Quins avantatges té l’IBAN búlgar?

El Canut, la super app financera d’11Onze, ja és una realitat que et permetrà tenir comptes en diferents regions de l’espai europeu. Engeguem amb un IBAN búlgar. Per què Bulgària? Hi estan assegurats els teus diners?

 

L’IBAN (International Bank Account Number) és un codi internacional del número de compte que va ser desenvolupat pel Comitè Europeu d’Estàndards Bancaris (ECBS), i que substitueix al que abans es coneixia com a Codi Compte Client (CCC). Un conjunt d’elements alfanumèrics que permeten identificar el compte bancari del client d’una entitat en qualsevol país de la zona euro.

Aquest codi, juntament amb la creació de la SEPA (Single Euro Payment Area), Zona Única de Pagaments en Euros que comprèn la Unió Europea més Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco, permet a empreses i particulars fer servir un sistema de cobraments i pagaments exactament igual i amb la mateixa facilitat, independentment de si es tracta d’una transacció d’àmbit nacional o internacional, sempre dins de l’àrea SEPA.

 

Seguretat i solvència

Abans del naixement del codi IBAN, i de la normativa que el regula, es podien tenir bastants dificultats en el moment de fer pagaments a escala internacional. Això era degut al fet que el sistema d’identificació de comptes només era efectiu en un àmbit nacional i, per tant, era molt difícil identificar l’origen d’un compte internacional, amb el subseqüent risc que es produïssin transaccions fraudulentes.

Però un altre aspecte tant o més important és el de la seguretat dels nostres estalvis. En aquest sentit l’onada de fintechs i neobancs ha posat a primera plana les EMI (Electronic Money Institutions) o EDE en català (Entitats de Diner Electrònic). Es tracta d’entitats que operen amb moneda digital i que no poden fer ús dels diners dipositats pels seus clients per a fer préstecs o cap mena de transacció de risc. A més, aquests dipòsits no formen part del balanç de l’empresa, per tant, en cas de fallida els dipòsits estan garantits. A més, les EMI disposen d’assegurances que garanteixen el 100% dels dipòsits sense la limitació de quantitat que fixen els Fons de Garantia. Per això, les EMI ofereixen un risc zero als dipòsits dels estalviadors.

Pel que fa als bancs tradicionals, qui assegura els nostres diners és el banc central del país on tinguem l’IBAN. Així, per exemple, si els nostres diners estan a l’Estat espanyol, el Banc d’Espanya hauria de tenir prou reserves, en cas d’urgència, per a cobrir tots els comptes corrents del país. En concret, a l’Estat espanyol, el Fons de Garantia de Dipòsits d’Entitats de Crèdit garanteix fins a 100.000 euros per client. Actualment, a més, els bancs compten amb assegurances complementàries per afrontar qualsevol problema de solvència.

En aquest sentit, el Banc Central Europeu recull les dades sobre els països que tenen els bancs centrals més solvents, és a dir, els que ofereixen més protecció en cas de fallida d’un o més bancs. L’índex que fa servir el Banc Central Europeu per a construir aquesta classificació, que és similar a l’anomenat coeficient de caixa, és una fórmula que posa les reserves líquides en relació amb els dipòsits i s’expressa amb un percentatge. Si observem les dades de la gràfica de sota, que mostra la ràtio d’equitat comuna de les institucions de crèdit, Espanya es troba molt per sota del rànquing que encapçalen altres països, com per exemple Bulgària

Unes dades que a 11Onze considerem importants a l’hora de donar, a la nostra comunitat, la llibertat d’escollir on obre els seus comptes amb les millors garanties.

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Tots els comptes en un sol lloc i més segurs

5min lectura

La PSD2 és la directiva europea que regula els serveis de

Economia

El govern em pot embargar els estalvis?

5min lectura

El nou projecte de Llei de Seguretat Nacional obre la

Economia

La llibertat de triar l’IBAN

5min lectura

La super app d’11Onze permetrà als usuaris obrir comptes aEquip Editorial Equip Editorial
 1. David MateosDavid Mateos says:
  David

  Espanya mai perd l’oportunitat de mantenir-se a la cua de la UE en un munt d’àmbits.

