Com t’afecta la reforma de les pensions

El Govern ha aprovat amb data 24 d’agost de 2021 una primera reforma de les pensions que portarà alguns canvis en la jubilació per a tots els treballadors.

 

La sostenibilitat de les pensions de jubilació és un tema recurrent, del qual se’n parla molt, i el Govern de l’Estat i els agents socials feia molt de temps que treballaven en una reforma, que a partir d’ara ha vist aprovades un primer paquet de mesures.

En aquest primer bloc els objectius són garantir la revalorització de les pensions i el poder adquisitiu dels pensionistes, així com allargar l’edat de jubilació, incentivant al treballador que allargui la seva vida laboral i penalitzant les jubilacions anticipades. Revisem les principals mesures que s’han aprovat.

 

Quines són les mesures principals aplicades?

  • Per garantir la seva revalorització i el poder adquisitiu dels pensionistes, les pensions queden lligades a l’IPC (índex de preus al consum) registrat en l’any anterior. Així, s’incrementaran automàticament a partir del dia 1 de gener d’acord amb la inflació.
  • Es penalitzen les jubilacions anticipades, augmentant els coeficients reductors que les calculen. Aquest coeficient de reducció s’incrementa, per exemple, del 16% al 21% per a treballadors amb menys de 38 anys i 6 mesos cotitzats que volguessin anticipar la seva jubilació dos anys.
  • S’eliminen les clàusules de jubilació forçada, que obliguen els treballadors a jubilar-se quan arriben a l’edat legal prevista i que només podrà mantenir-se en els convenis ja signats i en activitats on les dones representin menys del 20% dels treballadors.
  • Incentius als treballadors que allarguin la jubilació més enllà de l’edat legal prevista, consistent en una pujada de la pensió del 4% per cada any que es continuï treballant, un pagament únic equivalent o bé una combinació de les dues opcions.
  • Millora del sistema de finançament per tal de garantir-ne la sostenibilitat, establint una transferència anual dels Pressupostos Generals de l’Estat a la Seguretat Social.

Un segon paquet de reformes pendent

Així doncs, es té com a objectiu a curt termini l’adequació de l’edat de jubilació a l’edat real, allargant la vida laboral dels treballadors i, per tant, els seus anys de cotització i contribució al sistema. Paral·lelament, el Govern de l’Estat està treballant en una reforma laboral que doni major estabilitat, on proposaria una reducció dels contractes temporals, perseguiria la subcontractació o recuperaria els convenis sectorials, entre altres punts per aplicar.

En aquest mateix sentit, de moment han quedat fora algunes altres mesures previstes en l’Avantprojecte de Llei, com ara l’endarreriment de l’edat de jubilació fins als 67 anys, l’augment dels anys de càlcul que formen la base reguladora de la pensió o la reforma de les pensions màximes. Mesures, però, que es preveu que el Govern mirarà d’aprovar en un futur i que suposaran nous canvis en la jubilació dels treballadors.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Trobant feina més enllà dels cinquanta

3min lectura

Segons l’Idescat, aquest mes de juny de 2021 hi havia 445.862

Cultura

Estudis vs. oferta laboral

5min lectura

Formació i oferta laboral sembla que caminin

Estalvis

L’estalvi, responsable per als teus fills

4min lectura

Un informe de PISA avala que el nostre país està en la desena



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Gràcies per la informació

  2. EduMC

    D’aqui no res ens haurem de jubilar als 70 i depen com s’arribi….si s’arriba no gaudirem gaire d’aquesta jubilació….

  3. Lluís UrpíLluís Urpí says:
    Lluís

    Les lleis poden canviar amb relativa rapidesa, igual que es desvien fons previstos per a pensions cap a la banca clàssica, igual que canviarien dràsticament amb un possible nou context polític. No obstant, s’ha d’estar assabentat de l’actual marc. Moltes gràcies.

  4. Esteve RoviraEsteve Rovira says:
    Esteve

    Doncs als que portem cotitzant durant mes de 48 anys i et jubiles, per força, un any abans no haurien d estar penalitzats. Si no hi ha diners que administrin millor els impostos que recapten.

    • Pere Saus Marin says:

      La qüestió com bé dius, Esteve, és cosa de qui administra i de per què utilitza uns recursos que haurien de ser destinats per una cosa i s’han fet servir per unes altres.

      Fa 3 anys
  5. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Em sembla molt bé que el que vulgui treballar més i pugui ho faci, i encara em sembla més bé que es penalitzi els que es jubilin abans.

  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. L11ms2021# Mayol SànchezL11ms2021# Mayol Sànchez says:
    L11ms2021#

    Entenc que als que ja estem jubilats no ens afecta,es aixì

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Només t’afecta la revalorització anual de la pensió que torna a estar lligada amb l’IPC, i s’elimina el límit de 0,25%

      Fa 3 anys
  8. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Gràcies per aquest interessant anàlisi i resum.
    Pels que encara estem en actiu, caldrà seguir atens a aquest tema. S’especulen forces mes canvis en pocs anys.

  9. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Gracies per la Informació 👍☕️

  10. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Bona informació

  11. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies per aquesta informació

Deixa una resposta

App Store Google Play