Vols saber quant val la teva casa?

Valorar de manera correcta un pis o una casa és imprescindible per a determinar quin és el preu de la propietat, però abans que res hem de tenir clar quin és l’objectiu de la valoració, ja que el valor de l’habitatge pot diferir molt entre el valor de mercat, el valor cadastral i el valor de reconstrucció. T’expliquem les diferències.

 

Determinar el valor d’un immoble, ja sigui un habitatge, una finca, o un local, pot ser necessari per a diversos motius. Tant si volem finançar la compra d’una casa, contractar una assegurança, o saber quins impostos haurem de pagar a Hisenda o a l’Ajuntament, ens caldrà certificar el valor de la propietat. Tanmateix, en cada un d’aquests casos la valoració de l’immoble serà específica a l’ús que es faci de la valoració.

A continuació t’expliquem els tipus de valoracions que hi ha, i els factors a tenir en compte a l’hora de valorar -o taxar- un immoble:

 

Vendre o comprar un habitatge

Si t’estàs plantejant vendre o comprar un immoble, és fonamental que participis activament en la taxació, i no ho deixis tot en mans de la immobiliària. Per altra banda, l’heterogeneïtat del mercat immobiliari impedeix obtenir un registre unificat que reflecteixi de manera clara la compravenda, especialment si ens referim al mercat de segona mà, per tant, no hi ha dades fiables que es puguin utilitzar a nivell generalitzat.

Una taxació feta per un professional homologat garanteix, tant al comprador com al venedor, que el que s’està demanant per aquest habitatge està dins del preu de mercat en el moment de la taxació. Això és important perquè el valor de la propietat pot variar significativament en pocs mesos i no ajustar-se al preu que es demanava per l’immoble quan es va posar a la venda.

Així mateix, si som compradors i requerim finançament a través d’una hipoteca, l’entitat financera s’ha d’assegurar, mitjançant una taxació immobiliària feta per un taxador homologat, del valor real l’immoble en el mercat per poder garantir-se que, en cas d’impagament, podrà cobrir el deute. El cost de la taxació l’assumeix el client, independentment que es formalitzi el préstec, i, també servirà per a establir el percentatge màxim que el banc podrà finançar.

 

El valor cadastral de l’immoble

El valor cadastral és un valor administratiu que es dona a cada bé immoble a partir de les dades que figuren en el cadastre immobiliari, depenent dels criteris de valoració escollits per cada ajuntament. Es tracta d’una quantitat fixa, però que s’actualitza d’acord amb els coeficients anuals aprovats per la Llei de pressupostos generals de l’Estat.

Sobre la base del valor cadastral s’estableix la quantia de diferents impostos municipals, com l’IRPF, l’IBI, impostos sobre el Patrimoni i Transmissions Patrimonials, etc. Incideix de manera directa a l’hora de calcular la quantitat que hem de pagar per l’impost de la plusvàlua municipal, que mesura l’increment de valor d’un immoble, si volem vendre l’immoble. I en vendre la nostra propietat, hem de tenir en compte que, per norma general, el preu de venda mai podrà ser inferior al preu reflectit en el cadastre.

Si vols saber el valor cadastral d’un immoble, pots sol·licitar aquesta informació a la seu electrònica del Cadastre, a la Gerència del Cadastre, o trucant per telèfon a la teva oficina del Cadastre. No obstant això, l’abast de les dades que podrem consultar dependrà de si som titulars de l’immoble.

 

Valorar el cost de reconstrucció

Fer una estimació del valor del nostre habitatge és un requisit imprescindible si volem contractar una pòlissa d’assegurança de la llar, però en aquest cas el valor de l’immoble no equival al seu preu de mercat. Les companyies asseguradores calculen el preu de la pòlissa en funció de la quantitat de diners necessària per reconstruir la propietat, en cas de sinistre o destrucció total.

Cal tenir en compte que l’Estimació del Valor de Reconstrucció (ECR) inclou únicament el relacionat amb l’estructura física de l’edifici, però no contempla el referent al terreny, ni al contingut, com poden ser mobles o electrodomèstics. Així i tot, és important que t’asseguris que l’import de la cobertura de l’habitatge és igual a l’estimació del cost de reconstrucció, per evitar haver d’afegir la diferència de la teva butxaca en cas de sinistre.

 

Si vols conèixer una assegurança justa per a la teva llar i per a la societat, descobreix 11Onze Segurs.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Com calcular el valor del contingut de casa teva

2min lectura

Un dels detalls importants quan contractem una assegurança

Management

Com protegir la teva llar durant les vacances

4min lectura

Arriba l’estiu i molts ja comencen a planificar les

Tecnologia

Insurtech: el futur de les assegurances

3min lectura

De la mateixa manera que les fintech han provocat un canvi deEquip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Rosa Pinadella DinaretRosa Pinadella Dinaret says:
  3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bon article, clar i català

  4. Carles MarsalCarles Marsal says:
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play