Com seran les vacances d’estiu dels catalans?

La temporada d’estiu 2021 ve marcada per menys restriccions i més oferta turística. Encara lluny de la normalitat d’abans de la pandèmia, els catalans preparen l’estiu amb optimisme.

 

La població vacunada de Catalunya es preveu que arribi al 70% al juliol. Això, sumat al passaport europeu que agilitzarà viatges entre països europeus, i l’obertura progressiva de ports, aeroports i trànsit de creuers, defineix un nou panorama turístic en què tant l’oferta com la demanda augmenten significativament.

Com serà l’estiu 2021?

Amb perspectives de recuperar l’activitat econòmica perduda amb la Covid-19, des de la Generalitat i l’Agència Catalana de Turisme es preveu recuperar el 50% del turisme. De fet, a partir d’un estudi determinen que el 75% dels ciutadans viatjaran aquest estiu, i el 66,4% ho faran dins de l’àmbit nacional.

La destinació més sol·licitada segueix sent la de sol i platja (41,7%), seguida per l’aposta rural o natural (26,3%) i la cultural (14,1%), unes xifres que no varien entre ciutadans espanyols i catalans. Això sí, la mobilitat seguirà marcada per la distància social i els límits d’aforaments en espais tancats.

Menys restriccions i més despeses

L’estiu passat els catalans es van gastar un 42% menys en vacances, segons dades de Cetelem. La mitjana per persona se situava en 1.294 € l’any 2019, una xifra que va caure fins a 754 € el 2020. Tenint en compte la perspectiva del sector turístic, s’espera que la despesa torni a pujar, en un estiu amb més llibertat de moviment. 

Bars i restaurants oberts, la represa d’activitats culturals, la dinamització del turisme nacional i internacional i, sobretot, l’augment de la vacunació, que redueix la por social, seran els factors claus que acceleraran la recuperació econòmica.

Les tendències turístiques que marcaran l’estiu

Més natura, proximitat i turisme conscient. Passar un estiu en plena pandèmia va demostrar que organitzar plans d’oci i de vacances és compatible amb mantenir un pressupost baix o dur a terme activitats a l’aire lliure. L’adaptació va ser forçada, en alguns casos, però la resposta es pot traduir en la consolidació d’un sector turístic cada vegada més diversificat.

Cetelem constatava en el seu estudi que al llarg de 2020 l’allotjament en hotels i apartaments ha baixat del 52% al 34% a Espanya, mentre que l’estada en allotjaments privats o de coneguts ha pujat 16 punts.

En aquesta línia, els nous allotjaments turístics aposten per l’originalitat i el contacte amb la natura a través de propostes molt variades, des de cabanes als arbres, hotels bombolla, rutes en catamarà o el glamping, un nou estil de càmping amb glamur que aposta per nous dissenys com tipis o grans tendes, sempre en contacte amb la natura. Les sortides amb autocaravana i furgoneta també s’han disparat en l’últim any, i les dades parlen per si soles: un 12% de persones que no tenien previst comprar una autocaravana, ho faran després de la pandèmia. 

Lluny de tancar-se a un hotel o tornar al turisme de massa, els consumidors turístics cerquen en aquestes alternatives nous destins que els aportin seguretat i llibertat. Un any més, la creativitat en els plans d’estiu serà el gran aliat per adaptar-se a les noves circumstàncies.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Vacances d'estiu

4min lectura

On allotjar-se?

Estalvis

Estalviar per gaudir

6min lectura

Com preparar les vacances

Cultura

Turisme sostenible

7min lectura

L'aposta que pot marcar el futur mundial



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    El postCovid será una etapa on hi hauran noves maneres de fer en totes les activitats de la vida, tb en el turisme

    • Pol says:

      Alícia, el postcovid canviarà moltes situacions que consideràvem normals, tocarà adaptar-nos, mercès per estar sempre tan participativa!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play