Les criptomonedes en 5 idees clau

Les monedes digitals són cada cop més habituals, però encara és força desconegut què són i com funcionen. Mirem d’aclarir, de manera senzilla i en cinc punts, les seves característiques fonamentals.

 

Una mica d’història de les criptomonedes

Hem de recular fins a principis dels anys vuitanta del segle passat per a trobar les primeres passes en la idea d’una moneda virtual protegida per la criptografia, de la mà de David Chaum i la creació de l’eCash. L’impuls definitiu arriba el 2008, quan es publica a nom del misteriós Satoshi Nakamoto el document que desenvolupa el bitcoin.

Amb el bitcoin, les primeres unitats del qual es posaren en circulació el 3 de gener de 2009, es considera que neixen definitivament les criptomonedes. Els seus creadors el descrigueren com “un sistema d’efectiu d’igual a igual” i sense regulació ni control de governs ni institucions.

 

Com funcionen les criptomonedes

L’encriptació, per a donar-li seguretat, se sustenta en la tecnologia de cadena de blocs, blockchain, una estructura d’emmagatzematge de dades seguint algoritmes, gairebé impossible de falsificar, oberta a tots els usuaris que vulguin, i que funciona com un llibre de registre electrònic del bitcoin i altres criptomonedes.

D’aquesta manera es crea una moneda digital, sense forma física, però de la qual es pot assegurar la titularitat, la integritat en les transaccions i controlar la creació de noves unitats. Això atorga a les criptomonedes la garantia per a fer-les servir com a diners per a tothom qui ho vulgui: fer intercanvis, compres o estalviar-les.

Els diners de curs legal estan sota la garantia dels estats, els seus governs i les institucions financeres, que els creen i regulen. Aquesta és la base de la confiança que fa que els ciutadans els facin servir, a més de convertir-los en imprescindibles. Les criptomonedes, en canvi, no depenen, ni estan regulades, per cap administració. D’aquesta manera, el seu valor neix de la confiança que hi posen els seus usuaris, de la llei de l’oferta i la demanda.

Tot i això, les criptomonedes busquen assolir aquesta confiança necessària amb l’usuari, per exemple, replicant les característiques essencials dels diners: que siguin fungibles o es puguin intercanviar; que es puguin dividir en unitats; que es puguin emmagatzemar i transportar; i que el seu flux de creació o subministrament estigui controlat i limitat.

El mercat que es va creant pels seus propis usuaris, doncs, és el que marca la seva acceptació i, de retruc, el seu valor. El que hem conegut fins ara és que, des d’uns inicis, quan només alguns experts o aficionats tecnològics les adquirien, l’interès per tenir criptomonedes ha experimentat un creixement molt elevat, fins a arribar a canviar un Bitcoin per 40.000 €.

 

Per a què serveixen les criptomonedes

Com hem pogut deduir, la inversió s’ha tornat una de les grans motivacions per a posseir criptomonedes. Fins i tot, s’han creat borses especialitzades que treballen les 24 hores, els 365 dies de l’any, comprant-ne i venent-ne sense parar. Els inversors es veuen atrets a aquests mercats per l’expectativa dels guanys. Però s’ha d’anar amb compte i estar disposat a acceptar el risc de l’alta volatilitat de les criptomonedes: la seva cotització puja i baixa en milers d’euros amb molta facilitat.

Les criptomonedes també es poden fer servir per a fer compres, sempre que el venedor accepti aquest mitjà de pagament. Encara no es pot dir que sigui una opció ni molt menys generalitzada, però cada cop són més les empreses que ho permeten i obren passarel·les perquè se’ls paguin serveis o productes en criptomonedes. Els pagaments ràpids, de fet, són un altre dels usos i dels avantatges de les monedes digitals, ja que les transferències, arreu del món, són immediates.

 

Comprar i guardar criptomonedes

Ja hem dit que la inversió en criptomonedes és en aquests moments altament especulativa i arriscada. Les més rendibles, com el Bitcoin o l’Ethereum, són alhora considerades les de més elevat risc. Tanmateix, qualsevol persona pot accedir a tenir-ne si les compra, les accepta en pagament o, fins i tot, creant-ne o desencriptant-ne de noves.

