La destrossa patida per l’exèrcit bizantí a la batalla de Manarzkert (1071) va significar una alteració de la geopolítica medieval. Atrapat per la derrota, el basileu Aleix I Comnè va demanar ajuda al Papa de Roma, Urbà II. Aprofitant la debilitat de l’Imperi d’Orient, el Papa va promulgar, al concili celebrat a la ciutat francesa de Clermont-Ferran (novembre de 1095), la famosa peregrinació armada amb l’objectiu per recuperar Terra Santa, atès que “Déu ho volia!”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
A l’altra banda de la mar mediterrania em sembla q va començar el periode de les creuades, es a dir els regnes cristians europeus en resposta a “la crida papal” es van llançar a la ofensiva sobre la Terra Santa per arrebatar el control territorial als musulmans, o algo així crec😅
Gràcies, Jordi pel teu comentari. Aquest és el tema del tòpic que has vist. Atent al següent perquè et quedarà súper clar. Seguim a La Plaça!
Sembla mentida que es promogui que no cal aprendre història, o al menys conèixer-la, no cal memoritzar-la. La geopolítica va fent voltes de 360 gr. Amb el coneixement del món antic entenem més el d’ ara, perquè tot i que canvien els llocs i els noms, es repeteixen les situacions adaptades a les noves civilitzacions.
Per sort, no tot està perdut. Hi ha adolescents que comencen a qüestionar perquè es deixa de banda i es minimitza el coneixement del context en el qual els pobles i les cultures que ens han precedit s’han desenvolupat.
En general, estem una mica adormits, però encara podem aprendre moltes coses del passat. Gràcies, Mercè per seguir-nos. Seguim a La Plaça!