Turisme sostenible

El turisme és una de les indústries que mou més capital arreu del món. Segons l’informe de l’Organització Mundial del Turisme (UNWTO), l’any 2019 es van registrar 1.400 milions de turistes internacionals i es comptabilitzen entre 100 i 120 milions de llocs de treball vinculats.

 

És un sector, per tant, amb un pes innegable en l’economia mundial i, més particularment, amb una afectació directa a pràcticament tots els habitants del planeta, ja sigui de forma activa com a viatgers o passiva com a locals. 

 

El sector turístic demana regulació i responsabilitat

Donada la seva importància, des de fa anys són cada vegada més els organismes, empreses i col·lectius que demanen un sistema de turisme sostenible que sigui capaç de mantenir-se en el temps i nodrir a la població. Tot apunta al fet que la indústria seguirà creixent els pròxims anys i, per tant, si no canvia el model, augmentarà al mateix ritme l’impacte negatiu que genera. Actualment tots estem familiaritzats amb el concepte de sostenibilitat i fins i tot hem adoptat certes conductes diàries que contribueixen a respectar el medi ambient. Una actitud que canvia en major o menor mesura quan viatgem: deixar llums encesos, reciclar, cuidar l’espai públic, utilitzar mètodes de transport més ecològics, gastar l’aigua necessària, utilitzar menys plàstic… accions que ens poden passar per alt quan estem de vacances i que, per si soles, no generen impacte, però que poden suposar una gran problemàtica quan les multipliques per 1.400 milions de persones.

En aquest context, i amb la urgència de canviar el model turístic cap a una perspectiva més responsable, apareix el concepte de turisme sostenible, entès com aquell que “satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats”, tal com es descriu a l’informe Brundtland. Es tractarà, doncs, de minimitzar l’impacte negatiu que genera el sector actualment i maximitzar-ne els beneficis, principalment des de tres grans pilars: mediambiental, sociocultural i econòmic. 

 

Reduir l’impacte mediambiental per preservar el futur 

El turisme depèn de la qualitat del medi ambient per sobreviure i evolucionar, però paradoxalment, és una de les principals activitats que el perjudica. Construcció d’infraestructures com aeroports i carreteres, sistemes de transport altament contaminants per terra, mar i aire, creació d’equipaments i complexos turístics com restaurants, botigues, camps de golf o zones esportives són exemple de l’impacte negatiu que suposa per qualsevol regió. Tot això també posa en perill la fauna i flora de la zona, fet que en els últims anys ha agreujat la situació de centenars d’espècies, especialment marines, que no han suportat els canvis que la contaminació humana ha provocat en el seu hàbitat natural. 

Paral·lelament, ha sigut gràcies al turisme que algunes zones naturals han esdevingut espais protegits o bé se’n té una cura especial orientada a la preservació de l’espai de cara al futur. Aquest és l’impacte positiu pel qual ha d’apostar el turisme sostenible, aconseguir el manteniment i cura dels espais, tant naturals com urbans, per part dels organismes governants i afavorir així tant als ciutadans locals com als futurs visitants.

 

Controlar l’impacte sociocultural i apostar per la riquesa de la diversitat

La voluntat de viatjar sovint ve motivada per la inquietud de conèixer altres països, amb tot el que això implica: cultura, llengua, menjar i costums. Es busca la diversitat dins de la globalitat, i això impulsa el respecte, la tolerància i el coneixement per ambdues parts, però especialment des del punt de vista visitant. Pel turisme sostenible és indispensable aquesta preservació cultural, però sobretot ho és el respecte per aquesta. Garantir una experiència de valor, per tant, ha de suposar garantir la riquesa sociocultural.

Un turisme no planificat, més enllà de ser una molèstia pels habitants locals, pot provocar conseqüències nefastes en la seva vida i qualitat de vida, un fet que algunes zones de Catalunya ja han viscut de primera mà en termes de gentrificació, és a dir, un augment desmesurat dels preus dels habitatges i terrenys que obliguen als, fins ara habitants, a buscar alternatives més econòmiques, deixant pas a aquells que poden invertir-hi, un fet que en algunes ocasions pot no tenir relació directa amb el turisme, però que, sens dubte, ha suposat un agreujant. 

L’augment dels preus dels productes en zones turístiques és una altra de les causes que desestabilitza als locals, obligant-los a assumir uns preus molt per sobre dels estàndards que podrien trobar en qualsevol altre carrer de la ciutat no transitat per turistes. En el cas de Barcelona, la crisi del coronavirus va obligar a molts restaurants de zones turístiques a rebaixar als preus fins a equiparar-los als de la resta de la ciutat, mostrant així la guerra de preus que suposa la indústria del turisme. Evitar això a través de polítiques reguladores no només protegiria als ciutadans locals sinó que també asseguraria als turistes que s’està pagant el preu just pel producte.

