Credit Suisse en caiguda lliure

La forta davallada en borsa de l’entitat financera ha reduït el valor de les seves accions a la meitat des de principis d’any. Així mateix, la reestructuració anunciada per la directiva del banc no evita que alguns clients retirin cents de milions de dòlars.

 

El fantasma de Lehman Brothers treu el cap davant els dubtes sobre la solvència del segon banc més gran de Suïssa. L’entitat financera acumula un descens del 60% del valor de les seves accions i una pèrdua de la seva capitalització dels 22.300 milions d’euros de fa un any, als 9.942 milions d’euros actuals. La fallida de Credit Suisse podria arrossegar a altres entitats, empreses i inversors del sector, provocant una reacció en cadena al mercat financer.

El moment crític en el qual es troba el banc d’inversió es va fer palès després que la setmana passada el preu dels ‘swaps’ d’incompliment creditici o assegurances d’impagament, coneguts com a CDS per les sigles en anglès, assolis màxims històrics situant-se al voltant de 293 punts bàsics, més elevat que els nivells registrats durant la crisi del 2008, i molt per sobre dels 55 punts bàsics de principis d’any.

Més enllà de la manca de confiança dels inversors per les xifres negatives actuals i dubtes sobre la capacitat de finançament del banc, l’entitat fa temps que està en números vermells gràcies a una cadena d’escàndols i a tot un seguit d’errors de gestió fonamentals que van castrar la seva capacitat de recuperació després de la davallada experimentada pel sector de la banca d’inversió arran de la crisi sanitària.

 

Vendre actius i ampliar capital

Experts i analistes preveuen que dins del pla de reestructuració que la direcció de l’entitat anunciarà el 27 d’octubre per posar remei a la situació de crisi, la venda d’actius i mesures per ampliar el capital serveixin de base per aturar les pèrdues i assegurar el futur del vaixell insígnia del sistema bancari suís.

A banda de vendre la seva unitat de gestió patrimonial a Amèrica Llatina, el banc també està estudiant la possibilitat de vendre el seu Hotel Savoy situat en el cor del districte financer de Zuric, amb un valor estimat 410 milions d’euros. Així mateix, segons informa Bloomberg, el banc podria estar considerant reviure la marca First Boston amb la intenció de diversificar el model de banca d’inversió cap a un negoci d’assessorament.

Tot i aquestes mesures, una retallada d’un 10% de la plantilla, al voltant de 5.000 llocs de treball, es dona com un fet consumat com a part de la campanya de reducció de costos. Una reestructuració de personal que vindria causada per la separació de l’activitat d’assessorament, la gestió d’actius de risc i la venda de la resta de divisions del negoci. 

 

Un possible rescat?

El banc ha intentat calmar la por dels inversors comprant part del seu propi deute per un valor de 3.000 milions d’euros, mentre que Ulrich Körner, CEO de l’entitat, afirma que vol posar fi a anys d’escàndols i pèrdues, i que Credit Suisse compta amb un capital i una liquiditat sòlids.

Però no tothom s’acaba de creure la retòrica oficial, segons Bloomberg, alguns clients de Singapur i Orient Mitjà han sol·licitat la retirada d’efectiu o el trasllat d’actius per valor de cents de milions de dòlars, causant una cua de transaccions no processades que havia provocat alguns retards temporals en els procediments i costos addicionals associats a la “retirada de diners”.

Tot i les dificultats, una possible fallida de Credit Suisse està lluny de ser una realitat, però és de preveure que si s’arribés al pitjor escenari, el govern suís i el banc central del país rescatarien l’entitat financera, tal com va fer el govern alemany amb Deutsche Bank o altres governs europeus amb les seves entitats bancàries. Per tant, és poc probable que Credit Suisse acabi sent el Lehman Brothers europeu.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

El col·lapse de la lliura provoca la febre de l’or

5min lectura

El Banc d’Anglaterra s’ha vist obligat a intervenir d’urgència el

Economia

Les claus de la inevitable crisi de deute

6min lectura

Tots els índex de previsió econòmica indiquen que ens

Economia

Els bancs centrals, en el punt de mira

4min lectura

La credibilitat dels bancs centrals és important perquè



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Gràcies per l”article

  3. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Molt interessant l’article, i les conclusions del James i del Jordi molt encertades 👌

  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Interesant anàlisi entrar a la comunitat es sempre adquirir coneixement

  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    CreditSuisse ha esquivat tots els controls que suposadament deuria d’haver evitar el Lehman brothers europeu, I si això ha passat es perqué així ho han volgut els banquers I per tant cal recordar el q va passar a Islandia que es el model que seguirà Suîssa perqué no es pot permetre que 4 banquers li prenguin el pèl a la població Suîssa i per tant Suîssa que recordem pren les decisions amb referendums al poble, deixarà que caigui sols per evitar que torni a passar algo així i intentara jutgar als culpables, i Credit Suisse ho sap i per això a començat a diversificar el seu negoci per veure si pot salvar algo(que no podrà). Per tant aquí qui té més a dir es el BCE que decidirà si intervé Credit suisse per a que s’ho quedi algú amb bona imatge per tapar el que ha passat al estil Bankia-Caixabank(que ja vorem com acaba) jo confio amb caixabank I que es desfaci dels dolents de bankia, la esperança es l’últim que es perd. La pregunta es qui es suficientment solid per aguantar CreditSuisse? El Deutschebank? O el bank of America? Perqué recordem que si cau CreditSuisse es per l’impagament de Rusia per les sancions I per això alguna entitat Americana caldria q ajudés a Credit Suisse. Però bé ja és sap que aquí en contextos internacionals apliquen allò de…escampi qui pugui. Però caldria recordar que Biden va dir allò de que cal actuar tots units. Per tant l’analisis es que la FED deuria de manar la OPA de BANK OF AMERICA sobre credit SUISSE mantenint la marca de CreditSuisse amb una reestructuració total per sanejar el banc completament sense afectar a la població.

    • James SeneJames Sene says:
      James

      Analisi molt interessant Jordi.👌🏿, no obstant fora bo preguntar-se com és qué Caixabank estigui dirigida per l’equip directiu de l’entitat “absorbida” després de la fusió si anava tant bé? És més, Bankia en el moment de l’operació havia tingut resultats optims sota la Batuta deJosé Ignacio Goirigolzarri, que tot s’ha de dir ha demostrat ser un dels millors sino el millor banquer d’Espanya donant-li la volta a la fallida Caja Madrid, refundada Bankia. No tot el que brilla és Or, potser per aixó la caixa ha abandonat el groc pel blau en la seva imatge de marca😉. Tambe podría ser que el groc no está tant ben vist ultimament. En tot cas el teu análisi m’ha encantat. Gràcies.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play