Plantes que ens ajuden a no passar tanta calor

A qui no li agrada l’estiu? Els dies tenen moltes hores de llum, fa bon temps per a anar a la platja, a la muntanya… Però, què passa quan fa tanta calor que les pedres cremen i les cases semblen forns? Com podem gaudir d’una llar fresca sense haver d’abusar d’aparells d’aire condicionat i que la factura de la llum ens costi un dineral? 

 

Cada vegada fa més calor. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha predit que el clima de mitjans de segle podria tenir gairebé trenta dies més d’estiu que el de fa dues dècades i la temperatura, al nostre país, podria arribar a pujar tres graus de mitjana, fet que comportaria també un augment del nombre de dies amb més de 30 graus

Plantes que refresquen l’ambient

Davant d’aquest escenari d’augment de les temperatures, com ens ho podem fer per a mantenir la casa fresca, sent al mateix temps respectuosos amb el medi ambient i contribuint a frenar el canvi climàtic?

Doncs, a banda de fer actuacions com posar cortines, persianes, obrir i tancar finestres per aprofitar l’aire corrent, no posar el forn i evitar fer servir el màxim d’aparells que desprenen calor, hi ha una manera senzilla i econòmica per a fer un ambient més refrescant: posar unes determinades plantes d’interior.

Segons va publicar el professor Dr. Leonard Perry professor emèrit d’Horticultura de la Universitat de Vermont, Estats Units en l’article Benefits of Using Plants Indoors (Beneficis de les plantes d’interior) hi ha uns estudis fets per l’USDA (Departament d’Agricultura dels Estats Units) en els quals es diu que, entre altres beneficis, com ara el de purificar l’aire, algunes plantes d’interior també ajuden a combatre la calor.

Les sis plantes més refrescants

Les plantes d’interior aporten un seguit de beneficis, com ara la purificació de l’aire i la millora de l’ànim de les persones. I, segons estudis fets per la NASA sobre els efectes de la transpiració de les plantes, aquestes també ens aporten frescor. El treball explica que, quan s’escalfa l’ambient, les plantes alliberen humitat extra (transpiren), i és així com refresquen l’ambient.

Hi ha sis plantes que destaquen pel seu efecte purificador i refrescant:

 • Falguera de Boston. La NASA va descobrir que aquesta planta és una purificadora natural de l’aire (elimina contaminants orgànics volàtils com el formaldehid) i una excel·lent humidificadora.
 • Àloe Vera. Aquesta planta té un alt contingut d’aigua i és molt famosa per les seves propietats medicinals. Ara, també, la coneixerem per les seves propietats refrescants de l’ambient.
 • Sansevièria o llengua de la sogra. També conté molta aigua i, per tant, humidifica l’aire. A més, col·locant-ne unes quantes davant d’una finestra, ja que tolera molt bé el sol directe, se’n pot evitar l’impacte.
 • Lliri de la pau. Aquesta bonica planta d’interior fa un millor efecte refrescant si té unes grans i exuberants fulles verdes, les quals alliberen una millor quantitat d’oxigen i humitat.
 • Ficus elàstica o planta de cautxú. Com més grans siguin les seves fulles, més gran serà el poder de refrigeració.
 • Potos. És una planta molt coneguda i present en moltes llars. Té unes grans qualitats humidificadores i purificadores.

Aquesta nova característica de les plantes d’interior fa que, a banda de veure-les com un element decoratiu, també ens les mirem com a purificadores i refrescants, i com un element que ens ajudarà a tenir un entorn més saludable, fresc, bonic i sostenible.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

Convertir el teu balcó

5min lectura

En una terrassa cuqui

Sostenibilitat

Dia Mundial del Reciclatge

2min lectura

La petjada que marca el futur

Cultura

Turisme sostenible

7min lectura

L’aposta que pot marcar el futur mundialEquip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Marifé FariñasMarifé Fariñas says:
  Marifé

  Molt interesant!

 4. Laura CarlúsLaura Carlús says:
  Laura

  I les hi parlo…

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Estic segur que les plantes ho agraeixen 🙏. De fet, hi ha estudis científics que demostren que la música és beneficiosa per les plantes. Concretament, amb música de Mozart en una plantació es van recollir evidències que en millorava la salut de les plantes i la seva productivitat. I la veu humana no deixa de ser un instrument i transmet totes les emocions.

   Fa 3 anys
 5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Avui si que he xalat amb aquesta informació seguiré el consell
  Gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play