¿Qué ventajas tiene un IBAN búlgaro?

El Canut, la super app financiera de 11Onze, ya es una realidad que te permitirá tener cuentas en diferentes regiones del espacio europeo. Nos ponemos en marcha con un IBAN búlgaro. ¿Por qué Bulgaria? ¿Está asegurado tu dinero?

 

El IBAN (International Bank Account Number) es un código internacional del número de cuenta que fue desarrollado por el Comité Europeo de Estándares Bancarios (ECBS), y que sustituye al que antes se conocía como Código Cuenta Cliente (CCC). Un conjunto de elementos alfanuméricos que permiten identificar la cuenta bancaria del cliente de una entidad en cualquier país de la zona euro.

Este código, junto con la creación de la SEPA (Single Euro Payment Area), Zona Única de Pagos en Euros que comprende la Unión Europea más Islandia, Liechtenstein, Noruega, Suiza y Mónaco, permite a empresas y particulares utilizar un sistema de cobros y pagos exactamente igual y con la misma facilidad, independientemente de si se trata de una transacción de ámbito nacional o internacional, siempre dentro del área SEPA.

 

Seguridad y solvencia

Antes del nacimiento del código IBAN, y de la normativa que lo regula, se podían existir bastantes dificultades en el momento de hacer pagos a escala internacional. Esto era debido al hecho que el sistema de identificación de cuentas solo era efectivo en un ámbito nacional, y por tanto era muy difícil identificar el origen de una cuenta internacional, con el subsecuente riesgo que se produjeran transacciones fraudulentas.

Pero otro aspecto tanto o más importante es el de la seguridad de nuestros ahorros. En este sentido la oleada de fintechs y neobancs ha puesto a primera línea las EMI (Electronic Money Institutions) o EDE en castellano (Entidades de Dinero Electrónico). Se trata de entidades que operan con moneda digital y que no pueden hacer uso del dinero depositado por sus clientes para hacer préstamos o ningún tipo de transacción de riesgo. Además, estos depósitos no forman parte del balance de la empresa, por lo tanto, en caso de quiebra los depósitos están garantizados. Además, las EMI disponen de seguros que garantizan el 100% de los depósitos sin la limitación de cantidad que fijan los Fondos de Garantía. Por eso, las EMI ofrecen un riesgo cero a los depósitos de los ahorradores.

En cuanto a los bancos tradicionales, quién asegura nuestro dinero es el banco central del país donde tengamos el IBAN. Así, por ejemplo, si nuestro dinero está en el Estado español, el Banco de España tendría que tener suficientes reservas, en caso de urgencia, para cubrir todas las cuentas corrientes del país. 

En concreto, en el Estado español, el Fondo de Garantía de Depósitos de Entidades de Crédito garantiza hasta 100.000 euros por cliente. Actualmente, además, los bancos cuentan con seguros complementarios para afrontar cualquier problema de solvencia.

En este sentido, el Banco Central Europeo recoge los datos sobre los países que tienen los bancos centrales más solventes, es decir, los que ofrecen más protección en caso de quiebra de uno o más bancos. Si la entidad bancaria donde tenemos depositados los ahorros quiebra, quien responde es el banco central de aquel país, pero ciertamente, muchos no tienen suficiente solvencia para afrontar una situación así. Por este motivo la ley obliga a las entidades a tener seguros complementarios.

El índice que usa el Banco Central Europeo para construir esta clasificación, que es similar al llamado coeficiente de caja, es una fórmula que pone las reservas líquidas en relación con los depósitos y se expresa con un porcentaje. Si observamos los datos de la gráfica de abajo, que muestra la ratio de equidad común de las instituciones de crédito, España se encuentra muy por debajo del ranking que encabezan otros países, como por ejemplo Bulgaria.

Unos datos que en 11Onze consideramos importantes a la hora de dar, a nuestra comunidad, la libertad de escoger donde abre sus cuentas con las mejores garantías.

11Onze se está convirtiendo en un fenómeno como primera comunidad fintech de Cataluña. Ahora, lanza la primera versión de El Canut, la super app de 11Onze, para Android y Apple. Desde El Canut se puede abrir la primera cuenta universal en el territorio catalán.

Si te ha gustado este artículo, te recomendamos:

Economía

Todas las cuentas en un solo sitio y más seguras

5min lectura

La PSD2 es la directiva europea que regula los servicios de pago

Economía

¿El gobierno me puede embargar los ahorros?

