Com es finança una campanya electoral?

La planificació i execució d’una campanya electoral comporta una despesa significativa que suposa una càrrega econòmica extraordinària per a un partit polític. Quin cost té? D’on surten els diners? Ens ho explica Gemma Vallet, directora d’11Onze District, en un nou episodi de La Plaça.

 

El finançament d’una campanya electoral és un aspecte fonamental per a la democràcia, ja que té un efecte directe en la llibertat i igualtat de competència entre els partits polítics. A Catalunya, com en altres indrets, s’han debatut diverses qüestions sobre quin model de finançament és el més adequat tenint en compte la transparència, l’equitat i la regulació actual. 

Les bases per establir un pressupost d’una campanya electoral no es diferencien gaire de les que faríem servir per elaborar un pressupost per qualsevol projecte empresarial o social. De la mateixa manera que el finançament pot provenir de l’estalvi, subvencions, aportacions o l’endeutament. Per exemple, segons la llei electoral, “els partits tenen dret a espais publicitaris gratuïts, tant a emissores de ràdio i televisió com també per a publicitat exterior”, explica Vallet.

Subvencions electorals

 

L’Estat estableix, per llei, diverses subvencions a les formacions polítiques per les despeses provinents d’activitats electorals. Aquestes subvencions depenen en gran part dels resultats obtinguts a les eleccions anteriors, uns 270 euros per regidor. Això suposa un repte pels nous partits, com apunta la directora d’11Onze District, “si ets un partit nou, aquests diners no t’arriben, per tant, tens una dificultat afegida”.

Paral·lelament, l’Estat també subvenciona les despeses electorals originades per l’enviament de propaganda electoral, sobres i paperetes als electors. Unes subvencions que, com diu Vallet, “també s’estableixen en base al nombre de vots i regidors obtinguts en les eleccions anteriors”. 

A diferència de models dependents del finançament privat, com passa als Estats Units, en principi, aquesta és la fórmula que permet mantenir més independència respecte als poders econòmics. Segons Vallet, en un model basat en el finançament privat “els partits que guanyen són una extensió de les grans corporacions”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Economia

Vivim realment en una democràcia?

2min lectura

La democràcia representativa és el sistema més estès...

Economia

La xacra del capitalisme clientelar

4min lectura

El model econòmic occidental es caracteritza, des de...

Cultura

La revolució dels clavells: Celeste Caeiro

4min lectura

Aquesta setmana ha mort a Portugal Saraiva de...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Saber quan ens costa cada procés electoral és molt important, tant com el mateix fet de votar. Cal avaluar cost i benefici i fer-ho amb resposabilitat

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      És ben cert, però essent crítics, s’ha de dir que es llencen una barbaritat de diners públics, que van al contenidor de la brossa i per no res… De ben segur que amb una altra llei electoral, es podria suprimir la confecció i enviament de propaganda electoral, sobres i paperetes als electors i que tot fos per via telemàtica i per internet, i si algú vol propaganda, que se la busqui, es formi i s’asseven-t’hi de tots els “ets” i “uts”, de votar a un o altre partit… Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 10 mesos
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Va bé saber-ho per saber com gastem els impostos. Crec que en conseqüència hauríem de sr més exigents en el compliment dels programes electorals

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació moltes gràcies Gemma

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play