Un viatge al cor dels Premis Vinari 2021

Descobrim com s’organitza el tast final dels guardons al Celler de Rubí, en una cerimònia ritual per seleccionar els millors vins de Catalunya.

 

Una bodega antiga, amb les parets gruixudes sostingudes per unes tines grosses, ha acollit durant hores els millors vins de Catalunya. A la sala on eren aquests vins influencers només hi podia entrar l’organització. Secretisme total. Allà, els vins esperaven a ser tastats, un rere l’altre, separats per categories i amb una funda que impedia veure’n l’etiqueta. A fora, una vintena de sommeliers, enòlegs i crítics del món vitivinícola s’asseien a taula i rebien instruccions. Així és com el Celler de Rubí ha celebrat aquest dilluns el tast final dels Premis Vinari 2021.

“Aquest espai és per a nosaltres una joia, la nostra catedral, un viatge al passat per mirar el futur amb il·lusió. De vosaltres avui depèn conèixer els millors vins que es fan a Catalunya. És un honor per a la ciutat”, ha començat a celebrar l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez. L’equipament ha estat testimoni d’aquest tast des del naixement dels premis, que enguany arriben a la novena edició. El cert és que els vins que aquest dilluns s’han tastat al Celler de Rubí eren tots excel·lents: són els finalistes que van destacar en la primera fase dels prop de 200 vins que s’hi van presentar. L’equip d’11Onze, que és patrocinador oficial, n’ha estat espectador de luxe. 

Amb les instruccions precises de la directora dels premis, Ester Bachs, els tastadors han començat el seu ritual. “Els vins estan aquí per treure nota”, ha assenyalat. Bachs ha dirigit l’acte amb un respecte escrupolós i ha recordat que els Premis Vinari segueixen sumant edicions i fan costat al sector, que està patint els efectes de la pandèmia, però també de la meteorologia, perquè enguany hi ha zones del país que han patit sequera. Seguidament, ha començat a explicar com usar les tauletes per puntuar els vins, després ha passat a detallar el barem de puntuació, que està entre l’1 i el 100, però que en aquest cas no s’espera que baixi de 80, i al final s’ha dedicat a fer aclariments.

Valorar com un orfebre, degustar com un fan

Els tastadors s’impacienten. Paren taula i es remouen a la cadira. L’organització els ha distribuït de quatre en quatre, en taules grans i parades amb estovalles de fil bo. Les copes al voltant, la tablet a un costat i paper i llapis a l’altra banda. Comença la cerimònia: primer se serveixen els blancs; després, els negres; i, al final, els escumosos i dolços. Els tastadors celebren amb cada vi una festa que comença amb la vista, segueix amb el nas i acaba amb la degustació.

Jordi Martínez, enòleg, sommelier i propietari d’una botiga de vins selectes a Guissona, la Selecte Wine Store, ens explica que ell ha participat en els premis des de gairebé el principi i que la passió pels vins li ve de família, perquè tot i ser de les comarques lleidatanes, que produeixen poc vi comparat amb altres zones de Catalunya, havien tingut producció pròpia.

Sota la mirada distreta dels companys, Martínez ens explica que cada vi es valora per separat i que dels que tastaran no n’hi ha cap que sigui dolent. De vegades, admet, el tastador té un vincle especial amb algun dels vins que tasta, perquè té un toc estrany que només un fan veritable sap percebre, però que, al capdavall, han de seleccionar aquells vins que seran valorats en un mercat ampli. Tot i que el tast és a cegues, l’enòleg també reconeix que, si hi paren prou atenció, els tastadors que tenen més experiència saben, fins i tot, de quina zona prové el vi i amb quin raïm està fet. En el tast final, però, no se’ls demana que facin cap anàlisi més que la del paladar. Malgrat que la puntuació és individual, els tastadors de cada taula poden compartir impressions.

 

—No us diré quina olor em ve al cap…

—Per què? Digues, digues…

—Em ve olor de drap humit…

—Sí, sí, no t’equivoques… Jo sento olor com de marihuana, si us he de ser sincera…

—Oi que sí? És com de tomaquera!

—Per a mi això és un 84!

 

Els vins millor puntuats durant el tast final es donaran a conèixer a la Gala de Tardor que tindrà lloc divendres 8 d’octubre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, en una jornada plena de sorpreses que es podrà seguir en directe per Televisió de Catalunya. A l’acte dels Premis també es reconeixeran la millor trajectòria professional del món del vi, la millor etiqueta, el millor celler, el millor tastador i el millor projecte ecològic, així com la millor iniciativa innovadora i de dinamització enoturística.

Els Premis Vinari dels vins catalans, organitzats pel diari digital VADEVI.cat, van néixer el 2013 amb l’objectiu de donar a conèixer l’excel·lència dels vins que s’elaboren al país i d’orientar el consumidor final sobre la diversitat i qualitat dels projectes vitivinícoles de proximitat. Al celler, sota l’atenta mirada de les tines, nosaltres els deixem deliberant.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Arriba el tast final dels Premis Vinari 2021

2min lectura

El Celler Rubí acull un any més els guardons, que enguany

11Onze

Guanyadors dels Premis Vinari d’estiu

3min lectura

El certamen patrocinat per 11Onze lliura els premis als

Premsa

11Onze i els Vinari

2min lectura

“La start-up catalana de tecnologia financera 11Onze, defensora dels projectes



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bon i complert article.

  2. EduMC

    El mon del vi….tot un món per descobrir que no deixa de sorprendre…..igual que 11Onze..

  3. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Ens ha arrivat a totes i tots.
    Per quan un tast i guia pels de la plaça d’11onze.cat?

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Jaja… Aviat, ben aviat, David!!! Moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 3 anys
  4. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    M’agradaria entendre-hi més perquè ha de ser fantàstic.

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Ja tens raó, ja, però pensa que mai és massa tard per fer-ho… Aquí també ens podem anar informant i aprendre més sobre els vins Catalans… Moltes gràcies pel teu comentari, Rosa Maria…

      Fa 3 anys
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gairebé que amb la descripció de les olors ,l’he sentida jo mateixa
    Es especial aquest món I vosaltres el feu encara més

  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    He començat gaudint de la lectura i he acabat emocionada amb “les tines” Quin mot més autèntic en el món del vi, només hi falta “bótes” per sentir que em trobo dins d´un celler. Gràcies pel maridatge Fintech amb les arrels del país

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Molt bon comentari, Mercè, amb aquest èmfasi quasi que ja podem olorar el vi i degustar-lo al nostre paladar… Moltes gràcies!!!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play