Com guanya tants diners la banca espanyola

Els principals bancs del país han obtingut un benefici anual rècord de 26.000 milions d’euros, gairebé un 25% més que l’any anterior, malgrat el nou impost extraordinari al negoci bancari. L’alça dels tipus d’interès i la poca remuneració als comptes dels seus clients han estat claus per als resultats històrics.

 

Els sis bancs més grans de l’Estat espanyol —Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Bankinter, Banc Sabadell i Unicaja Banco publicaran al llarg d’aquesta setmana els resultats de 2023. Segons les estimacions dels analistes, els seus beneficis assoliran un nou rècord de gairebé 26.000 milions d’euros, un 24,38% més que a l’exercici anterior, tot i l’impost extraordinari, que els ha suposat una despesa de més de 1.100 milions.

El grup Bankinter anunciava el passat dijous 25 de gener, que havia aconseguit un benefici rècord en la seva història de 845 milions d’euros, la qual cosa suposa un 51% més que durant 2022, quan va guanyar 560 milions d’euros. L’entitat preveu que en 2024 registrarà un nou rècord de beneficis.

El BBVA donarà a conèixer els seus resultats demà dimarts 30 de gener i, segons analistes consultats per l’agència EFE, es preveu que assolirà una xifra de beneficis de 7.835 milions d’euros, un 22,04% més que el 2022. El president del banc, Carlos Torres, espera repartir un dividend amb càrrec a 2023 “clarament superior” al de l’any anterior.

El dimecres 31 de gener, el Santander publicarà els seus resultats i s’espera que anunciï un benefici històric de 10.750 milions d’euros, un 11,9% més que els 9.605 milions del 2022, superant per primera vegada en la seva història els 10.000 milions. Aquestes xifres de beneficis deuen principalment a l’augment del marge d’interessos i a la diversificació geogràfica del banc.

Després serà el torn del Sabadell, CaixaBank i Unicaja Banco, que els dies 1, 2 i 6 de febrer revelaran els seus comptes respectivament. El banc amb seu a Alacant anunciarà uns guanys de 1.310 milions, un 52% més que el 2022, gràcies a les pujades dels tipus i a la bona evolució de la seva filial britànica, TSB. Per altra banda, s’espera que CaixaBank hagi obtingut 4.862 milions en beneficis, un 54% més que l’any i superant a les entitats altres entitats bancàries. Per últim, també segons EFECOM, Unicaja Banco anunciarà uns beneficis de 314,5 milions, un 21% més que l’any passat.

 

Alts tipus d’interès que no es reflecteixen en la remuneració dels dipòsits

En un context econòmic en què l’elevada inflació continuava erosionant els estalvis, els clients de la gran banca rebien amb comptagotes la millora en la remuneració dels seus dipòsits tot i que el BCE seguia apujant els tipus d’interès. 

Segons dades publicades pel Banc Central Europeu (BCE), dels 19 països de la zona euro, els bancs d’Espanya i Xipre van ser els únics que van començar l’any reduint la remuneració que paguen pels dipòsits als seus clients particulars. Mentre que en el conjunt de l’euro zona els bancs pujaven els tipus dels nous dipòsits fins a una mitjana d’un 1,65%, la banca espanyola passava d’una remuneració del 0,64% el desembre del 2022 a un 0,59% el gener del 2023.

Cap a la segona meitat de l’any, però sobretot a l’últim trimestre, alguns bancs van reaccionar de manera discreta i amb campanyes puntuals per millorar lleugerament la rendibilitat dels dipòsits i evitar la fuga de clients. Tanmateix, han mantingut els beneficis de les comissions mentre incrementaven els seus ingressos i marges gràcies a les pujades de tipus d’interès que han encarit les hipoteques i els préstecs.

Per altra banda, enfront d’aquests beneficis rècord, els sindicats CCOO, UGT i FINI estan en peu de guerra i ja han anunciat mobilitzacions per demanar un increment salarial, després que les negociacions del nou conveni per a la banca s’estanquessin el mes passat. I és que, una dècada després del rescat bancari a Espanya, no només s’han esvaït les esperances de recuperar els milers de milions que es van injectar als bancs, sinó que la banca espanyola ha esdevingut la més rendible i més garrepa d’Europa.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

L’or de Preciosos 11Onze supera de nou la inflació

3min lectura

Tot i que va experimentar algunes fluctuacions al llarg...

11Onze

Rendibilitzar els estalvis guanyant a la banca

3min lectura

La persistent inflació i la baixa rendibilitat dels dipòsits...

Economia

Les crisis i els beneficis històrics de la banca

3min lectura

A ‘La revolta dels animals’, George Orwell escrivia que...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
    Cristian

    Molt bon article….

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Com era allò. La banca sempre guanya.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      És així, els poderosos, per capacitat, estratègies, finançament i recolzament de l’estat i les institucions, sempre guanyaran i enfonsaran als petits. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 3 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play