6min lectura

El nuevo proyecto de Ley de Seguridad Nacional abre la

Economía

La libertad de elegir el IBAN

5min lectura

La super app de 11Onze permitirá a los usuarios abrir



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Carme MampelCarme Mampel says:
    Carme

    Moltes gràcies per oferir-nos la oportunitat de treure els nostres diners de les grapes nyoles. 😉

  2. Carles RodriguezCarles Rodriguez says:
    Carles

    Vejam quan oferiu un IBAN d’Estonia tal i com indiqueu en aquesta pagina (https://www.11onze.cat/compte-particulars/).

    Tal com indiqueu en molts dels vostres escrits, la diversitat d’oferta d’IBANs de diferents països es una de les millors avantatges de les fintech. Aixi doncs, poseu-vos-hi!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, tens raó, Carles, però no és tant senzill… S’ha d’arribar a pactes i acords amb diferents proveïdors i a més a més estem treballant en diversos productes a l’hora. Quan sigui possible arribar a tenir un creixement més sostingut, molt probablement ens hi posarem… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Hace 3 meses
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bona informació👏👏👏👌

  4. Xesco

    Bon dia, Perdó, potser no va aquí la pregunta : Fa temps vaig crear el compte , ara està actiu pero sense fons , no puc fer tranferencies en euros desde CaixaBank , nomes em deixa en Levs. Ho vaig consultar fa mesos i l’operador em va dir que era cosa del Bank i que ell no podia fer res , d’acord , peró com ho puc resoldre jo ? Gracies

    • Marifé FariñasMarifé Fariñas says:
      Marifé

      Bon dia, Xesco! El nostre compte és exclusivament a euros, a Caixa Bank has de demanar una transferència internacional -ja que l’IBAN és búlgar-, però la transferència s’efectua en euros. Si tens qualsevol dubte pots contactar amb nosaltres les 24 hores del dia, mitjançant el xat de la Plaça, enviant un correu a [email protected] o trucant al 930 03 49 74.

      Hace 2 años
  5. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Espanya mai perd l’oportunitat de mantenir-se a la cua de la UE en un munt d’àmbits.

    • Jennifer Roca Civit says:

      Gràcies pel teu comentari, David. Que passis molt bon diumenge!

      Hace 2 años
  6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt bo 👏👏👏👏

  7. Carlos AriasCarlos Arias says:
    Carlos

    En cas de embargament per part de la hisenda espanyola, els fons del comte a Bulgària son accessibles per ells?, si o no

  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Mokt interesant saber aquesta manera de preservar els diners estalviats davant d’una fallida
    Gràcies

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que li hagis trobat, Alícia, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Hace 3 meses
  9. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Molt interessant. Gràcies.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que li hagis trobat, Pere, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Hace 3 meses
  10. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Segueixo aprenent

  11. Lola PaniaguaLola Paniagua says:
    Lola

    A Bulgària aquest index que relaciona les reserves líquides amb els dipòsits potser és molt alta perquè allà la gent pot estalviar poc i n’hi ha pocs dipòsits, i no perquè hi hagi moltes reserves?

    • Xavier says:

      Bona tarda, Lola, la veritat és que el Banc Central Europeu recull les dades sobre els països que tenen els bancs centrals més solvents. Són dades oficials, també hi ha estudis que et convido a consultar que són públics i molt interessants amb el mateix resultat. El que importa és la solvència real. Moltes gràcies pel teu comentari.

      Hace 3 años
  12. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
    Jesus Manuel

    Bon dia, molt interessant, he llegit tots els comentaris i m’ha agradat les preguntes i respostes. Salut i força al Canut

  13. CAROLINA RODERO ORPINELLCAROLINA RODERO ORPINELL says:
    CAROLINA

    Hola gràcies per l’article, flipo amb els búlgars, per altra banda, encara que ja ho han preguntat, no heu donat la xifra exacta que cobreix el fons de garantia Búlgar.

    • Eve Doña says:

      Hola Carolina! El Fons de Garantia de Dipòsits cobreix fins a 100.000€, però la cobertura que tenim nosaltres és del 100%.

      Hace 3 años
  14. Xavier TarridaXavier Tarrida says:
    Xavier

    Dedueixo que per cada compte a 11ONZE hi haura un cost addicional independentment del país/IBAN.
    Que passarà si volem deixar de tenir el compte amb IBAN de Bulgària i reemplaçar-ho per el d’un altre país (quan estiguin disponibles) ?

    • James SeneJames Sene says:
      James

      Simplement deixaràs de pagar el compte que no vols fer servir. Per això precisament la subscripció al compte és mensual i no anual com fan la majoria dels serveis financers. Aquí tens la llibertat de canviar o tenir-ne varis.

