europa, del Japó i d’altres economies de l’Occident capitalista.

Sovint es culpa de la crisi a les empreses, però la realitat és que qui està en fallida són els Estats. No tenen diners, i augmenten la pressió fiscal sobre la ciutadania. Aquest deute l’ha provocat la seva incapacitat de gestionar els recursos de tots”, diu Sène. I ho exemplifica amb el sistema de pensions que actualment és vigent a l’Estat espanyol, i que és a prop de la bancarrota. “Cada any, el Mercer CFA Institute Global Pension Index qualifica les pensions de 43 països i, a Europa, aquest 2021, Espanya està el tercer per la cua. Calculen que la possibilitat que les pensions puguin perdurar és d’un 28 sobre 100. Estem pagant més del que podem assumir”, explica Sène.

“Sovint es culpa de la crisi a les empreses, però qui està en fallida són els Estats. Aquest deute l’ha provocat la seva incapacitat de gestionar els recursos de tots”

Opcions per capejar la crisi

Busquem solucions. La crisi sembla inevitable perquè hi ha massa deute acumulat. Què podem fer com a ciutadans per evitar al màxim possible l’impacte d’aquesta crisi? Cal formar-se financerament i ser capaços de gestionar responsablement els nostres recursos. “Hem de començar a obrir els ulls i aprendre a gestionar els nostres diners. No podem corregir aquest error global, perquè està en mans dels governs, però, individualment, hem d’intentar generar valor amb els diners que tenim, que sigui superior al decreixement produït per la inflació o l’IPC…”, defensa el president d’11Onze.

I, això, és clar, no es pot fer amb els estalvis en comptes corrents, sense fer-hi res. “A l’Estat, el 40% de la gent té els diners estalviats en comptes corrents. No estem entenent res del que està passant!”, alerta Sène. Per això, i primer de tot, els diners s’han de guardar en entitats financeres que protegeixin els seus clients: a 11Onze els diners dels comptes estan fora del balanç de l’empresa. Encara que l’entitat financera dipositària fes fallida, els diners dels clients no se’n ressentirien. No es poden tocar, estan garantits al 100% sense límit de quantitat. “És com una caixa forta, no es poden perdre de cap manera”, rebla Sène.

En segon lloc, els estalvis caldria tenir-los en dipòsits que donin un mínim rendiment. I tercer, s’hauria d’invertir una petita part d’aquests estalvis, sense posar en risc el nostre patrimoni, ja sigui en immobles, en metalls preciosos, en criptomonedes o en paquets ETF. “Que almenys puguem generar el que estem perdent. Aquest any, per exemple, l’or ha donat un 25% de retorn, i la plata, un 70%”, exemplifica. La idea és, com a mínim, corregir la devaluació dels sous que provoca la inflació.

“No es tracta de ser un ‘broker’, i llegir alhora vint panells d’inversió. Això és un maldecap. Cal buscar productes que entenguem!”, anima Sène. De fet, 11Onze s’ha proposat fer pedagogia, a La Plaça i amb la seva super app, El Canut, perquè qualsevol persona, tingui l’edat que tingui, pugui moure els seus estalvis sense córrer cap risc. 

Per tant: sí, tots els indicadors apunten que el 2022 serà l’any que veurem una de les més grans crisis econòmiques de la història. Però tenim l’oportunitat de preparar-nos com a comunitat per trobar la manera d’esquivar els danys. A 11Onze treballem perquè així sigui.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

La bombolla del carboni farà caure els bancs?

4min lectura

El canvi climàtic ve acompanyat d’una pujada d’impostos i dels

Estalvis

Davant la crisi que ve, diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una

Tecnologia

És factible la sobirania digital d’Europa?

4min lectura

En l’àmbit de les tecnologies i la revolució digital, Europa estàEquip Editorial Equip Editorial
 1. Maria Ramon OliveMaria Ramon Olive says:
  Maria

  Gracies per el conexement que ens trasmeteu. Molt encertat el comentari ùltim de la entrevista. Felicitats

  • Eve Doña says:

   Celebrem que t’agradi Maria! Aprenem de les vostres valoracions, ens veiem proxímament, més i millor, aqui a la Plaça. 💛

   Fa 2 anys
 2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Com sempre, molt i molt didàctic i interessant.

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies, Pere. Feliços que trobis interessant el que fem. Que tinguis molt bon cap de setmana!

   Fa 2 anys
 3. Josep RosJosep Ros says:
  Josep

  Veig que la crisi ja la tenim a sobre, no que vindrà, tema inflació, tema Estats en fallida(aquí ja fa temps) ,tema estats units que torna al pujar els tipus interès i poder després Europa. En definitiva, estem en un altre crisi financera. Amb el problema d,invertir en borsa,Etc, Críptos… És que necessites una plataforma més senzilla d,entendre, perquè amb tantes que hi han no saps amb certesa amb quina et queda. Per això la gent necessita bon assessorament per moure els estalvis

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Correcte Josep. Això ja va cap avall. Hem corregut el que no està escrit per do ar opcions com l’or físic. I Aviat posarem a l’abast més opcions assegurades. Seguim 🙏🏿

   Fa 2 anys
 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Seguim preparant-nos. Gràciesper l’ensenyament

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   A vosaltres per seguir-nos, i moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

   Fa 2 anys
 5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 6. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
  Cristian

  Gràcies James per guiar-nos una mica en aquesta situació dramàtica que s’acosta poc a poc.

