Si ets artista català, t’interessen els NFT

L’interès mundial pels certificats d’autenticitat de les obres digitals s’ha disparat i ha creat un mercat on artistes, youtubers i col·leccionistes intercanvien NFT per xifres milionàries. T’expliquem com unir-te a la revolució i com treure’n profit.

 

NFT és l’acrònim en anglès de ‘non fungible token’ [token no fungible], una unitat de referència virtual inimitable i creada mitjançant tecnologia de ‘blockchain’ [cadena de blocs], que també fan servir les criptomonedes. Però a diferència d’aquestes, els ‘tokens’ o criptovalors no fungibles tenen una unitat de referència única, irreemplaçable i que acredita l’autor i el propietari de l’obra. El concepte fungible es refereix als béns que són mútuament intercanviables.

Certificar, valorar, taxar i vendre art digital en el món virtual es feia difícil sense una eina que proporcionés una prova d’autenticitat i propietat, que aturés el plagi, la reproducció massiva i distribució no autoritzada per internet. Els NFT emmagatzemen, de forma segura, tot l’historial del contingut digital (que pot ser una foto, vídeo, àudio, tuit, GIF, ebook, meme…) de manera que podem traçar les transaccions de canvi de propietari, que queden registrades, i sobre les quals l’autor pot cobrar un percentatge o ‘royalties’.

Evidentment, qualsevol actiu digital pot ser copiat i redistribuït, exceptuant drets d’autor, el qual sovint viralitza la seva popularitat, però amb la compra d’un NFT adquirim l’obra original, signada per l’autor i els drets de propietat.

 

El procés de compra i venda

Els NFT existeixen des del 2017, i una de les primeres aplicacions que els va popularitzar va ser CryptoKitties, un joc de ‘blockchain’ de la plataforma de criptomoneda Ethereum, on els jugadors podien comprar, vendre, i criar gats virtuals. Altres jocs, com el Fortnite, que van sorgir posteriorment, van normalitzar la compra digital d’animacions, ‘skins’, entre altres. 

Avui dia crear, vendre i comprar un NFT està a l’abast de qualsevol usuari, i és tan senzill com pujar una foto a les xarxes socials. Només cal registrar-se a una plataforma ‘marketplace’ com OpenSea, Rarible, o Markersplace, pujar el contingut que vulguem convertir a NFT i enllaçar la nostra cripto-cartera [‘wallet’].

Una tendència que mou milions

Pagar diners per peces d’art digital úniques que no podem tocar, però que sí que podem copiar i baixar al nostre ordinador gratuïtament, pot semblar, a priori, un despropòsit. Però qualsevol dubte que tinguem sobre la viabilitat d’aquest tipus de comerç queda esvaït en veure les xifres que mou el mercat dels NFT.

Els titulars anunciant vendes de peces o artistes amb cotitzacions estratosfèriques es van repetint any rere any. Fa uns mesos, Christie’s, una de les més famoses cases de subhastes, va vendre una peça d’art digital d’un artista conegut com a Beeple per 69,3 milions de dòlars. Un nou rècord de diners pagats per un NFT, en el mateix any en què el primer tuit de la història s’ha venut per 2,9 milions de dòlars. 

A Barcelona, hi tenim afincat l’argentí Andrés Reisinger, un artista famós pels seus sofàs virtuals, que es venen per milers d’euros. L’especulació s’ha apoderat d’una tendència que sembla fora de control, com les millors bombolles financeres, però les noves aplicacions dels NFT denoten un mercat que encara està en la seva infantesa i que presenta oportunitats de negoci altament lucratives pels qui les saben aprofitar.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Criptomonedes i medi ambient

1min lectura

En aquest vídeo, parlaré de la criptomoneda i del seu impacte

11Onze

Els serveis financers del futur, en un clic

8min lectura

A 11Onze comencem a revelar les condicions dels serveis que

Invertir

Les criptomonedes en 5 idees clau

6min lectura

Les monedes digitals són cada cop més habituals, però encara



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Llavors per a cada dibuixet o disseny gràfic que fas l’has de pujar i crear el teu NFT??

  2. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
    Joaquin

    Aquesta incògnita que planteja al final és inquietant, hem vist néixer i morir el CD, qualsevol cosa pot ocórrer a mitjà termini.

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies Sergi,estar clar que és un avançar constant dins de les criptos ,que la tecnologia blokchaine es tota una revolució

    • Sergi Colell Vázquez says:

      A tu Alícia, serà tota una revolució i esperem treuen profit a 11onze!

      Fa 2 anys
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Interessant, saber de les coses que es mouen amb les cadenes de blocs. Tot un món nou de possibilitats

  5. Josep RouraJosep Roura says:
    • Eve Doña says:

      Ens sembla una molt bona proposta tot allò que fomenti la cultura del nostre país 💛

      Fa 2 anys
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play