  • Jennifer Roca CivitJennifer Roca Civit says:
   Jennifer

   Gràcies pel teu comentari, David. Que passis molt bon diumenge!

   Fa 3 dies
 2. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  Josep

  Molt bo 👏👏👏👏

 3. Carlos AriasCarlos Arias says:
  Carlos

  En cas de embargament per part de la hisenda espanyola, els fons del comte a Bulgària son accessibles per ells?, si o no

 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Mokt interesant saber aquesta manera de preservar els diners estalviats davant d’una fallida
  Gràcies

 5. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Molt interessant. Gràcies.

 6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc

  Segueixo aprenent

  • Elisabet Porqueras GarciaElisabet Porqueras Garcia says:
   Elisabet

   Gràcies, Francesc, aprenem tots una mica cada dia.

   Fa 2 setmanes
 7. Lola PaniaguaLola Paniagua says:
  Lola

  A Bulgària aquest index que relaciona les reserves líquides amb els dipòsits potser és molt alta perquè allà la gent pot estalviar poc i n’hi ha pocs dipòsits, i no perquè hi hagi moltes reserves?

  • XavierXavier says:
   Xavier

   Bona tarda, Lola, la veritat és que el Banc Central Europeu recull les dades sobre els països que tenen els bancs centrals més solvents. Són dades oficials, també hi ha estudis que et convido a consultar que són públics i molt interessants amb el mateix resultat. El que importa és la solvència real. Moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 2 setmanes
 8. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
  Jesus Manuel

  Bon dia, molt interessant, he llegit tots els comentaris i m’ha agradat les preguntes i respostes. Salut i força al Canut

 9. CAROLINA RODERO ORPINELLCAROLINA RODERO ORPINELL says:
  CAROLINA

  Hola gràcies per l’article, flipo amb els búlgars, per altra banda, encara que ja ho han preguntat, no heu donat la xifra exacta que cobreix el fons de garantia Búlgar.

  • Eve DoñaEve Doña says:
   Eve

   Hola Carolina! El Fons de Garantia de Dipòsits cobreix fins a 100.000€, però la cobertura que tenim nosaltres és del 100%.

   Fa 2 setmanes
 10. Xavier TarridaXavier Tarrida says:
  Xavier

  Dedueixo que per cada compte a 11ONZE hi haura un cost addicional independentment del país/IBAN.
  Que passarà si volem deixar de tenir el compte amb IBAN de Bulgària i reemplaçar-ho per el d’un altre país (quan estiguin disponibles) ?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Simplement deixaràs de pagar el compte que no vols fer servir. Per això precisament la subscripció al compte és mensual i no anual com fan la majoria dels serveis financers. Aquí tens la llibertat de canviar o tenir-ne varis.

   Fa 2 setmanes
 11. montse cabanasmontse cabanas says:
  montse

  Entesos, gràcies

 12. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manuel

  La veritat és que estava un xic amoïnat pel IBAN de Bulgària, per desconeixement, clar està. Amb l’article d’avui em quedo més tranquil. Voldria saber quin import és el que cobreix el fons de garanties búlgar.
  Moltes gràcies per la tasca que feu
  ✊✊

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   En principi les regulacions bancàries són europees, dit això el fons de garanties búlgar ha de tenir les mateixes prescripcions que les de tots els altres països de la unió europea. Moltes gràcies pel teu comentari, Manuel!!!

   Fa 2 setmanes
 13. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Si per exemple 11 fa fallida, on haig d’anar a reclamar els diner?.

  • XavierXavier says:
   Xavier

   Els diners dipositats estaran protegits en tot moment davant de qualsevol possible fallida o davant de tercers, i tot això assegura el compliment de les directrius europees en temes financers. El client consumidor pot interposar la demanda al seu lloc de residència (com a empresa pot ser diferent), independentment d’on es trobi l’entitat financera o de diners electrònics. El Reglament europeu 1215/2015 (art. 17), diu que en matèria de contractes subscrits per consumidors, quan l’empresa actuï en països de la UE, es permet interposar les demandes al seu país de residència. Moltes gràcies, Carles.