  • James SeneJames Sene says:
   James

   A tu Cristian per llegir-nos. Ha passat un mes i ja els diaris reconeixen que entrem en recessió. Això sembla que va encara més ràpid del que pensava.

   Fa 2 anys
 7. Jordi FerréJordi Ferré says:
  Jordi

  Els grans empresaris (Club Bilderberg) volen que els estats facin fallida per governar ells el món. Nou ordre mundial.

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Ja saps la dita de qye en les crisis els rics es fan encara més rics, els pobres més pobres. 😓

   Fa 2 anys
 8. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Molt contingut, molt pedagògic, molts canvis, ens hem de preparar. Gràcies per posar-ho a l’abast de tothom.

 9. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Seguiré amb atenció els vostres consells que m’ajudaran a moure’m amb les finances. Gràcies

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Entre tots trobarem solucions Francesc. Tenim la sort de poder cercar bones opcions amb la força de ja 13.000 membres. És a dir que els descomptes que podem obtenir com a grup o avantatges són infinitament superiors als que qualsevol de nosaltres pugui obtenir sol. Aquesta és la clau de la comunitat.

   Fa 3 anys
 10. Josep RosJosep Ros says:
  Josep

  Posem fil a l’agulla. Que el diner cada vegada val menys actualment.

 11. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Efectivament venen temps convulsos i em d’estar preparats per capejar-los. Gràcies James pel post i donar-nos opcions per posar a treballar els nostres estalvis.

 12. Laura CarlúsLaura Carlús says:
  Laura

  Nosaltres capejarem el temporal, d’altres es perdran en la tempesta perfecte

 13. Bernat Soler RocasalbasBernat Soler Rocasalbas says:
  Bernat

  Els metalls preciosos donen un bon rendiment … però a l’hora de vendre’ls (en cas que necessitis liquiditat), quins impostos cal pagar? perquè si hem de pagar un IVA del 20% (per dir alguna cosa) … molt rendiment han de donar perquè surti a compte. Tenim informació més detallada sobre això en algun lloc de la “nostra” web?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Salut Bernat, Bon apunt.
   L’or per inversió no porta IVA. Altres metalls industrials sí. El tema de recompra no serà un problema. Donarem tota la informació en el seu moment.🙏🏿

   Fa 3 anys
  • Toni MataToni Mata says:
   Toni

   Preparem el tema, Bernat, gràcies per la proposta.

   Fa 3 anys
 14. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  Joan

  Gràcies per l’explicació, James 😉

 15. Anna PortabalesAnna Portabales says:
  Anna

  Gràcies, James!

 16. Maria Jaime LozanoMaria Jaime Lozano says:
  Maria

  Moltes gràcies per dedicar part dels vostres esforços a l’educació financera dels ciutadans!

  • James SeneJames Sene says:
   James

   No és mereixen Maria. És la feina a que ens hem compromés a fer per vosaltres. 🙏🏿

   Fa 3 anys
 17. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies James un excelent anàlisi de la situació que malgrat es ben greu has tingut la capacitat,com sempre,de donar opcions per
  sortir-ne el millor possible
  Com bé dius, depen de nosaltres de saber gestionar els nostres diners,l’educació financera
  Desitjosa de que 11Onze presenti els nous productes
  Gràcies de nou 👍👏

 18. Joan CaparrósJoan Caparrós says:
  Joan

  Totalment d’ acord James, cal formar-se financerament més que mai penso i entendre el món global en el que vivim, al final anyorarem la pesseta ja t’ ho dic jo… Amunt i felicitats pel post!

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Totalment d’acord Joan amb lo de la pesseta…però amb una miiiica de sort “les peles” seran sempre nostres!😉

   Fa 3 anys
 19. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  Moltes gràcies. Ho enviaré als meus coneguts i amics.

 20. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Un bany de realitat. El món el mouen els diners i en canvi no ens adonem que no en sabem gran cosa. Molt ben explicat, sense por de dir que l’estat ens dóna uns drets, dels quals ens en refiem a ulls clucs, sabent que no els podrà pagar. Gràcies per ajudar a trampejar la tormenta que ve

 21. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Molt ben explicat

 22. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  Josep

  Molt bona explicació James 👏👏👏👏

 23. Jordi FerréJordi Ferré says:
  Jordi

  Gràcies per tenir-nos al corrent. Així sabem com actuar.

Deixa una resposta

App Store Google Play