Estudis vs. oferta laboral

Formació i oferta laboral sembla que caminin descompensades. Tot i que ens trobem amb un elevat nivell de gent sense feina —a Catalunya hi ha en aquests moments un 13 % de taxa d’atur— els empresaris es queixen de no trobar personal qualificat per a cobrir les seves ofertes de feina.

 

Els joves, els més perjudicats

Segons dades de l’IDESCAT, a Catalunya, el primer trimestre d’enguany, l’atur registrat era del 12,9 %, del qual un 33,4 % eren joves de 16 a 25 anys. Aquesta és una dada que xoca frontalment amb la demanda permanent de treballadors per part dels empresaris. Les Cambres de Comerç de Catalunya lamenten que el 24 % de l’oferta de llocs de treball no es pot cobrir per manca de personal qualificat.

Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i president del Consell General de Cambres de Catalunya, ens comenta que des de fa uns anys el sector empresarial es troba amb manca de personal qualificat: «El sector productiu té una demanda important de personal format i el sistema educatiu no ens l’ofereix. Com a societat, se’ns planteja un repte molt important que és que hem de donar a les persones la formació que després les ajudarà a guanyar-se la vida».

Per a Fàbrega, al nostre país hi ha una imatge que defineix la situació de la població activa juvenil: «És com un rellotge de sol, a la part ampla de baix hi ha molt de jovent sense cap mena de formació; a la del mig, la part estreta, els joves amb formació tècnica qualificada; i a la part ampla de dalt, els joves amb formació universitària. Ens trobem amb una manca clara de tècnics qualificats que són els que ens ofereix la formació professional i que demanda el món laboral en aquests moments».

 

Formació Professional Dual

A Catalunya, des de l’any 2014, existeix una modalitat de formació professional que combina la formació teòrica als centres d’ensenyament i formació pràctica a les empreses: la Formació Professional Dual. Aquest tipus de formació està començant a arrelar a casa nostra, però encara es troba a les beceroles, ja que no arriba ni a un 10 % de l’oferta educativa. Per al president del Consell de Cambres de Catalunya, no és només un problema del sistema educatiu, sinó que també ho és de les empreses: «Estem treballant perquè les empreses vegin la importància de l’FP Dual. Nosaltres considerem que no només s’han de tenir instituts on els joves vagin a formar-se, sinó que ens cal una xarxa d’empreses que tinguin una vocació educativa. L’empresa és l’altre gran agent en la formació de les persones, i és necessària per a augmentar el capital humà de la societat, perquè sense les persones les empreses no existirien».

L’FP dual representa el 60 % de la formació a països com Alemanya: «En aquests país, i d’altres del nord d’Europa —explica Fàbrega— l’atur juvenil és molt baix. A Alemanya no supera el 6 % i és, en part, gràcies a l’estil de formació professional que s’hi fa. El sector productiu reivindica aquest estil de formació, però costa que l’oferta estigui alineada a la demanda de professionals». Fàbrega considera que a casa nostra ens cal avançar cap a una millor entesa entre el sector formatiu i el sector productiu: «És per això que, per exemple, aquest any hem organitzat una fira a Girona sobre la formació dual adreçada a les empreses. Cal que l’empresari també vegi les oportunitats que li ofereix l’FP Dual, les possibilitats que aporta formar una persona al mateix centre de treball». 

 

Empresa formadora

Jaume Fàbrega reivindica la feina formadora de les empreses, des de les més petites a les més grans, i les convida a interessar-se pels programes de l’FP Dual, ja que considera que és un dels camins que ajudarà a equilibrar la demanda de feina a l’oferta de llocs de treball. També reconeix que el nostre país està lluny d’arribar a ser una economia del tot avançada, «perquè encara ens marxa talent. Nosaltres els formem i ells marxen a altres països on són més ben remunerats. És un problema econòmic i d’entrar del tot en l’economia del coneixement».

A Catalunya falten tècnics qualificats, sobretot en les TIC, les tecnologies de la informació i comunicació, segons diu un estudi presentat aquest mes de maig i que ha estat fet entre la Cambra de Comerç de Barcelona i Infojobs. La formació en les TIC és una de les més demandades per les empreses, seguides per logística, hostaleria i turisme. Altres informes també diuen que els titulats en FP tenen més oportunitats de trobar feina que els graduats universitaris. 

El que queda clar és que la formació és clau a l’hora de trobar una feina i que la feina conjunta entre el sector de la formació i el sector productiu és imprescindible per a equilibrar l’oferta i la demanda del món laboral.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Què vols estudiar?

4min lectura

Milers de joves cada any han de decidir quina carrera escollir un cop han fet la selectivitat

Comunitat

Professions més cercades 2021

4min lectura

La nostra “nova normalitat” en convivència amb el virus ha

Finances

Economia d’estudiants

7min lectura

Els diners formen part de la nostra vida des de ben petits. Amb les primeres monedes que



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    El món de les TIC en la meua opinió potser necessita un pèl de més regulació al estil dels advocats o arquitectes que estan col.legiats. Perqué si qualsevol pot fer una app creix la inseguretat i la ciberdelinqüència a l’hora de gestionar els diners mitjançant aplicacions. La nota positiva es que vivim una explotació descomunal d’aplicacions i d’actualitzacions d’aplicacions i investigacions q ens permet descobrir moltes coses positives però que amb el pas del temps es fà cada cop més ràpid i dificil de gestionar😵‍💫 de moment el balanç es positiu🤩 però caldria regular-ho una mica per evitar que el balanç sigui negatiu.

    • Mònica Cornudella says:

      Completament d’acord amb tu, Jordi. Hem passat d’anar amb la “cartilla” del banc on s’havia de posar al dia anant físicament a l’entitat financera, a “prémer un botó” estant asseguts a casa. La diferència és considerable! L’evolució ens fa créixer a tots, però és cert que ara per ara, el balanç és positiu, però cal començar a posar atenció en una regulació i control, no sigui que se’ns escapi de les mans. Gràcies pels teus comentaris, Jordi!😉

      Fa 2 anys
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. AlbertAlbert Chic Giménez says:
    Albert

    Excel·lents reflexions! A parer meu, l’empresa ha de tenir incentius per entrar en la formació dual; en formar estudiants en pràctiques, les empreses hi dediquen recursos i haurien de tenir un retorn just, perquè, malgrat que posteriorment puguin contractar aquestes persones, amb l’avantatge que ja tenen feta una part del seu aprenentatge laboral, el desenllaç final no té per què ser aquest en tots els casos.

    • Mònica Cornudella says:

      Bona reflexió també la teva, Sr. Chic! Gràcies per participar en la nostra comunitat, La Plaça. Ens veiem aviat!🤗

      Fa 2 anys
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Podríem dir que ens falta aquella figura de l’aprenent mentre es forma

    • Aitor Canudas says:

      Des del meu punt de vista, hi ha una figura, la del “becari”, però crec que hauria de tindre més paper, és a dir, més formació per part de l’empresa.

      Fa 3 anys
  5. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Certament encara no hi prou relació entre la formació reglada i l’empresa, s’hauria de creure en la importància de la permeabilitat entre tots dos sectors, per al desenvolupament socioeconòmic. Alemanya sempre ha estat model d’això.

    • Aitor Canudas says:

      Esperem que a poc a poc vagi agafant força la relació entre la formació i l’empresa

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play