Consells per protegir-se del sol

Tot i que ens agrada molt anar a passar el dia a la platja, banyar-nos i gaudir d’una bona estona prop del mar, mai està de més recordar uns quants consells per tal de no patir més del compte sota el fort i calorós sol de l’estiu.

 

El sol no és dolent per a la nostra pell, al contrari: la radiació solar és fonamental perquè el nostre cos pugui sintetitzar la vitamina D, una vitamina essencial que ajuda a absorbir el calci i a enfortir el nostre sistema immunitari.

De fet, hi ha països que, durant l’hivern o algunes èpoques de l’any, quasi no poden gaudir de la llum del sol (com ara diversos indrets del cercle polar àrtic), i es recomana a qui hi viatgi durant aquestes èpoques i s’hi hagi de quedar durant un temps relativament llarg que prengui vitamina D en càpsules, per tal de no patir efectes nocius per al cos. 

 

El sol, entre poc i massa

Ara bé, es calcula que, tenint en compte la potència del sol a l’estiu, no caldrien més de 10 o 15 minuts d’exposició diària al sol per a rebre la quantitat de vitamina D necessària al dia. A partir d’aquí, doncs, una exposició continuada i sense protecció pot ocasionar efectes molt perjudicials per a la nostra pell. 

És per això què és molt important no subestimar els efectes de passar-nos massa hores a la platja, i prendre suficients mesures de protecció per a poder gaudir d’unes bones vacances sense haver-ne de patir després les conseqüències negatives que implica un excés d’exposició solar.

Evitem el migdia

Per a començar, molt important: l’horari. Tots veiem que al matí, quan està sortint el sol, fa menys calor. Passa igual al final del dia, durant la posta de sol. Això es deu al fet que, a causa de la rotació de la Terra, hi ha moments del dia en què els rajos del sol arriben més directament cap a nosaltres: és el que es coneix popularment com «el sol pica més».

Aquestes hores de màxima potència solar són normalment al voltant del migdia, de les 12 a les 16 hores, i són els moments a evitar l’exposició solar indiscriminada: ens posarem a l’ombra, anirem a fer un beure, o tornarem a casa a dinar. 

 

La crema solar, tot l’any!

Però, tot i que evitem les hores de més perill, l’astre rei segueix estant allà dalt, així que hem de protegir-nos igualment la pell. Això passa, sobretot, per utilitzar una bona crema solar que ens ajudi a suportar els efectes nocius de l’excés de rajos ultraviolats.

El més recomanable és utilitzar una crema amb factor de protecció +50 en les zones exposades del cos, i tornar-nos-la a posar almenys cada dues hores. També s’ha de tenir en compte que si anem a l’aigua a refrescar-nos, molt possiblement l’efecte protector de la crema durarà menys i ens n’haurem de tornar a posar abans.

És important no oblidar segons quines parts del cos, com les orelles o els peus, que molts cops no recordem que també estan exposades, per tal de no llevar-nos l’endemà amb una desagradable sorpresa en forma de cremada.

 

El barret com a complement

La crema solar té un problema, però, i és que hi ha zones a les quals no resulta del tot accessible. Es tracta, evidentment, dels cabells. Tot i pensar que aquests ja protegeixen la nostra zona capil·lar, el cert és que una exposició continuada pot ocasionar-nos problemes futurs.

Aleshores, com podem evitar-ho? Tot i que últimament s’estan tornant més populars els protectors solars amb esprai per a posar-se als cabells, la solució més lògica i també més tradicional és molt fàcil: utilitzar una gorra o un barret. D’aquesta manera podem protegir-nos la zona capil·lar sense cap problema.

Si seguim tots aquests consells i a més ens hidratem bé i cada poques hores, res ens impedirà gaudir d’un gran estiu a la platja, a la muntanya, o al lloc que nosaltres preferim!

Bones vacances!

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Tendències estiu 2021

4min lectura

Ja estem de ple a l’estiu i, com en cada canvi de temporada , allò que portarem o veurem a

Comunitat

Les vacances dels catalans

3min lectura

La temporada d’estiu 2021 ve marcada per menys restriccions

Sostenibilitat

Plantes refrescants

4min lectura

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha predit que el clima de mitjans de segle



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    👌 gràcies

  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies,
    Bones vacances 🏖️

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies, Manel, i que tu també gaudeixis d’unes molt bones vacances!!!

      Fa 2 anys
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Molt interesant, abans de comprar mirar la composició com fem amb les coses de menjar.

  5. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    👍costa molt trobar protectors químics biodegradables. Quan vas a la farmàcia m’ha passat que ni ells saben que els estàs demanant, però us convido a que en feu la vostra cultura al respecte, cerques protectors biodegradables, no hi ha gaires però en trobareu.

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Tota la raó Laura, costa trobar-los i quan els trobes, no són els més econòmics, però val la pena l’esforç. Gràcies!

      Fa 3 anys
  6. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Ho he fet escoltar i llegir a una nena de 13 anys pensant que em diria que ja coneixia el perill. Doncs no. Es passen mig estiu a plè sol i no els expliquen el perquè de la importància de les cremes i de tenir cura de la pell.
    Ho ha trobat superinteressant i ho explicarà a les amigues.!! Ho expliques molt bé. Hi ajuda la teva experiència personal. Gràcies

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Me n’alegro molt del què dius, Mercè! Per aquí es comença, oi? per ser-ne conscient de ben jove i així evitar danys posteriors més endavant. Moltes gràcies!

      Fa 3 anys
  7. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Molt bona informació, mirar les etiquetes amb els components que porta el protector solar que hem de comprar, tal com fem amb les coses de menjar.

    • Mireia Cano Codina says:

      Exacte, a partir d’ara caldrà comprar-los seguint els consells de la Sandra 😉

      Fa 3 anys
  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació dels protectors solars a tenir en compte
    Gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play