      Hace 3 años
  15. montse cabanasmontse cabanas says:
    montse

    Entesos, gràcies

  16. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    La veritat és que estava un xic amoïnat pel IBAN de Bulgària, per desconeixement, clar està. Amb l’article d’avui em quedo més tranquil. Voldria saber quin import és el que cobreix el fons de garanties búlgar.
    Moltes gràcies per la tasca que feu
    ✊✊

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      En principi les regulacions bancàries són europees, dit això el fons de garanties búlgar ha de tenir les mateixes prescripcions que les de tots els altres països de la unió europea. Moltes gràcies pel teu comentari, Manuel!!!

      Hace 3 años
  17. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Si per exemple 11 fa fallida, on haig d’anar a reclamar els diner?.

    • Xavier says:

      Els diners dipositats estaran protegits en tot moment davant de qualsevol possible fallida o davant de tercers, i tot això assegura el compliment de les directrius europees en temes financers. El client consumidor pot interposar la demanda al seu lloc de residència (com a empresa pot ser diferent), independentment d’on es trobi l’entitat financera o de diners electrònics. El Reglament europeu 1215/2015 (art. 17), diu que en matèria de contractes subscrits per consumidors, quan l’empresa actuï en països de la UE, es permet interposar les demandes al seu país de residència. Moltes gràcies, Carles.

      Hace 3 años
    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      El 100% dels diners que dipositin els clients al seu compte 11Onze estaran degudament assegurats i separats dels nostres fons, de manera que no formaran part del balanç d’11Onze ni del nostre proveïdor, tal com estableix la Directiva de 2015/2366 del Parlament Europeu referent a les Entitats de Diners Electrònics (EMI: Electronic Money Institution). Moltes gràcies pel teu comentari, Carles!!!

      Hace 3 años
  18. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Molt interessant

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Ricard, ens veiem per La Plaça

      Hace 3 años
  19. Lluís MarchLluís March says:
    Lluís

    Gràcies per les explicacions i l’informació donada per què fa uns anys endarrere no hi hagués posat ni una pela 😊 a Bulgària però veig que aquesta gent s’han espavilat molt i nos aquí portem anys arrossegant la misèria dels bancs espanyols en un sistema insolvent i corromput. Doncs vinga, anem per feina.

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Lluís, ens veiem per La Plaça

      Hace 3 años
  20. Enrique Puig i DomingoEnrique Puig i Domingo says:
    Enric

    Molt interesant, gràcies per la informació.

  21. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    👏 👏 cada vegada aorendrem més i amb tota aquesta transparència m’agrada més

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Ser transparents és un dels nostres pilars, gràcies pel teu comentari Laura, ens veiem per La Plaça

      Hace 3 años
  22. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  23. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bulgària, completament desconeguda per mi.

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Pere Maria, gràcies pel teu comentari, ens veiem per La Plaça

      Hace 3 años
  24. Gabriel JosidGabriel Josid says:
    Gabriel

    Per què no s’ha triat donar un IBAN de Letònia, que te un banc central encara més solvent, segons la gràfica, i políticament és més afí a les aspiracions de Catalunya?

    • James SeneJames Sene says:
      James

      Bona Pregunta Gabriel. Al marge de la solvència els costos de manteniment de comptes on per exemple tenen molta influència les normes de compliance són també dades a tenir en compte per oferir un servei accessible de preu a tothom.

      Hace 3 años
    • Pol says:

      Gabriel anirem desenvolupant més IBANS diferents perquè tothom si senti a gust!

      Hace 3 años
  25. Eduard QueraltóEduard Queraltó says:
    Eduard

    I per què concretament s’ha escollit Bulgaria?

    • James SeneJames Sene says:
      James

      El mix de cost de manteniment de comptes versus solvència és òptim. Més endavant oferirem més IBANs amb els costos de manteniment propis de cadascún d’ells i podreu escollir amb tota llibertat. Només estem al 10% del que pot donar el Canut.

      Hace 3 años
  26. Jordi Grabolosa VilaJordi Grabolosa Vila says:
    Jordi

    Hola, per tant, entenc que amb aquest compte de Bulgària els nostres diners estan protegits pel fons de garantia d’aquest país? també fins a 100 mil euros? Gràcies!

    • James SeneJames Sene says:
      James

      Amb aquest compte el 100% dels diners estan garantits i assegurats literalment. Sense cap limitació en quant a les quantitats.

      Hace 3 años
    • Jordi Grabolosa VilaJordi Grabolosa Vila says:
      Jordi

      Gràcies per la resposta James! i un altre tema… heu pensat en fer públic un full de ruta del canut en alguna app tipus Trello, on es pugui veure en què s’està treballant i la quina planificació teniu de llançaments de nous serveis i/o noves funcionaliatats com ara apple pay? crec que podria ser molt interessant. Gràcies!

      Hace 3 años

Deja una respuesta

App Store Google Play