BRICS: una nova moneda única vinculada a l’or?

La celebració de la pròxima cimera dels BRICS que tindrà lloc a Sud-àfrica el 22 d’agost podria sacsejar l’estructura financera global amb la presentació del full de ruta per la creació d’una nova moneda global garantida per l’or físic. 

 

L’agència de notícies russa RT informava que l’ambaixada russa a Kènia va anunciar la iniciativa: “Els BRICS planegen introduir una nova moneda comercial recolzada per or a la cimera del mes d’agost. El patró or serà molt beneficiós per a enfortir la moneda única”. A més, afegia que “41 països han demanat unir-se als BRICS”.

No és cap secret que els cinc estats emergents que conformen el grup dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) estan treballant en la introducció de la seva pròpia divisa. Rússia i la Xina, els principals impulsors d’aquesta idea, fa dècades que van firmar acords per iniciar programes de desdolarització per protegir i blindar les seves economies davant les sancions del govern dels EUA i el Fons Monetari Internacional (FMI). 

Es tractaria d’una moneda digital basada en el iuan xinès, encriptada per fer efectius els pagaments deguts entre les parts participants, però a diferència de les criptomonedes no estaria descentralitzada. Tanmateix, si finalment es confirma la decisió d’adoptar una nova moneda global vinculada a matèries primeres, concretament a l’or, podria redefinir l’estructura financera global i representar una amenaça significativa pel dòlar com a moneda de reserva mundial. 

 

Una proposta factible a llarg termini?

 

La ministra de Relacions Internacionals i Cooperació de Sud-àfrica, Naledi Pandor, declarava que els BRICS volen “garantir que no siguem víctimes de sancions que tinguin efectes secundaris en països que no estan implicats en els assumptes que han donat lloc a aquestes sancions unilaterals”, i que la discussió sobre la viabilitat d’una moneda comuna està a l’horitzó. 

D’altra banda, Leslie Maasdorp, vicepresident del New Development Bank dels BRICS, avisava que: “Passarà molt de temps fins que es desenvolupin els moviments de divises, per la qual cosa qualsevol debat sobre monedes alternatives és, de fet, una aspiració molt més a mitjà i llarg termini“, i afegia que tot i que s’estan considerant propostes, “ara mateix no hi ha cap suggeriment de crear una moneda BRICS i el iuan Xinès està molt lluny de convertir-se en una moneda de reserva”.

En aquest context, l’Índia s’ha desmarcat dels seus socis del grup, anunciant que podria no participar en el llançament d’una moneda única. Subrahmanyam Jaishankar, ministre d’afers exteriors, declarava en una roda de premsa celebrada el dilluns 3 de juliol de 2023, que l’Índia no té plans per a crear una moneda BRICS. En el seu lloc, l’Índia se centra en l’enfortiment de la seva moneda nacional, la rupia, i fer la rupia més forta serà la principal prioritat del govern.

La rivalitat geopolítica entre la Xina i l’Índia feia preveure possibles tensions, especialment quan tenim en compte que l’Índia considera que la Xina, liderada per Xi Jinping, està intentant convertir-se en una superpotència econòmica i militar mundial i que els BRICS podrien ser el trampolí per a aconseguir aquest objectiu.

Una cosa està clara, la cimera que se celebrarà del 22 al 24 d’agost a Ciutat del Cap, no passarà desapercebuda i serà observada amb interès i preocupació pels actors occidentals hegemònics que s’oposen al reequilibri i repartiment del poder global.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Cultura

Geopolítica: de l’hegemonia a la multipolaritat

4min lectura

L’estira-i-arronsa geopolític dels últims anys entre Orient i ...

Cultura

El poder creixent dels BRICS

4min lectura

Els cinc estats emergents que formen el grup dels BRICS...

Economia

La futura moneda dels BRICS

5min lectura

El grup dels BRICS, que agrupa a les dues grans economies...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Guillem Maura RayoGuillem Maura Rayo says:
  Guillem

  Fa una mica de por, el Brics, sembla hegemonia sobre el dòlar i canvi del mercat internacional, tot plegat hem sobrepassa l’enteniment global

 2. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Molt interessant, 👌
  Veurem com acaba tot plegat

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Interesant article.
  Gràcies👍

Deixa una resposta

App Store Google Play