El més freqüent és que aquesta última opció, la creació o desencriptat, quedi en mans de grans equips informàtics dedicats a això, sovint controlats per grups econòmics, en el que es coneix com minar criptomonedes: generar-les desxifrant l’algoritme o problema matemàtic sota el qual s’amaguen.

El particular podrà accedir-hi més fàcilment a través de les plataformes de compra o els intermediaris financers, així com des de caixers automàtics que s’han creat exclusivament per a oferir i bescanviar criptomonedes, i que ja es troben en zones comercials, per exemple. També existeixen aplicacions digitals, com ara Coinbase o Binance.

Un cop comprades, se’ls assignarà una contrasenya única i personal, que convé tenir en lloc segur i no perdre, perquè és tota la garantia que tenim del fet que aquelles criptomonedes ens pertanyen. Per a fer-ho, existeixen els wallets o moneders digitals, un programari o aplicació on és possible emmagatzemar criptomonedes.

 

La regulació de les criptomonedes

El 2015, la Unió Europea (UE) va establir la mateixa validesa de l’euro per al bitcoin i altres criptomonedes similars com a mitjà de pagament, responent a l’augment de la seva presència i de les inversions relacionades. 

Ara bé, recordem que les criptomonedes neixen lliures de la regulació i el control de les administracions i que, en conseqüència, aquestes les veuen amb certa reticència i les consideren com un actiu molt especulatiu i poc adequat, si no és per a l’inversor expert. Quan decidim comprar criptomonedes, hem de saber que no hi haurà els serveis de regulació i supervisió tradicionals que ens en garanteixin la custòdia.

Per a acabar, recordem que l’Estat espanyol obliga a incloure en la declaració de la Renda qualsevol despesa o ingrés derivat d’operacions de compravenda amb criptomonedes. A més, l’octubre de 2020 es va publicar el Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal, introduint l’obligació de subministrar informació sobre els saldos i els titulars de les criptomonedes i de les operacions de compra, cobraments, pagaments i transferències, entre altres transaccions.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

L'euro digital

4min lectura

Els diners digitals han arribat per quedar-se encara que per a molts siguin un gran

Finances

Invertir o no, aquesta és la qüestió

5min lectura

Quan se’ns parla dels diners es comenta que són covards, que

Finances

Reps l'assessorament financer adequat?

5min lectura

Només un 13% dels clients reben assessorament financer deEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Es una opció més que enriqueix les nostres opcions de rendibilitzar-ne els diners. Però es una opció molt a curt risc que accelera la nostra…atenció, espero que tingui opció a automatitzar-ne una compra que quan pugi un cert valor es vengui automàticament o vicerversa, que quan baixi un cert valor es vengui per no perdren massa valor . 😉

 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per l’article i la info.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Moltes gràcies, també a tu, per seguir-nos i pel teu comentari, Manel!!!

   Fa 2 anys
 3. Jordi

  És una bona opció per invertir. És una opció que podeu tenir

  • Pilar Oltra Vigueras says:

   Així que tinguem el producte a punt, ho publicarem i podràs fer la teva inversió. Gràcies, Jordi.

   Fa 2 anys
 4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  Daniela

  Gràcies👏

 5. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Alguna cosa faré amb les criptomonedes.

  • Xavier says:

   Gràcies, més endavant hi haurà persones que et podran donar més detalls. El que volem és que la comunitat tingui moltes opcions.

   Fa 3 anys
 6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  No tinc molts estalvis. Crec que l’especulació amb criptomonedes no és per a mi. L’article m’ha aclarit conceptes

 7. Lluís UrpíLluís Urpí says:
 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 9. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  Josep

  Molt ben explicat 👍

 10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Es curiós però sempre he passat de saber sobre les criptomomendes ho veia molt volàtil, però poder amb aquesta informació tan bona començaré a cercar o si més no a llegir si trobo articles que hi parlent. Gracies Aitor molt ben explicat

 11. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Bona informació, no tenia conexament, gràcies!

  • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
   Silvia

   Per això estem aquí Miquel, per fer arribar informació menys coneguda. Gràcies a tu per seguir-nos.

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play