 

Impacte econòmic positiu: invertir en les persones

Des d’un punt de vista econòmic, és lògic que, com a indústria, el turisme ha de proporcionar beneficis a la zona en qüestió, però el repte és fer-ho de forma equitativa i sostenible. De res servirà millorar la facturació si això no crea un impacte positiu en la zona d’acollida. És a dir, perquè tingui un benefici real, ha de suposar un avantatge per a totes les parts implicades, i si es gestiona de forma eficient i controlada, el turisme pot tenir el gran poder d’enriquir a la població a través de la creació i manteniment de llocs de treball, siguin directes o indirectes. 

Per contra, algunes multinacionals, lluny d’aplicar un sistema de turisme sostenible opten per fer tot el contrari, l’anomenada “fugida”. Són models de negoci on els diners generats no es queden al país d’acolliment ni suposen un benefici per aquest, per exemple en el cas d’hotels amb un règim de tot inclòs, en què els clients no es mouen del recinte i, per tant, no generen impacte positiu en l’economia de la zona. Sí que en generen, però, de caràcter negatiu pel que fa a impostos, ja que les infraestructures necessàries per acollir el turisme sovint es financen a través d’aquesta via. Caldrà, doncs, posar a la balança l’impacte que genera el turisme a la zona i el cost que suposa per la població. Si no existeix aquest equilibri, segurament ens trobem davant d’un sistema poc sostenible i que, per tant, caldrà remodelar.

El turisme, al cap i a la fi, és responsabilitat de tots, ja que tots en algun moment hi hem estat implicats. Hi ha accions, per tant, que depenen únicament de la responsabilitat i el compromís individual d’apostar per un model de vida sostenible, també quan viatgem. L’altra part de la gestió, i la de més impacte, correspondrà a les organitzacions privades i organismes públics que hauran de planificar el turisme de cara als pròxims anys amb una premissa clara: una aposta per la sostenibilitat serà una aposta pel futur.

 

T’encanta viatjar? Amb 11Onze Viatges pots reservar allotjament al millor preu, sense escanyar a la indústria turística.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Pagaries més per un turisme sostenible?

4min lectura

El turisme sostenible o ecoturisme és el sector turístic

Cultura

L’enoturisme resisteix a la pandèmia

5min lectura

En aquests temps tan convulsos i difícils per al sector turístic

Turisme espacial

1min lectura

Turisme espacial… ecològic?, criteris científics?, investigació?



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Article complet i interessant.

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Efectivament, el turisme cal regular-lo, no es pot deixar crèixer sense control al turisme, perquè al final es carrega el barri local inflant els preus tant, que els veins del barri els hi toca marxar, deixant un barri local de veïns que acaba transformant-se en una mena de Parc temàfic sols accessible a l’abast dels turistes😱

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Tens molta raó amb el que dius, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 8 mesos
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    👍 Molt bon article

  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  5. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    hem de ser ecologics

    • Jennifer Roca Civit says:

      Cert, Manel! I tant que hem de ser ecològics, i el turisme també és important per aconseguir-ho. Gràcies pel teu comentari, ens veiem per La Plaça!

      Fa 3 anys
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. Francesc NollaFrancesc Nolla says:
    Francesc

    Suposo que aquest article és una simple descripció o introducció als problemes i virtuts del turisme. És o ha estat el meu gremi fins ara.
    Però confesso que m’han esgarrifat algunes afirmacions. La principal, parlar de regulació de preus. No m’esperava afirmacions com aquesta en la web d’un banc.

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Hola Francesc, gràcies pel comentari. El nostre objectiu és que la nostra comunitat, que esperem que sigui tan gran com sigui possible, es beneficiï no només dels productes que, aviat, podrem oferir, sinó que realment es pugui beneficiar de tots els aspectes relacionats amb l’economia. Som conscients que el sector del turisme és molt important per l’economia, sabem que en general i més en temps de crisi, si no està ben gestionat i controlat, pot derivar en maldecaps per ambdues parts: els turistes i els locals. Benvingut a la Plaça!

      Fa 3 anys
  8. Anònim says:

    Com mes llegeixo aquets articles mes me’n don compte de lo inportan que es està ben informat. Molt bon article .

    • Miriam Frías says:

      Totalment cert, i és que al cap i a la fi la informació és poder, sigui a l’àmbit que sigui. Gràcies per les teves aportacions, Manel!

      Fa 3 anys
  9. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    M’agradst llegir aquest articke del turisme, aquest turisme des, de la visió de la sostenibilitat però no unicament de l’economia i del medi ambient, també i important del cultural
    Bon article

  10. Sergi Zamora SolaSergi Zamora Sola says:
    Sergi

    Polítiques reguladores a la restauració sobre productes com el ví, l’aigua, refrescs en els que carreguen moltes vegades mes d’un 100%.

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Moltes gràcies pel teu comentari, Sergi. Ens veiem a La Plaça!

      Fa 3 anys
  11. Mònica Cornudella says:

    Com sempre, aconseguir un bon equilibri entre el medi ambient, l’economia i la societat, no és fàcil, però és ben cert que la crisi del coronavirus ens brinda una nova oportunitat per intentar-ho, aprofitem-la! Bon article, gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play