   Fa 2 setmanes
  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   El 100% dels diners que dipositin els clients al seu compte 11Onze estaran degudament assegurats i separats dels nostres fons, de manera que no formaran part del balanç d’11Onze ni del nostre proveïdor, tal com estableix la Directiva de 2015/2366 del Parlament Europeu referent a les Entitats de Diners Electrònics (EMI: Electronic Money Institution). Moltes gràcies pel teu comentari, Carles!!!

   Fa 2 setmanes
 14. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Molt interessant

  • Elisabet Porqueras GarciaElisabet Porqueras Garcia says:
   Elisabet

   Gràcies pel teu comentari Ricard, ens veiem per La Plaça

   Fa 2 setmanes
 15. Lluís MarchLluís March says:
  Lluís

  Gràcies per les explicacions i l’informació donada per què fa uns anys endarrere no hi hagués posat ni una pela 😊 a Bulgària però veig que aquesta gent s’han espavilat molt i nos aquí portem anys arrossegant la misèria dels bancs espanyols en un sistema insolvent i corromput. Doncs vinga, anem per feina.

  • Elisabet Porqueras GarciaElisabet Porqueras Garcia says:
   Elisabet

   Gràcies pel teu comentari Lluís, ens veiem per La Plaça

   Fa 2 setmanes
 16. Enrique Puig i DomingoEnrique Puig i Domingo says:
  Enric

  Molt interesant, gràcies per la informació.

 17. Laura León AmatLaura León Amat says:
  Laura

  👏 👏 cada vegada aorendrem més i amb tota aquesta transparència m’agrada més

  • Elisabet Porqueras GarciaElisabet Porqueras Garcia says:
   Elisabet

   Ser transparents és un dels nostres pilars, gràcies pel teu comentari Laura, ens veiem per La Plaça

   Fa 2 setmanes
 18. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 19. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Bulgària, completament desconeguda per mi.

  • Elisabet Porqueras GarciaElisabet Porqueras Garcia says:
   Elisabet

   Pere Maria, gràcies pel teu comentari, ens veiem per La Plaça

   Fa 2 setmanes
 20. Gabriel JosidGabriel Josid says:
  Gabriel

  Per què no s’ha triat donar un IBAN de Letònia, que te un banc central encara més solvent, segons la gràfica, i políticament és més afí a les aspiracions de Catalunya?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Bona Pregunta Gabriel. Al marge de la solvència els costos de manteniment de comptes on per exemple tenen molta influència les normes de compliance són també dades a tenir en compte per oferir un servei accessible de preu a tothom.

   Fa 2 setmanes
  • PolPol says:
   Pol

   Gabriel anirem desenvolupant més IBANS diferents perquè tothom si senti a gust!

   Fa 2 setmanes
 21. Eduard QueraltóEduard Queraltó says:
  Eduard

  I per què concretament s’ha escollit Bulgaria?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   El mix de cost de manteniment de comptes versus solvència és òptim. Més endavant oferirem més IBANs amb els costos de manteniment propis de cadascún d’ells i podreu escollir amb tota llibertat. Només estem al 10% del que pot donar el Canut.

   Fa 2 setmanes
 22. Jordi Grabolosa VilaJordi Grabolosa Vila says:
  Jordi

  Hola, per tant, entenc que amb aquest compte de Bulgària els nostres diners estan protegits pel fons de garantia d’aquest país? també fins a 100 mil euros? Gràcies!

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Amb aquest compte el 100% dels diners estan garantits i assegurats literalment. Sense cap limitació en quant a les quantitats.

   Fa 2 setmanes
  • Jordi Grabolosa VilaJordi Grabolosa Vila says:
   Jordi

   Gràcies per la resposta James! i un altre tema… heu pensat en fer públic un full de ruta del canut en alguna app tipus Trello, on es pugui veure en què s’està treballant i la quina planificació teniu de llançaments de nous serveis i/o noves funcionaliatats com ara apple pay? crec que podria ser molt interessant. Gràcies!

   Fa 2 setmanes

Deixa una resposta