Augment alarmant de la desigualtat al món

La creixent bretxa entre els més rics i els més pobres del món continua augmentant a un ritme alarmant. Segons un estudi d’Oxfam Internacional, els més rics amplien la seva fortuna a un ritme de 2.500 milions d’euros al dia, mentre que la meitat més pobre de la població mundial veu disminuir la seva riquesa.

 

L’informe d’Oxfam, “La llei del més ric”, publicat el dia en què va començar el Fòrum Econòmic Mundial a Davos, detalla que l’1% més ric ha acaparat gairebé dos terços de la riquesa generada en els últims dos anys, pràcticament el doble que el 99% restant de la població. Aquest fort augment de la desigualtat és motiu de preocupació, ja que agreuja problemes socials com la pobresa i la inestabilitat econòmica.

Així mateix, aquesta concentració de la riquesa en mans d’un petit nombre d’individus pot ofegar el creixement econòmic i conduir a una falta de competència en un moment delicat en què el món està patint l’acumulació de múltiples crisis. Mentre milions de persones s’enfronten a una inflació desbocada que ha fet pujar els preus de fins i tot els productes bàsics i fa difícil assumir els elevats costos energètics, fortunes multimilionàries augmenten el seu capital de manera exponencial.

L’estudi també destaca que la pandèmia de COVID-19 ha exacerbat la desigualtat, ja que l’1% més afortunat ha vist augmentar la seva riquesa en més de 2,8 bilions d’euros des que va començar la pandèmia, mentre que la meitat més pobre de la població ha vist disminuir la seva riquesa en un 11%.

 

Feta la llei, feta la trampa

Un dels principals factors que contribueixen a aquesta tendència és la popularitat dels paradisos fiscals i altres mecanismes que permeten als rics evadir impostos i mantenir la seva riquesa oculta de l’agència tributària. Oxfam Internacional calcula que les empreses i grans fortunes oculten almenys 7 bilions d’euros en paradisos fiscals, diners que es podrien fer servir per a finançar serveis públics i reduir la pobresa.

Aquestes pràctiques permeten als rics acumular riquesa i evitar pagar la part que els correspon, agreujant encara més la desigualtat. Per fer front a aquest problema, Oxfam insta als governs a què es prenguin una sèrie de mesures, com el tancament dels paradisos fiscals i la introducció de sistemes impositius progressius que redistribueixin la riquesa. 

A més, l’organització apunta que els governs haurien d’invertir en programes d’educació i formació per oferir a les persones oportunitats de millorar les seves capacitats i augmentar el seu potencial d’ingressos. Finalment, demana als governs que garanteixin que els plans de recuperació econòmica sorgits arran de la pandèmia donin prioritat a la reducció de la desigualtat i a la creació d’una societat més equitativa.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La desigualtat s’aferma

4min lectura

Des de l’inici de la pandèmia, els 23 principals milmilionaris espanyols han vist créixer el

Economia

Un món de 94 bilions de dòlars

5min lectura

L’economia mundial està valorada en 94 bilions de dòlars.

Economia

Diccionari del nou ordre econòmic mundial

7min lectura

Alguns conceptes són bàsics per a entendre per què estem a la



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play