Arrels Fundació: ajudar, sensibilitzar i denunciar
Cobrir les necessitats bàsiques de les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona, sensibilitzar a la ciutadania i denunciar situacions injustes són els tres pilars d’actuació i raó de ser d’Arrels Fundació en la seva lluita contra el sensellarisme. Parlem amb el director d’Arrels, Ferran Busquets, per saber què fa i com afronta l’entitat la situació econòmica actual.
En un context econòmic marcat per la pujada de la inflació i quan ens trobem a les portes d’una nova recessió, la problemàtica social de l’exclusió residencial té el seu màxim exponent en el fenomen del sensellarisme. Entitats com Arrels ajuden i fan visibles als invisibles d’una societat que no sempre prioritza el benestar social de les persones.
Però què fa exactament la fundació Arrels? La seva missió es divideix en tres parts: atenció a les persones, sensibilització i denúncia. Com explica Busquets, “nosaltres atenem a unes 230 persones, que estan allotjades amb els nostres diferents serveis, i arribem a més de 500 persones que estan dormint al carrer”.
Tanmateix, s’ha de conscienciar a la societat i canviar la visió que té de les persones sense llar, “explicar a la ciutadania la realitat de les persones que dormen al carrer i posar sobre la taula, i públicament, situacions molt injustes”, apunta el director d’Arrels.
La importància del capital humà de la fundació
L’estigma social i els prejudicis que culpen o fan responsables de la seva situació a les persones sense llar sovint no reflecteixen la complexitat de les múltiples causes que porten a l’exclusió residencial. Com puntualitza Busquets, “les persones que dormen al carrer tenen una gran estigmatització: ‘són al carrer perquè volen, són uns borratxos…’, però hi ha moltíssimes persones que arriben al carrer perquè no tenen les mateixes opcions que tenim la resta de la gent”.
La sensació de fracàs en acabar dormint al carrer té un impacte psicològic important que
constitueix un factor de risc de patir problemes de salut mental. És aquí, on la importància del capital humà i professionals socials són clau per donar suport a aquestes persones en situació de vulnerabilitat.
“La decisió més important que prenem a la fundació és la contractació de persones o entrada de voluntaris, perquè s’ha d’establir un vincle amb aquesta gent que ens situa en el mateix pla que nosaltres situem a la nostra família”, afirma Busquets.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies
Una tasca silenciosa i invisible que tots hauríem de reconèixer i agrair
Cert, i moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!
El q es trisi q hagin de ser ONG, fundacions, associacions,… Lea q portin a terme aquestes accions, quan haurien de ser les administracions les q betllesin per aquestes persones.
Malauradament sort en tenim d’aquestes entitats
Totalment d’acord, Manel, però és la societat en la qual vivim, el poder, els diners, la política de pandereta, els interessos de l’Ibex-35 i la globalització estan a l’ordre del dia i no hi ha ni ètica, ni moral ni res de res, tot és hipocresia i enganys, vingui d’on vingui. Moltes gràcies pel teu comentari!
Fundació Arrels fa una gran i difícil tasca més enllà de proporcionar béns materials als sense llar. Segur que darrera de cadascun hi ha una història de fracàs i incomprensió que s’ ha d’escoltar
Ben segur, Mercè, fan una fantàstica feina. Gràcies.
Cert, el valor social humanitari cal cuidarlo, cada cop està desapareixent més.
Molt trist, sí, Jordi. Gràcies per seguir-nos.