11ONZE TV

L’expansió feudal cap a Orient

La destrossa patida per l’exèrcit bizantí a la batalla de Manarzkert (1071) va significar una alteració de la geopolítica medieval. Atrapat per la derrota, el basileu Aleix I Comnè va demanar ajuda al Papa de Roma, Urbà II. Aprofitant la debilitat de l’Imperi d’Orient, el Papa va promulgar, al concili celebrat a la ciutat francesa de Clermont-Ferran (novembre de 1095), la famosa peregrinació armada amb l’objectiu per recuperar Terra Santa, atès que “Déu ho volia!”.

Oriol Garcia Farré
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  A l’altra banda de la mar mediterrania em sembla q va començar el periode de les creuades, es a dir els regnes cristians europeus en resposta a “la crida papal” es van llançar a la ofensiva sobre la Terra Santa per arrebatar el control territorial als musulmans, o algo així crec😅

  • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
   Oriol

   Gràcies, Jordi pel teu comentari. Aquest és el tema del tòpic que has vist. Atent al següent perquè et quedarà súper clar. Seguim a La Plaça!

   Fa 1 any
 2. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Sembla mentida que es promogui que no cal aprendre història, o al menys conèixer-la, no cal memoritzar-la. La geopolítica va fent voltes de 360 gr. Amb el coneixement del món antic entenem més el d’ ara, perquè tot i que canvien els llocs i els noms, es repeteixen les situacions adaptades a les noves civilitzacions.
  Per sort, no tot està perdut. Hi ha adolescents que comencen a qüestionar perquè es deixa de banda i es minimitza el coneixement del context en el qual els pobles i les cultures que ens han precedit s’han desenvolupat.

  • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
   Oriol

   En general, estem una mica adormits, però encara podem aprendre moltes coses del passat. Gràcies, Mercè per seguir-nos. Seguim a La Plaça!

   Fa 1 any

Deixa una resposta

També et pot interessar

Cultura

Mare Nostrum

03:56

Des de temps immemorials, el mediterrani va modelar la història de diferents pobles que

Cultura

Acollir-se a sagrat

03:49

El període que va entre el 1030 i el 1060 van ser uns anys d’una greu crisi política als comtats

Cultura

Molienda, moliendinare!

04:35

Finalment, el feudalisme s’imposà. Els nous senyors feudals -laics i eclesiàstics- deApp Store Google Play