Una vellesa digna després de la jubilació

En un país on les pensions pengen d’un fil i les crisis econòmiques van i venen, qui decidirà la nostra vellesa? Podem planificar-la o dependrem dels fills o familiars? 11Onze es fa ressò d’una iniciativa que pretén planificar una vellesa a mida, amb autonomia i qualitat de vida.

 

La població d’entre 50 i 60 anys avança cap a la vellesa amb més incògnites que garanties pel que fa a la seva jubilació i les condicions en què podran passar la tercera i quarta edat. Tanmateix, un nou projecte pretén donar solució a aquest neguit i assegurar que tothom pot viure una vellesa digna, amb autonomia i tranquil·litat.

Xavier Resa i Pascual Flores han creat una iniciativa basada en la idea de cohousing. Tal com explica Resa al podcast, aquest projecte, que inicialment havia batejat amb el nom d’El Somni dels Faraons, consisteix a habilitar zones rurals en vies de despoblament per a acollir-hi unitats familiars o persones que vulguin viure la tercera i quarta edat en un ambient de tranquil·litat, amb tota mena de serveis, i sobretot amb qualitat de vida. 

Què vols ser de gran?

Cal tenir en compte que, actualment, a Catalunya, el col·lectiu d’entre 50 i 60 anys aplega més d’un milió de persones. Si hi afegim les persones de fins a 80 anys, la xifra es dispara en més de dos milions i mig, segons xifres de l’Idescat. De fet, l’Estat espanyol és un dels països del món amb més longevitat

I, tanmateix, el cert és que socialment hi ha un rebuig i un malestar quan es pensa en la gent gran. La principal incògnita per a molts és: què passarà quan arribi a la vellesa? Seré una càrrega per als fills? Acabaré en una residència? La por a la soledat i a què decideixin per tu són alguns dels pensaments més freqüents a l’hora d’imaginar aquesta etapa de la vida. 

Per això, projectes com el de Resa i Flores, com ho són altres iniciatives com les de Sostre Cívic, afavoreixen, tant econòmicament com en estil de vida, a tot aquest col·lectiu de persones que aviat entraran en la vellesa. I, alhora, beneficien els prop de 200 pobles de Catalunya que necessiten urgentment més població i un nou impuls en l’activitat econòmica. El Somni dels Faraons és un projecte complex, però pensat al detall, tal com assevera Resa, i amb un objectiu clar: buscar el bé comú i assegurar que tothom té accés a una vellesa digna.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Catalunya frena el despoblament rural

5min lectura

Pobles i micropobles de Catalunya pateixen

Cultura

Edatisme: l’estereotip que ens tanca portes

4min lectura

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’edatisme, la

Cultura

Viure al poble, un privilegi de tota la vida

4min lectura

Durant la pandèmia, moltes famílies han decidit abandonarEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Molt bona idea aquesta del cohousing!

 2. Daniela SimónDaniela Simón says:
 3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  El conèixer propostes com la de Sostre Cívic m’interessa

 4. Xavier EsteveXavier Esteve says:
  Xavier

  Molt bon plantejament. Felicitats

 5. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Conec Sostre Cívic, és molt interessant.

 6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 7. Anònim says:

  Ostres !!!! Jo estic en aquet tram d’edat i ens estem plantejn apartarnos de la ciutat els propers anys. Creia que era jo sol el que pensaba aixins 🤣

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies pel teu comentari, Manel Miquel. Que tinguis molt bon dia!

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play