Catalunya, un dels quatre motors d’Europa

Catalunya és una de les regions que integren la xarxa “Quatre Motors per a Europa”, fundada a finals dels anys vuitanta per fomentar la seva cooperació. En formen part quatre de les àrees més industrialitzades de la Unió Europea.

 

El 9 de setembre de 1988 Alvèrnia-Roine-Alps, Baden-Württemberg, Catalunya i la Llombardia van signar un acord de cooperació que constituïa la xarxa dels “Quatre Motors per a Europa”. Com explica Sandra Molas, responsable comercial d’11Onze, aquestes quatre regions comprenen actualment “36 milions d’habitants” i representen aproximadament “un 9% de l’economia europea”.

Els objectius inicials d’aquesta associació de cooperació interregional estaven relacionats sobretot amb l’economia i la recerca, així com amb l’art i la cultura. Però al llarg de les següents dècades els àmbits i el nivell de cooperació han augmentat notablement.

Els àmbits de cooperació actuals comprenen desenvolupament econòmic, recerca i innovació, formació i educació superior, clima i medi ambient, transport i mobilitat, salut, agricultura, societat civil i arts.

En el marc de la integració europea

La fundació de la xarxa va coincidir amb grans processos d’integració europea. Per exemple, com recorda Sandra Molas, el 1992 es va signar el Tractat de Maastricht, que “va entrar en vigor el novembre de 1993” i va suposar la creació de la Unió Europea.

Els Quatre Motors per a Europa sempre han donat suport a l’important rol que juguen les regions al continent i han servit com a exemple de forta afiliació internacional de les regions europees.

“El grup contribueix activament en els afers europeus, concretament amb la publicació de posicionaments comuns dins la política de la Unió Europea”, com explica Molas. De fet, intenten “actuar com a ‘lobby’ en els afers que els interessen més”.

En algunes ocasions, s’hi adhereixen regions en qualitat d’associades per participar en iniciatives, sobretot de cooperació econòmica. Ha estat el cas de Flandes, Gal·les i el Quebec. En la majoria d’activitats, però, tan sols hi participen els quatre territoris signataris.

La flexibilitat és una de les característiques que defineix la xarxa, la qual no té institucions ni pressupost propi. L’associació està dirigida per un Comitè de Coordinació format pels coordinadors generals de les oficines executives dels presidents. I la feina temàtica es duu a terme en diversos grups de treball.

 

Presidència rotatòria

La presidència canvia cada any seguint una rotació fixa. Catalunya va assumir la seva darrera presidència el setembre del 2020 i en va passar el relleu a Alvèrnia-Roine-Alps el desembre del 2021.

El programa de la presidència catalana va posar en el seu centre els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, així com en el Pacte Verd Europeu, per tal de reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats. Inspirant-se en les tres dimensions de l’Agenda 2030, el programa es va organitzar en tres resiliències: econòmica, social i ambiental.

Per tal de dotar el programa de contingut, es va fer una consulta amb tots els departaments de la Generalitat, resultat de la qual són més de 30 iniciatives concretes que es van realitzar al llarg dels 14 mesos de la presidència catalana.

 

Present i futur de la xarxa

Com adverteix Sandra Molas, els estralls de la pandèmia i la situació econòmica actual fan que les quatre regions que formen part del grup hagin de “reajustar les seves polítiques i activitats de recuperació” cap a nous models que “vagin d’acord amb les necessitats del moment”. I això s’haurà de fer “amb una visió regional, europea, però també mundial”.

La responsable comercial d’11Onze conclou que no ho tindran fàcil per “l’amenaça d’una imminent crisi mundial provocada per un deute dels Estats desbocat, una inflació rampant i els preus dels minerals fòssils pels núvols”.

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Catalunya, gran ‘hub’ emprenedor

5min lectura

Les dades avalen la fama d’emprenedors que tenim els

Economia

Catalunya, líder en empreses innovadores

3min lectura

Nombrosos informes i estudis d’entitats com el Mobile World

Cultura

La serp monetària

2min lectura

La serp monetària va fer fallida aviat, durant els anys 70 del segle XX, però va permetre a



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Bona explicació👍

  3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bon article. És bo saber on Catalunya se la considera un espai sòcio-econòmic

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’hagi agradat, Francesc, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  4. Anònim says:

    Aquest lobby hauria de tenir molt més pes i presència, però el fet de no tenir institucions ni pressupost propi no hi ajuda gaire. Al capdavall, la UE no deixa de ser un “club d’estats”, com malauradament hem hagut d’experimentar els catalans durant els darrers anys, en tot un trist bany de realitat.

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Totalment d’acord amb tu, Albert! Ens agradi o no, per ara cada regió està condicionada per la realitat de l’estat al qual pertany…

      Fa 2 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt interesant.
    Gràcies!!!!!

Deixa una resposta

App Store Google Play